ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Οι "ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ" της Ρίκας Μητρέλη κυκλοφορούν από τον "Διαπολιτισμό"



 Τίτλος: Μεταφραστές 
Συγγραφέας:  Ρίκα Μητρέλη
Διαστάσεις: 14,5 Χ 20,5 εκατοστά
Αρ. Σελ.:  230
ISBN:   978-618-80641-0-2
Έκδοση:   7/2013
Εκδότης:  Διαπολιτισμός
Τιμή:    12,00€
 
Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον χωρισμό, τον θάνατο, την περιπλάνηση, την προσπάθεια καταξίωσης σ’ ένα ξένο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σχέσεις, συγκρούσεις, αποχωρισμοί, ταξίδια, υπαρξιακά άγχη, προσωπικές αναζητήσεις και διαψεύσεις, διαπλέκονται στο νέο μυθιστόρημα της Πατρινής Ρίκας Μητρέλη με τίτλο Μεταφραστές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός. Η αφήγηση πολλές φορές γίνεται γρήγορη, ασθμαίνουσα, αποδίδοντας έτσι με ωραίο τρόπο την εσωτερική συναισθηματική ένταση των ηρώων που πολλές φορές περιδινούνται σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, χωρίς στόχους και αξίες, χωρίς ιδανικά και σταθερές αναφορές.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται μονορούφι και στο τέλος μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση για το νόημα της ζωής, την γνώση του ευατού μας, την επαγγελματική καταξίωση, τον έρωτα και τον θάνατο.

…Όταν βγήκε στο δρόμο πήρε δυο τρεις απανωτές ανάσες και προχώρησε χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει, χρόνια τώρα δεν ξέρει πού πάει αλλά γιατί να πρέπει να ξέρει αφού στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε να ξέρει, οι ανοιχτοί ορίζοντες ήταν ο στόχος του. Ίσως έτσι να εξηγούνται τα αριστεία και οι υποτροφίες ακόμα κι εκείνη η παιδική του τρέλα όταν κάποτε τον έστειλαν να ψωνίσει κι αυτός έκλεισε τα μάτια κι έτρεχε έτρεχε σαν τρελός κι έπεσε με δύναμη πάνω σε μια κολώνα της ΔΕΗ κι είδε αστράκια όλων των χρωμάτων κι όλη τη βδομάδα πονούσε στο στήθος κι έβαζε κρυφά κομπρέσες με οινόπνευμα και φυσικά δεν είπε σε κανέναν τίποτα κι από τότε μίσησε το αλκοόλ και οι φίλοι του τον έλεγαν ξενέρωτο μέχρι ένα βράδυ που έγινε στουπί και του ’παν μπράβο ρε φίλε τώρα είσαι άντρας. Αυτό στα χρόνια της φοιτητικής ζωής κι έγινε μόνο μια φορά, γιατί στο βάθος είχε πάντα την απέχθεια για το ποτό. Σήμερα όμως που νιώθει άδειος μετά την εξομολόγηση όλων αυτών των ημερών και όσα δεν ομολόγησε ποτέ, θα το ρίξει έξω, ένας άνδρας στα πενήντα δεν έχει ακόμα γεράσει, δεν μπορεί να έχει γεράσει, λέει και ξαναλέει μουρμουριστά, σα να θέλει να πείσει τον εαυτό του. Όλα είναι τόσο μουντά γύρω του, θα βρέξει, θα φέρει πολλή βροχή και χαίρεται γι’ αυτό θα κάτσει εκεί στη μέση του δρόμου να γίνει μούσκεμα να ξεπλύνει το βάρος των σκέψεων να γλιτώσει από τις μνήμες, να μπορούσε από μια μπόρα να πάθει αμνησία, θα ήταν σα να ξαναγεννιόταν, θα πρέπει να είναι πολύ ωραίο το αίσθημα του κενού, χωρίς παρελθόν να νιώθεις σα νεογέννητο… και η ΄Ελεν, σκέφτηκε τρομαγμένος για ένα δευτερόλεπτο, αυτή που δεν έχει κανέναν συγγενή εκτός από μένα; Τότε θα ταξιδεύει πιο συχνά, δεν θα ’χει εμπόδια στα ταξίδια της και θα γνωρίσει μ’ αυτόν τον τρόπο πολλούς άνδρες και θα της κάνουν κομπλιμέντα για τα ωραία ξανθά μαλλιά της, το ωραίο της σώμα, αυτό το σώμα που χρόνια δεν τον ελκύει κι ας είναι τέλειο από τα γυμναστήρια και φροντισμένο με ακριβές κρέμες, μισεί αυτό το τέλειο άψυχο σώμα κι αν δεν βάλει λίγη ψυχή κανείς δεν πρόκειται πια να την ξαναγαπήσει.
Αγάπη, μεγάλη κουβέντα, να την ποθήσει κάποιος ήθελε να πει, τ’ αγοράκια δηλαδή που ακόμη έχουν ορμές κι αναζητήσεις, γιατί οι ενήλικοι έχουν κουραστεί και από ένα κορίτσι ζητούν μόνο συντροφιά, θα συμφωνεί μ’ αυτό η Μυρσίνη, σκέφτηκε και άρχισε να ονειρεύεται πάλι τη φυγή τους στο Παρίσι, αρκεί να μην πάθει αμνησία και τα ξεχάσει όλα. Όχι, δεν θα το ήθελε. Τρόμαξε στην ιδέα του κενού κι άρχισε να βαδίζει γρήγορα σα να ’θελε να φύγει από εκείνο το συγκεκριμένο μέρος που του γεννήθηκαν αυτές οι τρελές σκέψεις.

                                              (απόσπασμα από του βιβλίο)

Η Ρίκα Μητρέλη γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Lettere e Filosofia στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Εργάστηκε στην ΕΡΑ Πάτρας από το 1984 μέχρι το 2003. Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Στα μεσαία κύματα, Ποιήματα, Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1990, Παράθυρο στο φωταγωγό, Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1994, Τα φτερά, Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 2000, Κυριακάτικες ιστορίες, Περί Τεχνών, Πάτρα 2005, Ελένη, ποιητικό δράμα, Διαπολιτισμός, Πάτρα 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: