Süddeutsche Zeitung
Η Ισπανία στη μέγκενη: οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων οδηγούνται στα ύψη, οι τράπεζες πρέπει να στηριχθούν από την κυβέρνηση με τεράστια ποσά. Δεν είναι σαφές πώς θα τα καταφέρει η Ισπανία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει να ενταχθεί η χώρα του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Η Ελλάδα θέλει τη βοήθεια αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει περαιτέρω περικοπές, ενώ η Ισπανία είναι έτοιμη για επιπλέον λιτότητα, αλλά δεν θέλει καθόλου να τη βοηθήσουν.
Φόβος για μαζική απόσυρση καταθέσεων: η σχετική ηρεμία στην Ελλάδα είναι απατηλή. Η απόσυρση καταθέσεων έχει συμβεί σταδιακά. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς δηλώνει «δεν πληρώνουμε», μετατρέποντας τις εκλογές σε δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ή δραχμή. Οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό τους από τον ELA (73 δισ.). Το φάντασμα του 1929 και η κατάρρευση των τραπεζών. Μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων από τη Ν. Ευρώπη από τα μέσα του 2011 (Ιταλία 160 δισ., Ισπανία 100 δισ.). Μια ελληνική έξοδος θα επιτάχυνε θεαματικά την έξοδο. Η Ελλάδα είναι η Lehman του σήμερα.
Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχωρεί ξανά κάτω από 2%, παρά την έκτακτη ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ.
Ο Ολάντ δεν αποκλείει επέμβαση στη Συρία μετά τη σφαγή στη Χούλα.
Handelsblatt
H EKT απορρίπτει το σχέδιο της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω κρατικών ομολόγων (Financial Times).
Τρεις μεγάλες ισπανικές ασφαλιστικές εταιρείες (Liberbank, Ibercaja και Caja 3) συγχωνεύονται λόγω προβλημάτων ρευστότητας.
Ο Ολάντ δεν θεωρεί ότι ο γαλλογερμανικός άξονας αρκεί ως ατμομηχανή της Ευρώπης. Επιμένει ότι οι διαφορές για το ευρωομόλογο δεν είναι αγεφύρωτες.
Οργισμένοι πολίτες εναντίον των σχεδίων διάσωσης της Μέρκελ. Μετά την αίσθηση που έκανε το βιβλίο του Σαραζίν Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ευρώ, εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις (οικονομολόγοι, διανοούμενοι, διάφορες οργανώσεις κ.λπ.) διαμορφώνουν έναν συνασπισμό εναντίον του ευρώ, με πυρήνα μικρές φιλελεύθερες ομαδώσεις.
Spiegel
Οι μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες αποσύρονται από τη συνεργασία τους με ευρωπαϊκά χ/π ιδρύματα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι Κινέζοι θέλουν να περιορίσουν τις ζημιές τους στην περιοχή ενόψει της ευρωπαϊκής κρίσης. Περισσότερο πλήττονται οι γαλλικές τράπεζες.
Σχεδόν 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, προηγούνται, με μικρή διαφορά, στις δημοκοπήσεις οι συντηρητικοί υπεέρμαχοι του ευρώ και οι ριζοσπάστες Αριστεροί αντίπαλοί του. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται πίσω από τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές και οποίες θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της μεσογειακής χώρας. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε ωστόσο να βοηθήσει τους συντηρητικούς [=ΝΔ] στο σχηματισμό κυβέρνησης. Αν κερδίσουν τις εκλογές οι αντίπαλοι των προγραμμάτων λιτότητας, είναι πιθανή η έξοδος της χώρας από το ευρώ. [σχεδόν ταυτόσημο δημοσίευμα και στην Welt]
Focus
«Η μοίρα της Αθήνας κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, πρέπει να πέσουν οι μισθοί και οι τιμές. Το εάν η χώρα θα βγει επιπλέον και από το ευρώ, είναι πια σχεδόν αδιάφορο».
Der Standard
Πιθανή η επαναφορά των διασυνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ΕΕ, αν η Ελλάδα βρεθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κύκλοι του Ευρ. Συμβουλίου, που επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα, επιβεβαιώνουν ότι γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο Συμβουλίου και κρατών-μελών για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα και επαναφορά των ελέγχων σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Financial Times Deutschland
Καταστροφικές οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: τα εισοδήματα θα μειωθούν de facto στο μισό. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμβουλεύει τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ των υπερασπιστών του Μνημονίου, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Άρθρο γνώμης (Β. Μύνχαου): ο Σόιμπλε πιστεύει πως είναι προετοιμασμένος για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την έχει υπό έλεγχο. Αυτή όμως είναι μια πλάνη, όπως και τόσες άλλες εκτιμήσεις του Σόιμπλε μέσα στην κρίση, που έχει κάνει πάντοτε λανθασμένες προβλέψεις. Ίσως να θέλει να καθησυχάσει τον κόσμο, κάνει λάθος όμως αν θεωρεί τη σημερινή κρίση συνέπεια της αλόγιστης συμπεριφοράς των αγορών.
Κριτική από τα γερμανικά κρατίδια προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης: ότι παραμερίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες για χάρη μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής υπηρεσίας. «Ο ESM είναι μια σύμβαση διεθνούς δικαίου που σχεδιάστηκε επίτηδες εκτός ΕΕ» και δεν έχει να κάνει με αυτήν, απαντάει η κυβέρνηση. Αυτό προκαλεί βαθιές ρωγμές στη σχέση ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κρατιδίων, ιδίως από τη στιγμή που η ομοσπ. κυβέρνηση αρνήθηκε ξερά αίτημα των κρατιδίων για συμμετοχή στις αποφάσεις σχετικά με τον ESM.
Συγχώνευση κι άλλων τραπεζών στην Ισπανία – η ισοτιμία του ευρώ κατρακυλάει. Η διάσωση της Bankia αυξάνει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού για την Ισπανία, η ΕΚΤ αρνείται βοήθεια. Η Μαδρίτη αρχίζει το ξεπούλημα (στοίχημα, σιδηρόδρομους, αεροδρόμια) με στόχο να εισπράξει 30 δισ.
Φόβοι για «bank-run», αν και δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις. Ωστόσο, κεφάλαια συνεχίζουν να αποσύρονται σταθερά από τις τράπεζες Ελλάδας-Ιταλίας-Ισπανίας.
Οι μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες αποσύρονται από τη συνεργασία τους με ευρωπαϊκά χ/π ιδρύματα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι Κινέζοι θέλουν να περιορίσουν τις ζημιές τους στην περιοχή ενόψει της ευρωπαϊκής κρίσης. Περισσότερο πλήττονται οι γαλλικές τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου