Μια επανέκδοση – ευχάριστη έκπληξη - για το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και τους πανεπιστημιακούς, φοιτητές, ερευνητές και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην ιστορία του Πατραϊκού Τύπου, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Το Δόντι».
Πρόκειται ασφαλώς για το καταπληκτικό έργο ζωής, του αείμνηστου πρύτανη της δημοσιογραφίας Νίκου Ε. Πολίτη, τακτικού μέλους της ΕΣΗΕΠΗΝ, δημιουργού του Μουσείου Τύπου και ρέκτη πολλών άλλων αφιερωμάτων για την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πάτρας. Για την ιστορία να θυμίσουμε το «Πατρινό Καρναβάλι», «Πατραϊκός Αθλητισμός», «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896», «Οι πρώτοι φωτογράφοι της Πάτρας», «Οι ωραίοι τρελοί της Πάτρας», «Ο Ηλίας Συνοδινός (Μώμος Πατρεύς)», «Πατρινολογήματα», «Άτζουλος και Μαριετίνα».
Το «Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου 1840-1940», δεν είναι μία απλή καταγραφή γεγονότων, αλλά μια τεκμηριωμένη παράθεση στοιχείων και ντοκουμέντων για όλους όσους συμμετείχαν στις εκδοτικές προσπάθειες και άφησαν το αποτύπωμά τους στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας, και φυσικά αφιερώνεται σ’ όσους μόχθησαν με την πένα ή το συνθετήριο για την πρόοδο του Πατραϊκού Τύπου.
Είναι ιδιαίτερα επαινετή όσο και συγκινητική η περιγραφή για το πρώτο συγγραφικό πόνημα του πατέρα τους το 1984, από τους γιούς του, τους αδελφούς Βαγγέλη και Τζίμη Πολίτη. «Ο πατέρας μας καμάρωνε για τα χάρτινα παιδιά του. Το βιβλίο το σκάρωσε με κέφι και μεράκι, συλλέγοντας μια μια τις πληροφορίες, αφιερώνοντας πολύ χρόνο καθημερινά στο νέο «χόμπι» του. Άρχισε να δακτυλογραφεί το υλικό σελίδα – σελίδα, στη γραφομηχανή μάρκας «Olympia» που χάρισε στον εαυτό του ως δώρο συνταξιοδότησής του, από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», που υπηρέτησε πιστά επί 35 ολόκληρα χρόνια».
Όπως σημειώνει σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του δημοσιογράφου – συγγραφέα, ο καταξιωμένος δικηγόρος και ιστορικός των Πατρών Χρήστος Αθαν. Μούλιας, «Το έργο του Νίκου Πολίτη είναι πατρινοκεντρικό και έχει ως βασική πηγή παλιές ανεύρετες ή δυσπρόσιτες εφημερίδες. Χωρίς θόρυβο και υπερβολές ο Νίκος Πολίτης συνέθεσε ένα ογκώδες και μοναδικό έργο, το οποίο διακρίνεται για την απλότητα και τη χάρη του, που έχει τη δροσιά της λευκαδίτικης αύρας, και παρουσιάζει πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές του ιστορικού παρελθόντος της δεύτερης πατρίδας του, της Πάτρας, στην οποία έζησε 58 χρόνια, με τη σύζυγό του Σταματία Κεκάτου, καθηγήτρια αγγλικών.
Η περιήγηση στο θαυμαστό κόσμο των εντύπων ξεκινά από τον ΙΘ΄ αιώνα και μπορεί κανείς να βρει άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες για τους τίτλους αλλά και το περιεχόμενο των εφημερίδων. Μπορεί βέβαια κάλλιστα να γνωρίσει τους εκδότες, διευθυντές και συντάκτες.
Σημαντική όσο και καταλυτική για την πεμπτουσία της πνευματικής προσφοράς του Νίκου Ε. Πολίτη, αποτελεί ασφαλώς μια κάρτα που του απέστειλε το 1994, η ακαδημαϊκή και καταξιωμένη συγγραφέας συμπολίτισσα Αθηνά Κακούρη, όταν έγραψε το «Πριμαρόλια» ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1998.
«Αγαπητέ κύριε Πολίτη. Γράφω ένα μυθιστόρημα για την εποχή της σταφίδας στην Πάτρα και δεν ξέρετε τι θησαυρό έχω βρει στο «Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου» (Α΄ έκδοση) και πόσο θαυμάζω τη δουλειά που έχετε κάμει – τόσο λαμπρή εξαίρεση ανάμεσα στο πλήθος των τσαπατσουλισμάτων» .
Την επιμέλεια της καλαίσθητης επανέκδοσης του βιβλίου, είχε η Ελένη Γκίκα, το σχεδιασμό η Ρουμπίνη Πανδή ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή του γνωστού καλλιτέχνη τυπογράφου – λιθογράφου και πνευματικού δημιουργού Αντώνη Παπαντωνόπουλου.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου