Συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης λουλουδιών στον τόπο θιυσίας του πατέρα του, από τον Νίκο Αναγνωστόπουλο, που έψαχνε επί επτά δεκαετίες να τον βρει!
Με σεμνότητα και σεβασμό στην μνήμη των εκτελεσμένων, τελέστηκε, θρηκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο σήμερα στον χώρο ''Σκοποβολής'' του Γηροκομειού, εκεί που από το 1946 έως το 1949 εκτελέστηκαν 125 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο που διάβασε στην μνήμη των εκτελεσμένων ο αρχιμανδρίτης πάτερ Συμαιών Χατζής, ηγούμενος της Ι. Μονής Γηροκομειού, με του οποίου την συμβολή παραχωρήθηκε, με σκοπό την ανέγερση του Μνημείου Εκτελεσμένων ο χώρος στον Δήμο Πατρέων, με την απόφαση 5/2008 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου.
Ακολούθως ξεκίνησαν ομιλίες του Προέδρου των Πέτρινων Χρόνων Θανάση Κολλιτσίδα και του Συλλόγου Γηροκομειού Ντίνας Παπάκου.
Ο Θαν. Κολλιτσίδας αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που αφορούν το μνημείο,, όπως ο ηλεκτροφωτισμό, η αναγραφή σε μαρμάρινη πλάκα των ονομάτων των εκτελεσμένων, το στρώσιμο με μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου, με το περιστέρι της Ειρήνης στο μέσον, η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο μνημείο, δίπλα από την είσοδο του παιδικού κέντρου Μέριμνα, αλλά και στο γεγονός ότι από το 2015, έπαψε να συνεργάζεται ο Δήμος Πατρέων με τα Πέτρινα Χρόνια, κάτι που είχαν ξεκινήσει οι δημοτικές αρχές Καράβολα, Φλωράτου, πάλι Καράβολα και Φούρα.
Από την πλευρά της ο Ντίνα Παπάκου, πρόεδρος του προσφυγικού Συλλόγου Παναγία Γηροκομίτισσα αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της εγκατάστασης των προσφύγων στον τόπο του Γηροκομειού και του Παλαιομονάστηρου του Μπάλλα, που ήταν ιδιοκτησίας του Μοναστηριού Γηροκομειού. Επίσης μίλησε για την διαδικασία προ της εκτέλεσης , κατά την εκτέλεση και μετά από αυτήν.
Στην εκδήλωση έδωσαν παρών οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νε.Αρ. Σία Αναγνωστοπούλου, εκπρόσωποι της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αποστόλης Σταθόπουλος και της ΛΑΕ Τάσος Γεωργιτσόπουλος, του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών Χρήστος Μητρόπουλος, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Αντίσταση Πολιτών Βασίλης Χατζηλάμπρου, οι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Βασ. Αϊβαλής (Πάτρα Σπουδαία και Πάλι) Γιώργος Ρώρος (Ώρα Πατρών),
Ακόμη παρέστησαν ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 νομού Αχαΐας με τον Γραμματέα του πολεμιστή Γιώργο Βουρλιώγκα και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ με τον πρόεδρό του Αναστάσιο Στασή.
Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν: ο Σύλλογος Πέτρινα Χρόνια Ιστορική Μνήμη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγία Γηροκομίτισσα, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά δια της υποψηφίας ευρωβουλευτού Νάντιας Κουλουμπή και η Αντίσταση Πολιτών.
Η κατάθεση που συνοδεύτηκε από ιδιαίτερη συγκίνηση!
Συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης λουλουδιών από τον Νίκο Αναγνωστόπουλο, που ήρθε οικογενειακώς από την Αθήνα για να παραστεί στην εκδήλωση για τους εκτελεσμένους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πατέρας του Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας, καταγόμενου από το χωριό Λάτα Ηλείας.
Η περίπτωση του Νίκου Αναγνωστόπουλου, που για δεύτερη χρονιά προσήλθε στον τόπο θυσίας, έχει μία ιδιαιτερότητα. Έψαχνε επί επτά δεκαετίες να βρει που εκτελέστηκε ο πατέρας του. Ρωτούσε στην οργάνωση του ΚΚΕ στην Αθήνα να πάρει στοιχεία για να αφήσει λίγα λουλούδια στην μνήμη του, αλλά στοιχεία δεν του έδιναν. «Και τα βρήκα από σας» είπε σήμερα σε κατ' ιδίαν συζήτηση.
Πρόκειται για τον κατάλογο των 125 ονομάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα και δημοσιεύτηκε στην αιγιώτικη εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ στις 12-4-2019. Και παρέμεινε το φύλλο της σε μία γωνιά, όπου πρόσφατα το ανακάλυψε ο εγγονός του εκτελεσμένου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου