Αυτές τις μέρες που στα φαρμακεία αντιμετωπίζουμε ουρές συνειδητοποιείται η ανάγκη της οργανωμένης πολιτικής Υγείας. |
Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων
Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, στην χθεσινή συγκέντρωση στην Πρέβεζα, αφιέρωσε ο Αλ. Τσίπρας στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, υποστηρίζοντας ότι εγγυάται “την κοινωνική ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη”.
Αλλά ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν μιλώντας για τις θέσεις του σχήματος στην Υγεία, έναν από τους τομείς πρώτης προτεραιότητας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, την ώρα που τα εκρηκτικά αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής έχουν βγει αυτές τις μέρες με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια. Το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία λοιπόν προβλέπει την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας.
«Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων». Με το παραπάνω μότο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, παρουσιάζουν το όραμά τους για το νέο κοινωνικό καθεστώς που πρέπει να επικρατεί στο χώρο της Υγείας.
Σύμφωνα με όσα ακούγονται στις συγκεντρώσεις του κόμματος και επαναλήφθηκαν χθες από τον Αλ. Τσίπρα στην Πρέβεζα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο διεκδικεί ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με έμφαση στη πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας, αποτελούν προτεραιότητά μας.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου αποτελεί η ορθολογική και διαφανής διαχείριση, καθώς και η επαρκής χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του συστήματος.
Άμεσα μέτρα παρέμβασης, που απαιτούνται για την υλοποίηση των παραπάνω είναι τα ακόλουθα:
1-Ακύρωση της Μνημονιακής πρόβλεψης για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς.
2-Μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
3-Εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. Έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και έναρξη μελέτης για την ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
4-Κατάργηση του 5ευρω. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.
5-Κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ. Κατάργηση του Ν 4052/12 και ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων. Αναστολή εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία και περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.
6-Οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας , με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου