ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Υδατομαχίες» στην στεργία του Δήμου Πατρέων για την καθαρότητα ή μη των πατραϊκών υδάτων

Γιώργος Σιγαλός.


Με αφορμή την επιστολή των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Απ. Βανταράκη και Ήρας Κουρή για τις μετρήσεις των θαλασσινών νερών στις παραλίες της περιοχής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων Γιώργος Σιγαλός προέβη στην ακόλουθη δήλωση, ενώ ανταπάντηση στα όσα υποστηρίζει δίνουν από τη δική τους πλευρά οι προαναφερόμενοι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι:
«Πρόσφατα, με επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βανταράκης και κυρία Κουρή επιχείρησαν να εμπλέξουν το Δήμο Πατρέων σε διαδικασίες που δεν είναι της αρμοδιότητός του και που αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας του θαλασσινού νερού. 

Ενημερώνουμε λοιπόν τους δύο δημοτικούς συμβούλους ότι ο Δήμος Πατρέων δεν εκτελεί προγραμματισμένους ελέγχους στο θαλασσινό νερό της περιοχής. Οι προγραμματισμένες δειγματοληψίες γίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο είναι και υπεύθυνο για την εκτέλεση του προγράμματος «Καθαρές Ακτές- Καθαρές Θάλασσες». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, διενεργούνται συνεχώς δειγματοληψίες σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Τα αποτελέσματα αυτά αναρτώνται στο διαδίκτυο, στο site του ΥΠΕΚΑ και τα αποτελέσματα για την περιοχή μας είναι πολύ καλά και όλοι οι δείκτες- παράμετροι είναι πολύ χαμηλότεροι των επιτρεπόμενων ορίων. 

Επίσης δειγματοληψίες και έλεγχοι στο θαλασσινό νερό γίνονται από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία καθορίζει τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η κολύμβηση, όπου διαπιστώσει ότι η ποιότητα του νερού δεν είναι κατάλληλη, όπως έγινε με πρόσφατη ανακοίνωσή της, που δημοσιεύθηκε σε όλα τα Μ.Μ.Ε. 

Όσον αφορά στη χαρτογράφηση των αγωγών ομβρίων τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη διάθεση της ΔΕΥΑΠ η οποία είναι αρμόδια για τη διάθεση των οικιακών λυμάτων και ασκεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες. 

Η διερεύνηση των παρανόμων απορρίψεων στους αγωγούς ομβρίων με λύματα αντιμετωπίζεται με τη διενέργεια αυτοψιών και την εκτίμηση κάθε περίπτωσης σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ/νση Υγείας). 

Η ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου, θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των παράνομων απορρίψεων λυμάτων στους αγωγούς ομβρίων και αισιοδοξούμε ότι η αρχή θα γίνει από την περιοχή του Ρίου και του Καστελλόκαμπου, όπου είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης. 

Διερωτώμεθα λοιπόν, πως ο κ. Βανταράκης και η κυρία Κουρή σε επιστολές τους στον Τύπο αναφέρουν περί υποχρεώσεων του Δήμου και εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή; Αγνοούν τις διαδικασίες και θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Οι ευθύνες όλων των δημοτικών συμβούλων έναντι των συνδημοτών μας είναι μεγάλες και οι αναφορές σε λανθασμένες διαδικασίες έχουν άλλους στόχους. Η Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος έχει εμπιστοσύνη στα όργανα εκείνα της Πολιτείας (ΥΠΕΚΑ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που θεσμοθετημένα κάνουν τους ελέγχους και ανακοινώνουν τα αποτελέσματα και σε κανέναν άλλον». 

Απάντηση στον κο Σιγαλό από Απ. Βανταράκη και Ήρα Κουρή 

«Επειδή έχουμε μάθει ήδη τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και τον βιώνουμε στο «πετσί» μας όλοι οι Πατρινοί, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κο Σιγαλό ότι μια από τις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας του είναι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (Καλλικράτης), Άρθρο 94. Παράγραφος 18. «Η παρακολούθηση του Προγράμματος Καθαρές Ακτές - Καθαρές Θάλασσες του ΥΠΕΚΑ». Ο νοών νοείτω... Θα μπορούσε να μας ενημερώσει με ποιο τρόπο εννοεί την «παρακολούθηση»; 

Επιπλέον θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι η ΔΕΥΑΠ είναι υπεύθυνη για τα αστικά λύματα και τους αγωγούς λυμάτων και όχι για τους αγωγούς ομβρίων, οι οποίοι αποτελούν αρμοδιότητα του τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου στο οποίο προΐσταται. 

Θα προτείναμε λοιπόν στον κο Σιγαλό αφενός να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, αφετέρου αντί να μας κάνει νουθεσίες για τον τρόπο που θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως δημοτικοί σύμβουλοι, να δαπανά το χρόνο του ασκώντας σχολαστικά όλες τις αρμοδιότητές του, οι οποίες θα του προτείναμε να πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΠ, με σκοπό την εξυπηρέτηση και προστασία των δημοτών του Δήμου μας. Και ελπίζουμε οι δραστηριότητές του αυτές να μην εξαντλώνται μόνο στην τοποθέτηση μικρών πάγκων ή την αποψίλωση κάποιων χωραφιών και οικοπέδων για τις οποίες μάλιστα, έχουμε ενημερωθεί λεπτομερώς από τα δελτία τύπου που εκδίδει. 

Με τη σειρά μας, ως δημοτικοί σύμβουλοι θα προσπαθήσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να παίζουμε το ρόλο που μας έδωσαν οι δημότες και να κάνουμε υγιή αντιπολίτευση προς ώφελος των δημοτών και της πόλης μας, πάντα στα σοβαρά ζητήματα και με τεκμηριωμένη και ακριβή θέση. Η πάγια τακτική της Δημοτικής Αρχής να απαντά με ειρωνικά υπονοούμενα και προσωπικές προσβολές, αποδυναμώνοντας τον πολιτικό λόγο, επιβεβαιώνει την άποψη ότι στερείται πολιτικού σχεδιασμού και οράματος. 

Απόστολος Βανταράκης - Ήρα Κουρή
Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι»



Δεν υπάρχουν σχόλια: