ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 19/7/2018


Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ν. Κοτζιά (άτυπη κυβερνητική ενημέρωση)

Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία. Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.


Πρωτοβουλία στήριξης της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

Απαντώντας σε σχετική επιστολή του  Δημήτρη Παπαδημούλη, που εστάλη στις 13 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, μέσω του αρμοδίου πολιτικού συμβούλου του, υπογραμμίζει πως θα συμβάλει,αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Σημειώνεται, επίσης, ότι στις 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ταγιάνι με κεντρικό θέμα την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε εκ νέου το ζήτημα επί τάπητος. Σύμφωνα και με την επίσημη σχετική αλληλογραφία μεταξύ του γραφείου Ταγιάνι και του γραφείου Παπαδημούλη στις 17 και 18 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ταγιάνι σκοπεύει τον Σεπτέμβριο να καλέσει στο Ευρωκοινοβούλιο τον ομόλογό του Πρόεδρο της Βουλής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, θέλοντας να στηρίξει την ιστορικής σημασίας συμφωνία, στέλνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα ενόψει του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Για τη συλλογική σύμβαση εργασίας της Ε.Α.Β. (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Η Ε.Α.Β. αποτελεί φορέα γενικής κυβέρνησης, υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και υπόκειται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όπως και αντίστοιχοι φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται μεταξύ της Ε.Α.Β. και του σωματείου εργαζομένων (Σ.Ε.Ε.Α.Β.) τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών – όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά και γίνεται ανεπιφύλακτα αποδεκτό στην επίμαχη συλλογική σύμβαση – το οποίο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε σχετικό έλεγχο νομιμότητας ως προς ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο νόμο.
Ζητήματα μισθολογικού χαρακτήρα ρυθμίζονται αποκλειστικά από την κείμενη νομοθεσία και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, η πρόβλεψη μη μισθολογικών παροχών, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που περιελάμβανε η συγκεκριμένη σύμβαση, πρέπει να είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία και, σε κάθε περίπτωση, τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.
Η παρά το νόμο εγκαθίδρυση παροχών και διαφύλαξη προνομίων για μία μερίδα εργαζομένων αντιβαίνει στις αρχές της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Οικονομικών πάντα βλέπει με συμπάθεια τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε παροχές που δεν είναι σύννομες, ιδίως δε όταν αυτές αφορούν τους ίδιους τους εποπτευόμενους φορείς του.

Για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών (μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Η διαίρεση της επικράτειας σε εκλογικές περιφέρειες είναι ένας από τους καθοριστικότερους πυλώνες κάθε εκλογικού συστήματος, καθώς συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της τοπικότητας και της εγγύτητας των πολιτών προς τους αιρετούς αντιπροσώπους τους, ώστε να είναι ουσιαστική η επικοινωνία, αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία των εκλεγμένων. Οι πολύ μεγάλες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες φαλκιδεύουν, αντικειμενικά, τον ανωτέρω στόχο, ενώ παράλληλα ευνοούν την εξάρτηση αιρετών και υποψηφίων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μηχανισμούς κινητοποίησης και πίεσης, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο εκλογικός ανταγωνισμός διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των ΜΜΕ και της διαφήμισης.

Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (σημεία από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη)

Νομίζω πως η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων μπαίνει σε μια νέα βάση με πιο καθοριστικό το ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Η περίοδος του δημαρχοκεντρικού μοντέλου κλείνει τον κύκλο της την ίδια στιγμή που οδεύουμε σε πιο συλλογικές μορφές διακυβέρνησης. Οι μονοπαραταξιακές λογικές, βασισμένες στις περισσότερες των περιπτώσεων σε μη αντιπροσωπευτικές πλειοψηφίες, δίνουν τη θέση τους στη λογική των συνθέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων. Μια νέα εποχή αρχίζει για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία και συμμετοχή. Αυτή η νέα κουλτούρα που θα προκύψει ως ώριμη αναγκαιότητα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα λειτουργήσει διαπαιδαγωγικά για το σύνολο της κοινωνίας. Ταυτόχρονα η καθιέρωση της απλής αναλογικής οδηγεί σε μια νέα χειραφέτηση την αυτοδιοίκηση έναντι του κεντρικού κράτους. Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις είναι κατανοητό γιατί εναντιώνεται ένας μέρος των σημερινών δημάρχων. Σίγουρα κάποιοι ξεβολεύονται, ενοχλούνται και χάνουν τα κεκτημένα τους.

Για  επιστροφή σε συνταξιούχους ποσών που προέκυψαν από την αλλαγή στον υπολογισμό της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (από το μήνυμα της Ε. Αχτσιόγλου)

Με την πληρωμή των επικουρικών τους συντάξεων, στις 2 Αυγούστου, περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που προέκυψαν από την αλλαγή στον υπολογισμό της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ, η οποία έχει γίνει από τον Μάιο.
Το 60% των δικαιούχων θα έχουν επιστροφή από 150 έως 350 ευρώ.
Ενδεικτικά, οι πρώην φορείς απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι δικαιούχοι και τα μέσα ποσά των επιστροφών γι’ αυτούς:
- ΕΤΕΑΜ - 58.953 δικαιούχοι με μέσο ποσό 212,39 ευρώ
- ΕΤΕΑ-ΤΕΑΔΥ-Κ.Υ. - 40.679 δικαιούχοι με μέσο ποσό 145,72 ευρώ
- ΤΕΑΠ ΔΕΗ - 24.733 δικαιούχοι με μέσο ποσό 465,6 ευρώ
- ΤΕΑΠΟΚΑ - 16.172 δικαιούχοι με μέσο ποσό 256,14 ευρώ
- ΤΕΑΠ ΟΤΕ - 14.008 δικαιούχοι με μέσο ποσό 398,57 ευρώ

Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη Γεωθερμία

Αναρτήθηκε προς ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, με τίτλο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για μία μορφή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αναπτύσσεται ταχύρυθμα στο εξωτερικό, πλην όμως το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3175/2003) δεν επέτρεπε αντίστοιχο ρυθμό και στην Ελλάδα. Με το νομοσχέδιο στοχεύουμε στη θεσμική αναμόρφωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη πεδίων χαμηλής-μέσης ενθαλπίας αποσκοπώντας στην αξιοποίησης τους για άμεσες χρήσεις, οι οποίες έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Για την συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος (από τη δήλωση του Κ. Γαβρόγλου)

Είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση όπου καταλήξαμε θετικά σε όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε. Τα σημαντικότερα από αυτά, είναι η καταγραφή της περιουσίας της Εκκλησίας που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε είναι θέματα που έχουν να κάνουν με πειθαρχικά ζητήματα στην Εκκλησία και τον εκσυγχρονισμό πολλών νομοθετικών διατάξεων που ισχύουν από την δεκαετία του ‘30 και υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος και δέσμευση από πλευράς μας να προχωρήσουμε. Το τρίτο, είναι τα θέματα της εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Κοινή πρόθεση της Πολιτείας και της Εκκλησίας είναι οι ιερείς να είναι καλά καταρτισμένοι.  Έχουμε ήδη συζητήσει τους νέους θεσμούς οι οποίοι θα βγουν  στις αρχές Φθινοπώρου σε δημόσια διαβούλευση και θα προχωρήσουμε άμεσα στον επανακαθορισμό τους. Επίσης συζητήθηκε το σοβαρό θέμα των κοιμητηρίων και των κοιμητηριακών  Ναών, υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, που είναι προφανώς και πρόταση της Κυβέρνησης, έγινε αποδεκτή η πρόταση ως προς το θέμα των κοιμητηρίων και ως προς το θέμα των κοιμητηριακών Ναών θα γίνει μία συνάντηση με συγκεκριμένους Δήμους ώστε να δούμε πως θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Υπάρχει το θέμα των θέσεων των ιερέων που αντικαθιστούν τους ιερείς που συνταξιοδοτούνται. Συζητήσαμε το θέμα διαφόρων εισφορών και προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Ναούς και ο  Υφυπουργός Εργασίας ο κύριος Πετρόπουλος, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και τα οποία έγιναν αποδεκτά και από πλευράς της Εκκλησίας. Ως προς το θέμα της καταγραφής της περιουσίας της Εκκλησίας, αυτό είναι ένα εγχείρημα που γίνεται πρώτη φορά με τέτοια συστηματικότητα. Έχει βρεθεί ένα κονδύλι από το  Υπουργείο Οικονομικών  για την τεχνική βοήθεια που θα παρέχει η Πολιτεία, για την καταγραφή μέσω σύγχρονων μέσων όλων των εγγράφων που υπάρχουν ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των Μητροπόλεων. Η καταγραφή  θα γίνει ανά Μητρόπολη.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία (ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού)

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στο έργο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, ανακοινώνει ότι ξεκινά η λειτουργία της υπηρεσίας αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω διαδικτύου (e-ticketing) για τους προβλεπόμενους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της αρχικής φάσης του έργου (Ακρόπολη και αρχαιολογικοί χώροι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, Κνωσός και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: