ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Εντυπωσιασμένος από τα ιστορικά εκθέτα της Clauss, ο Ν. Παππάς



Στο ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή αναφέρθηκε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς στην εισήγησή του στο 6ο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας, που διοργάνωσε η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η θέση της στο χάρτη να είναι κομβική για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και να αποτελέσει έναν κόμβο δίκαιης αναπτυξης. 
 
Παράλληλα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, από όσα είδε κατά την επίσκεψή του στο Ιστορικό Μουσείο της Achaia Claouss, όπου φιλοξενούνται σπάνια εκθέματα, άγνωστα πριν την έκθεσή τους, στο ευρύ κοινό. Εκθέματα που ξεκινούν από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του οινοποιείου τον πιο προηγούμενο αιώνα, μέχρι σήμερα. Μία αίθουσα δε είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στα προηγηθέντα της Απελευθέρωσης της Πάτρας το 1944, αλλά και τα μετέπειτα γεγονότα της καυτής δεκαετίας του '40.  
 
«Η θέση της Ελλάδας στον χάρτη, καθιστά τη χώρα μας κόμβο για την παγκόσμια οικονομία και τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας, τη βλέπουν πολύ μεγάλες οικονομίες. Και μπορούμε να καταστούμε κόμβος, διασυνδέοντας την αγορά της Β. Ευρώπης και της Β. Αφρικής  και των 800 εκατ. πολιτών συνολικά. Οι ευκαιρίες συνανάπτυξης είναι μεγάλες, η Ελλάδα θα αποτελέσει κόμβο Δίκαιης Ανάπτυξης. Κόμβος θα καταστούμε μόνο αν εχουμε αξιόπιστα δίκτυα, οδικά και επικοινωνιών. Και αν, βεβαίως, έχουμε λύσει τα προβλήματά μας με τους γείτονές μας. Αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο μπορούμε να τον διεκδικήσουμε με αυτοπεποίθηση».
 
Αναφερόμενος στην  συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι η γείτονα χώρα αλλάζει το όνομα και το Σύνταγμά της, καταλαβαίνοντας ότι είναι ανάγκη για το μέλλον τους και ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φοβάται και θα πρέπει να κατακτήσει τον ηγετικό της ρόλο. Πράξεις βίας και ακρότητες αφορούν περιορισμένες ομάδες και κάθε άλλο παρά για την Μακεδονία νοιάζονται», τονίζοντας οτι στο παρελθόν ακολουθήθηκαν πολιτικές, που δεν βοήθησαν την χώρα και τον λαό. 
 
Και υπενθυμίζοντας σκηνές από τον διαμελισμό της Ελλάδας στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, όπου η Θράκη παραδόθηκε στους Βουλγάρους φασίστες με τις ορδές του φιλοναζί Αντών Τσαούς να συνεργάζονται μαζί τους, είπε.
 
«Όσοι έχουν τη σβάστικα στο μυαλό και στο μπράτσο, είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που κάποτε παρέδωσαν την Μακεδονία στη Βουλγαρία. Καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν αυτοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της Μακεδονίας. Αν υπάρχει προδοσία, είναι η προδοσία των δυνατοτήτων της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας με πολιτικές που μέχρι σήμερα δεν βοηθούσαν την χώρα και τον λαό».
 
Λόγια που φέρνουν στο νου φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα τάγματα ασφαλείας και τις ποικιλώνυμες φιλοναζιστικές ελληνικές οργανώσεις, όπως το ντοκουμέντο, που απεικονίζει τον παππού του Χρυσαβγίτη βουλευτή Κασιδιάρη με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο συμμετέχοντας στην επιδρομή των Ταγμάτων στον Κάλαμο.
 
Στη συνέχεια ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 5G των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, όπου η Πάτρα και τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί ως πιλοτικές πόλεις. «Το υπουργείο είναι σε αγαστή συνεργασία με το δήμο» και εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα προχωρήσει με γοργά βήματα, διασφαλίζοντας πάντα το συμφέρον του δημοσίου και των πολιτών.  
 
«Υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση της πρόσκλησης για το αν ενδιαφέρει την πόλη να γίνει πιλοτικός δέκτης της τεχνολογίας 5G... Θέλω να πιστεύω στη θετική απάντηση του Δήμου Πατρέων» είπε  αποφεύγοντας επικρίσεις.
 
Φωτογραφία από την μόνιμη έκθεση ενθυμημάτων του αντιφασιστικού αγώνα, που φιλοξενείται στην Achaia Clauss, για την οποία ο Υπουργός Ν. Παππάς είπε πως «αξίζει και πρέπει να ψηφιοποιηθεί». (Στο στιγμιότυπο το βιβλίο επισκεπτών με αναφορές των πρωταγωνιστών απελευθέρωσης της Πάτρας από τους ναζί και δίπλα η Γ΄ έκδοση του βιβλίου Ιστορίας «Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» του οίκου Γ. Πικραμένου, γραμμένη από Γ. Μόσχο. (Φωτογραφία των Patrinistas).
 
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ βρέθηκε από το βράδυ της π. Πέμπτης στην Πάτρα, όπου επισκέφθηκε την Achaia Clauss για δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Ξεναγήθηκε στο μουσειακό χώρο του ιστορικού κάστρου και σχολίασε με χιούμορ την τεχνολογία του 19ου αιώνα σε σχέση με την σημερινή ψηφιακή εποχή, όταν του έδειξαν το πρώτο τηλέφωνο της Πάτρας που είχε φέρει ο Γουστάβος Κλάους. Έδειξε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα,  του αρχείου της Achaia Clauss. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στο μουσειακό χώρο του ιστορικού οινόκαστρου και σχολίασε με χιούμορ την τεχνολογία του 19ου αιώνα σε σχέση με την σημερινή ψηφιακή εποχή, όταν του έδειξαν το πρώτο τηλέφωνο της Πάτρας που είχε φέρει ο Γουστάβος Κλάους.
 
Μάλιστα, ο Ν. Παππάς έδειξε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, τονίζοντας πως το αρχείο της Achaia Clauss αξίζει και πρέπει να ψηφιοποιηθεί.
 
Στην συνέχεια στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την ολοκλήρωση, όπως υπογράμμισε, «ενός επώδυνου για τη χώρα κύκλου» και τόνισε πως «οι προσπάθειες των Ελλήνων αναγνωρίζονται διεθνώς». 
 
Μία ακόμη φωτογραφία των Patrinistas, από το ιστορικό Μουσείο του οινόκαστρου, που απεικονίζει την μετα-απελευθερωτική παρουσία της Achaia Clauss στην Πάτρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: