Χώρος αναψυχής και καθημερινής άθλησης των Πατρινών το Έλος Αγυιάς, μπαίνει στο σφυρί. |
Σημεία της συνέντευξης Τύπου του δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, που αντιδρά και δηλώνει αντίθετως στην ληστεία από την συγκυβέρνηση του Μνημονίου
«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σχεδιάστηκε για να αποκεντρώσει πόρους και εξουσίες και για να δώσει στους πρώτου βαθμού Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις δυνατότητες για αυτοδιαχείριση και ανάπτυξη βάσει των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Αντί αυτού όμως, από την εποχή του πρώτου Μνημονίου έως σήμερα, το μόνο που εισπράττουμε οι πρώτου βαθμού Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι περικοπές σε πόρους, με τελευταία την περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια».
Με τα παραπάνω ο Δήμος Πατρέων δίνει την το χρώμα της πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλλει η συγκυβέρνηση της συμφοράς (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) απέναντι στους δήμους προκειμένου να τους αφαιρέσει περιβαλλοντικούς πόρους, πέραν αυτών των οικονομικών που τους στερεί με τις μειώσεις κονδυλίων που επιβάλλει. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Δήμου Πατρέων φαίνεται πως η κυβέρνηση πήρε βαρέως ότι δεν μπόρεσε να αποστερήσει το λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να το χαρίσει στους εφοπλιστές και αφού είδε την σύσσωμη αντίδραση των Πατρινών, «χτύπησε» πάλι, αλλά τούτη τη φορά στο Έλος της και το Κάμπιγκ της που αποτελούν χώρους αναψυχής και θαλάσσιου λουτρού των Πατρινών.
Ευνόητο είναι ότι από την στιγμή που θα περάσει η αρπαγή αυτών των χώρων από τους Πατρινούς θα είναι εύκολη η πώλησή των στα σαΐνια της αρπαχτής που θα έλθουν και θα μας τα παρουσιάσουν ως επενδυτές. Και να σκεφτεί κανείς ότι και τα δύο, Κάμπιγκ και Έλος, έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις στον Δήμο, που έχει διαθέσει χιλιάδες ευρώ για την συντήρησή τους.
Στην συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων, έκφρασε την αγανάκτησή του για το σχεδιαζόμενο έγκλημα και δήλωσε πως δεν θα μείνουν αδρανείς οι Πατρινοί.
Στην συνέντευξή του, μεταξύ άλλων είπε:
Στον παραλιακό δρόμο προς Πλαζ |
«Για άλλη μια φορά η Πάτρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάφορη αδικία εις βάρος της, με μια προσπάθεια αρπαγής όσων της ανήκουν και όσων δικαιούται. Είναι αντιμέτωπη με ένα νέο εμπαιγμό.
Ενώ ο Δήμος Πατρέων δίνει τη μάχη και πιέζει τον ΟΛΠΑ, μετά και την παρέμβαση στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για την άμεση παραχώρηση σε αυτόν του θαλασσίου μετώπου της πόλης, έρχεται τώρα πάλι η κυβέρνηση και θέλει να αφαιρέσει από την πόλη μας δύο αναπόσπαστα τμήματα του αστικού της ιστού, που αποτελούν μέρος του παραλιακού μετώπου, και που είναι όλα τα προηγούμενα χρόνια έως και σήμερα χώροι αναψυχής για τους Πατρινούς.
Όπως θα έχετε πληροφορηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταθέσει προς ψήφιση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σχέδιο νόμου με θέμα «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις». Το άρθρο 38 αυτού του σχεδίου νόμου αναφέρεται στα ακίνητα του ΕΟΤ, τα οποία παραχωρούνται στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Ανάμεσα στα ακίνητα τα οποία προβλέπεται να παραχωρηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν συμπεριληφθεί και ακίνητα τα οποία ήδη εδώ και χρόνια έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Πατρέων, έχουν επενδυθεί σ΄ αυτά χρήματα των δημοτών μας και έχουν ενταχθεί στην λειτουργία της πόλης.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο Κάμπινγκ της Αγυιάς, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πατρέων για τριάντα (30) έτη, με Σύμβαση Χρησιδανείου που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και Δήμου Πατρέων στις 18 Δεκεμβρίου του 1995.
Καθώς και στο Έλος της Αγυιάς το οποίο έχει, επίσης, παραχωρηθεί στο Δήμο Πατρέων για είκοσι (20) έτη, με Σύμβαση Χρησιδανείου που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Δήμου Πατρέων στις 16 Μαΐου 1998.
Για τα δύο αυτά ακίνητα έχει εκπονηθεί και έχει παραληφθεί από τον Δήμο Μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση – Αξιοποίηση Camping – Έλους Αγυιάς», η οποία χρηματοδοτήθηκε με 1,2 εκ. ευρώ, στα πλαίσια του «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006» και έχει γίνει η προετοιμασία για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Για την ανάπλαση και λειτουργία του Έλους, του Κάμπινγκ και της παραλιακής ζώνης Αγυιάς, έχουμε προχωρήσει στην σύνταξη και έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΠΕΧΩ, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα στο τέλος του Ιανουαρίου του 2012.
Για τα έργα της ανάπλασης και αξιοποίησης των δύο χώρων ο Δήμος Πατρέων έχει ήδη καταβάλει, σε βάθος 15ετίας, περισσότερα από 1,5 εκ. ευρώ σε εργολαβίες για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του κάμπινγκ, την λειτουργική ανάπλαση της πλαζ, και τον καθαρισμό του χώρου του έλους της Αγυιάς.
Το έλος, το κάμπινγκ της Αγυιάς και η πλαζ ευρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Πάτρας, εξυπηρετούν τους Πατρινούς δημότες, τη φροντίδα τους (Καθαριότητα, αστική συγκοινωνία, κλπ) έχει ο Δήμος Πατρέων και δεν συνιστούν χώρους υπερτοπικού χαρακτήρα, αλλά αποτελούν ακίνητα που βρίσκονται στην «καρδιά» σχεδόν του Δήμου Πατρέων και μάλιστα αποτελούν, όπως είπα και προηγουμένως, μέρος του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας για το οποίο, με εντολή που έχει δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την τελευταία μας συνάντηση, πρέπει να προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρησή του στο Δήμο.
Γίνεται απολύτως σαφές ότι δια του συγκεκριμένου άρθρου 38 του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟ, θα επέλθει ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων εις βάρος της Πάτρας και των Πατρινών δημοτών, αφού θα αφαιρεθούν από την πόλη οι συγκεκριμένοι χώροι, για τους οποίους ο Δήμος έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρη αξιοποίησή τους με αναπτυξιακή κατεύθυνση και προς όφελος της Πάτρας και των πολιτών της.
Ο Δήμος Πατρέων δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή την αρνητική σε βάρος του εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.
Υποτίθεται ότι ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε για να αποκεντρώσει πόρους και εξουσίες και για να δώσει στους πρώτου βαθμού Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις δυνατότητες για αυτοδιαχείριση και ανάπτυξη βάσει των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Αντί αυτού όμως, από την εποχή του πρώτου Μνημονίου έως σήμερα, το μόνο που εισπράττουμε οι πρώτου βαθμού Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι περικοπές σε πόρους, με τελευταία την περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές από οικονομικής πλευράς τοπίο, οι Δήμοι καλούνται από μόνοι τους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακές δράσεις για να εξασφαλίσουν, ως ένα βαθμό, τα όσα τους παρακρατά και δεν τους αποδίδει η κεντρική κυβέρνηση με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά έχει κάνει προς τους ΟΤΑ. Όμως πώς θα μπορέσουν οι Δήμοι, έστω με τα συμπιεσμένα οικονομικά τους να σχεδιάσουν την τοπική ανάπτυξη όταν η κεντρική κυβέρνηση μας αφαιρεί εργαλεία αναπτυξιακά, όπως είναι για το Δήμο Πατρέων τα ακίνητα του Κάμπινγκ και του Έλους της Αγυιάς;
Δεν θέλω να σκεφτώ ότι το ΥΠΠΟ έχει συγκεκριμένο πολιτικό λόγο που θέλει να παραδώσει τα ακίνητα του ΕΟΤ που έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους, στις Περιφέρειες.
Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε ενάντιοι στο να μας πάρουν τα δύο σημαντικά ακίνητα που στην ουσία ανήκουν στην Πάτρα και αποτελούν σημεία αναφοράς για τους Πατρινούς, και καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες που αντέδρασαν, ενώθηκαν και κινητοποιήθηκαν για τη διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, να είναι και πάλι σε ετοιμότητα για να κινητοποιηθούν ξανά για να μη χαθούν από το Δήμο και από την Πάτρα οι δύο χώροι, τους οποίους ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ για να τους αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά και με βάση το συμφέρον των Πατρινών.
Για το θέμα έχω κάνει παρέμβαση και στον υπουργό Πολιτισμού κι έχω ζητήσει την παρέμβαση και του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη και των βουλευτών Αχαΐας τους οποίους και καλώ να σταθούν ενεργά συμπαραστάτες στο Δήμο και στους Πατρινούς αντιδρώντας, αντιμαχόμενοι, βάζοντας, με τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή, τέλος στην αδικία που επιχειρείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου