ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Παραλειπόμενα του 1ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ - Ο αντάρτης του Άρη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κ.α.



Από συνέντευξη του αγωνιστή Β. Βαρδινογιάννη της 14-6-2011, στο Istologio.
 
Η εφημερίδα «Δημοκρατία» παρ’ ολίγο θύμα του αμοραλισμού της

Της  ΓΙΑΜΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ
          (από το avgi.gr)
Οι αριστεροί γνωρίζουν και σέβονται την Ιστορία της Αντίστασης, πολλώ δε μάλλον όταν στέκεται ζωντανή μπροστά τους και με υψωμένη τη γροθιά. Ο λόγος για τον τελευταίο επιζώντα αντάρτη των ανδρών του Άρη Βελουχιώτη... Ανεβαίνοντας την πρώτη μέρα στη θέση του στο τιμητικό προεδρείο ο Γιάννης Οικονόμου, ο "Γιαννούτσος", καπετάνιος του Άρη, συγκίνησε όσους βρέθηκαν στο Τάε Κβον Ντο και απέσπασε το δυνατότερο χειροκρότημα. Κάποιοι είπαν μάλιστα ότι χειροκροτήθηκε περισσότερο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Λίγοι άνθρωποι περπατούν με τόση περηφάνια και τόσο καμάρι που κανείς δεν παρατηρεί την μαγκουρίτσα που κρατούν. 


Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στο Συνέδριο

Σάλος προκλήθηκε στα συστημικά ΜΜΕ όταν είδαν τα ονόματα που απάρτιζαν το τιμητικό προεδρείο. Φήμες λένε πως, στο τσακ πρόλαβε η «έγκυρη» δεξιά εφημερίδα «Δημοκρατία» να αποσύρει το πρωτοσέλιδό της από το τυπογραφείο με φωτογραφία του Βαρδή Βαρδινογιάννη, του πάμπλουτου, και με τίτλο "Να ποιοι κρύβονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ!". Βέβαια, ο δικός μας Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν είναι πλούσιος, αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Ο δικός μας Βαρδής Βαρδινογιάννης ανδρώθηκε στην ΕΠΟΝ, μετά συνέχισε ως ειδικός γραμματέας του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΔΑ, πέρασε 13 και πλέον χρόνια στην παρανομία και το όνομα του χαράχτηκε για πάντα στην ιστορία της Αριστεράς και στην καρδιά των αριστερών όταν μαζί με άλλους 26 κομμουνιστές απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων της Δραπετσώνας το 1955. Μία απόδραση που, όπως έχουν πει κι έχουν γράψει οι πρωταγωνιστές της, αποφασίστηκε "για να σπάσει ο τσαμπουκάς της Ασφάλειας".

Μεγάλοι και Μικροί

Μέχρι να συγκεντρωθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα τα απογραφικά των συνέδρων, γνωρίζουμε ότι εκ των παρισταμένων στο Τάε Κβον Ντο οι μεγαλύτεροι ήταν ο αντάρτης "Γιαννούτσος" και ο Μανώλης Γλέζος και η νεαρότερη σύνεδρος ήταν η 18χρονη Μαριάννα Σερβετά από την Οργάνωση Βύρωνα. Οι μικρότεροι, όμως, από τους παρατηρητές του Συνεδρίου ήταν τα μωρά της Παναγιώτας Μανιού και της Ηρώς Διώτη, που γεννήθηκαν με διαφορά μερικών ημερών στις αρχές του χρόνου.

Τα ευαίσθητα δεδομένα μας

Εκατόν σαράντα ερωτήσεις περιλαμβάνει η έρευνα του Συνεδρίου, την οποία επιμελήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού ο Αλέξανδρος Μπίστης. Ο ίδιος, προσπαθώντας να ενθαρρύνει τους συνέδρους, έλεγε, "20 λεπτάκια υπόθεση είναι". Η έρευνα του Συνεδρίου περιελάμβανε εκτός από τη "δημογραφική" αποτύπωση του σώματος και ερωτήσεις για τη στάση των συνέδρων στα μεγάλα ζητήματα, αλλά και την αυτοτοποθέτηση των συνέδρων στο πολιτικό φάσμα. 

Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος

Όσο για τον Πέτρο Φιλίππου, να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους που προφανώς δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν καν μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google) ότι δεν είναι κάποιο μέλος της Δυναστείας των Φιλίππου της ΦΑΓΕ και των κοτόπουλων Μιμίκος, αλλά ο δήμαρχος Σαρωνικού. Στο τιμητικό προεδρείο κλήθηκαν ακόμη οι: Kώστας Αθανασίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαργαρίτα Γιαραλή, Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Θεωνάς, Δημήτρης Καμπούρης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έφη Κωτσάκη, Αλέξης Μητρόπουλος, Αντώνης Νταβανέλλος, Γιάννης Οικονόμου, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρούντι Ρινάλντι, Μαριάννα Σερβετά, Νίκος Σκορίνης, Δέσποινα Σπανού, Δήμος Τσακνιάς, Νίκος Χουντής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Συνεδρίου έναρξις

Ο Γιάννης Δραγασάκης, υπό τους ήχους του "a las barricadas" συζητούσε με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, ενώ μετά είχε σύντομη συνομιλία με τη Λούκα Κατσέλη. 

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε -προς απάντηση και όσων υποστήριξαν οι Ν. Ανδρουλάκης και Ν. Τσούκαλης, που είχαν προηγηθεί-, τόνισε ότι "υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα, αυτό που συζητήθηκε στην Αθηναΐδα". Η εναλλακτική πρόταση, σημείωσε, συμπυκνώνεται α) στην "αναδιάρθρωση και διαγραφή ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς", β) σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, "αλλά όχι αυτές που προωθούνται, οι οποίες μόνο μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να ονομαστούν", και γ) σε "άλλο μείγμα μέτρων, που θα στηρίζει την αγοραστική δύναμη των μεσαίων και κατωτέρων στρωμάτων". 

Πιο πέρα, πηγαδάκι είχαν κάνει οι Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ μιλούσαν για την ΕΔΤ και τα καμώματα του Παντελή Καψή, με τον Π. Καλφαγιάννη να σημειώνει γελώντας πως πρόκειται για "τηλεόραση ενόπλων δυνάμεων". 

Οι παραολυμπιονίκες τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο. Πιθανόν να ήταν η πρώτη φορά μετά το 2004 που βρέθηκαν αθλητές στο Τάε Κβον Ντο. 

Στο Συνέδριο βρέθηκαν για πρώτη φορά τόσες πολλές αντιπροσωπείες από τις πρεσβείες άλλων χωρών, πέρα από τις πολλές δεκάδες αντιπροσωπείες κομμάτων από το εξωτερικό. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι οι ξένοι που ήρθαν στο Συνέδριο ήξεραν "τι εστί ΣΥΡΙΖΑ", ενώ πήραν μια πρώτη γεύση από οριζόντιες δομές και αυτοδιαχείριση όταν η Ρένα Δούρου τους μοίραζε μπουκαλάκια με νερό. 

"Έχουμε επισκέψεις"

Ώς είθισται, οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων παρευρέθησαν και χαιρέτισαν στο Συνέδριο. Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι και από τις δύο συνιστώσες τις κυβέρνησης. Οι νεαροί γραμματείς, Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Ανδρέας Παπαμιμίκος (Ν.Δ.), καθισμένοι δίπλα - δίπλα, έκαναν πως δεν ακούν τους ψίθυρους από τους διαδρόμους περί "φοιτητικών εκλογών" από ανθρώπους που βρέθηκαν την ίδια περίοδο με αυτούς στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ήρθε να πει ένα "γεια" σε φιλικούς τόνους, όπως συνηθίζει. Με τον Ν. Ανδρουλάκη, ίσα που χαιρετήθηκαν. Χάλια τα οικογενειακά της κυβερνήσεως... 
 
Ν. Τσούκαλης.

Ο Νίκος Τσούκαλης εκπροσώπησε τη ΔΗΜ.ΑΡ. ίσως επειδή ήταν από τα λιγότερο "καρφωμένα" στελέχη της πάλαι ποτέ "Ανανεωτικής Πτέρυγας". Οι σύνεδροι του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού διατηρούσαν νωπές τις μνήμες της επιδεικτικής αποχώρησης της ομάδας Κουβέλη προ διετίας στον ίδιο χώρο και το εκδήλωσαν αναλόγως. 

Από τους ΑΝ.ΕΛΛ., ο Νότης Μαριάς παρακολούθησε με προσοχή την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα, ενώ χειροκρότησε πολύ και τον αντάρτη του Άρη. 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι) και ο Τάσος Κατιντσάρος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) επέλεξαν την προσφώνηση "συναγωνιστές". Για το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων αυτή ήταν μια φυσιολογική προσφώνηση, σε ό,τι αφορά δε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαντασιώνει ότι κρατάει το "αριστερόμετρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: