ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Φλέγεται η πόλη Ναντέρ, μετά τον φόνο του 17χρονου

γαλλια-νεκρος17χρονος
YOAN VALAT/EPA

Τουλάχιστον 40.000 αστυνομικούς έχει κατεβάσει από προχθές στους δρόμους ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να καταπνίξει την οργή, τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά το θάνατο ενός 17χρονου αφρικανικής καταγωγής από σφαίρα αστυνομικού. Σήμερα ακολούθησε η κάθοδος τεθωρακισμένων της Αστυνομίας, στους δρόμους εναντίον των διαδηλωτών!

Πρόκειται για αριθμό δυνάμεων ασφαλείας τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνον που κινητοποιήθηκε την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά από μια ειρηνική πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη Ναντέρ, μια πόλη της εργατικής τάξης στα δυτικά προάστια του Παρισιού, διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα. 

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να εκσφενδονίζουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Σε μια πορεία στη μνήμη του Nahel, οι συμμετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κουλτούρα της αστυνομικής ατιμωρησίας τονίζοντας πως δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την επιβολή του νόμου, σε μια χώρα που έχει μετρήσει δεκάδες διαμαρτυρίες και καταγγελίες για την συμπεριφορά της αστυνομίας. 

«Απαιτούμε από το δικαστικό Σώμα να κάνει τη δουλειά του, διαφορετικά θα το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο», είπε στο Reuters ένας γείτονας της οικογένειας του Nahel στην πορεία.

Χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους. Η μητέρα του εφήβου έγνεψε στο πλήθος φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Nahel» με την ημερομηνία του θανάτου του. 

γαλλια-νεκρος17χρονος
YOAN VALAT/EPA

Νωρίτερα, ο Μακρόν πραγματοποίησε συνάντηση με υπουργούς για τον πυροβολισμό από τον αστυνομικό. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν απέρριψε τις εκκλήσεις ορισμένων πολιτικών αντιπάλων να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το περιστατικό τροφοδότησε τις καταγγελίες για αστυνομική βία και για συστημικό ρατσισμό εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου από φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο τοπικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ο εμπλεκόμενος αστυνομικός είχε τεθεί υπό επίσημη έρευνα για εκούσια ανθρωποκτονία. «Ο εισαγγελέας θεωρεί ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χρήση του όπλου», είπε ο εισαγγελέας Πασκάλ Πράχε, σε συνέντευξη Τύπου.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επαληθεύτηκε από το Reuters, δείχνει τους δύο αστυνομικούς δίπλα σε ένα αυτοκίνητο Mercedes AMG, με τον έναν να πυροβολεί τον έφηβο οδηγό από κοντινή απόσταση και μετά να απομακρύνεται. Ο έφηβος πέθανε λίγο αργότερα από τα τραύματά του.

Ο αστυνομικός παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε, είπε ο εισαγγελέας, λέγοντας στους ανακριτές ότι ήθελε να αποτρέψει μια καταδίωξη με αυτοκίνητο, φοβούμενος ότι αυτός ή κάποιο άλλο άτομο θα τραυματιστεί αφού ο έφηβος φέρεται να διέπραξε πολλές τροχαίες παραβάσεις. Ο εισαγγελέας της Ναντέρ είπε ότι ο Ναχέλ ήταν γνωστός στην αστυνομία επειδή προηγουμένως δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές διακοπής της κυκλοφορίας.

Ο Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι ο πυροβολισμός ήταν ασυγχώρητος. Καθώς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίασή του, καταδίκασε επίσης την αναταραχή.

Η αναταραχή αναβίωσε τις μνήμες των ταραχών του 2005 που συγκλόνισαν τη Γαλλία για τρεις εβδομάδες και ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ταραχές ξέσπασαν τότε στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα μετά το θάνατο δύο νεαρών που έπαθαν ηλεκτροπληξία σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβονταν από την αστυνομία.

Δύο αστυνομικοί αθωώθηκαν σε δίκη δέκα χρόνια αργότερα.

Η δολοφονία της Τρίτης ήταν ο τρίτος θανατηφόρος πυροβολισμός το 2023, από το ρεκόρ των 13 πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας.

Υπήρξαν τρεις τέτοιες δολοφονίες το 2021 και δύο το 2020, σύμφωνα με το Reuters, που δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 ήταν μαύροι ή αραβικής καταγωγής.

Η Karima Khartim, τοπική σύμβουλος στο Blanc Mesnil βορειοανατολικά του Παρισιού είπε ότι η υπομονή των ανθρώπων εξαντλήθηκε. «Έχουμε βιώσει αυτή την αδικία πολλές φορές στο παρελθόν», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: