ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Όλοι έχουμε ευθύνες για το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ήρα Κουρή και Απ. Βανταράκης.


Άρθρο των
ΑΠ. ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ - ΗΡΑΣ ΚΟΥΡΗ
Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε από μερίδα του τοπικού ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου, μία συστηματική προσπάθεια να αναδεικνύονται και να προβάλλονται ως σημαντικά πολιτικά ζητήματα, κάποια μεμονωμένα περιστατικά έντονης έως και βίαιης συμπεριφοράς δημοτικών συμβούλων τα οποία σε καμία περίπτωση αφενός δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αφετέρου δεν αποτελούν το σημαντικότερο γεγονός των συνεδριάσεων του Σώματος. 

Ενώ λοιπόν, θα έπρεπε να ενημερώνονται οι συμπολίτες μας για τα θέματα που συζητούνται, για τις αποφάσεις που παίρνονται και για τις πολιτικές θέσεις που διατυπώνονται, τελικά, η εικόνα που διαχέεται για το τοπικό κοινοβούλιο είναι απαξιωτική και προσβλητική τόσο για το θεσμό όσο και τους συμμετέχοντες σε αυτόν.

 Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και της κοινωνίας αλλά αυτό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με ατομικές συμπεριφορές. Πιστεύουμε ότι η ιδιομορφία που προέκυψε μετά την ενσυνείδητη στάση της δημοτικής αρχής να είναι μειοψηφία, δημιούργησε πλήθος προβλημάτων, τα οποία προσπαθεί να υπερβεί η δημοτική αρχή άλλοτε πολώνοντας το κλίμα και άλλοτε επιδιώκοντας καιροσκοπικές συμμαχίες, χωρίς πολιτικούς όρους και αρχές. 

Η Αντιπολίτευση από την πλευράς της, είτε επειδή κατ’ ουσία σε πολλά θέματα δεν έχει διαφορετικές πολιτικές θέσεις με τη δημοτική αρχή, είτε επειδή στελέχη της προσβλέπουν σε νικηφόρα κάθοδό τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές προβάλλοντας ένα ήπιο προφίλ, είτε επειδή de facto λόγω διαφορετικών ιδεολογικών στρατηγικών είναι διασπασμένη, είτε γιατί έχει χάσει το ρόλο της λόγω της μειοψηφίας της δημοτικής αρχής, άλλοτε σύρεται σε άγονους διαλόγους και άλλοτε επιβάλλει ανούσιες αντιπαραθέσεις και μακροσκελείς μονολόγους. Το αποτέλεσμα για την πόλη είναι όμως τραγικό. 

Στην πραγματικότητα, αφενός η  δημοτική αρχή  με τις μεθοδεύσεις που εφαρμόζει (π.χ. πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη, χρονοβόρες διαδικαστικές συζητήσεις, σοβαρά θέματα για την πόλη να συζητούνται προς το τέλος της ημερήσιας διάταξης) αφετέρου οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις–εξουσίας, ουσιαστικά, συνεργάζονται αξιοποιώντας το προβάδισμα που τους δίνει ο Καλλικράτης και μοιράζοντας πολιτικά οφέλη. Πολλές αντιπαραθέσεις γίνονται για το «ντόρο», και στερούνται πολιτικής ουσίας και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για την κοινωνία. Σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν δε, σε  ψήφιση όμοιων θέσεων επί των θεμάτων.

Αυτές οι διαπιστώσεις μας, σε καμιά περίπτωση, δεν αποδυναμώνουν τον γόνιμο πολιτικό διάλογο που επίσης αρκετές φορές αναπτύσσεται από μερικούς δημοτικούς συμβούλους, ούτε στοχεύουν βέβαια στην προσωπική μας τωρινή ή μελλοντική αποστασιοποίηση. Τουναντίον, εξαρχής και ποικιλοτρόπως επιδιώξαμε τη συνεργασία, καλλιεργήσαμε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και προσπαθούμε να ανοίξουμε διαύλους υγιούς και δυναμικής αντιπολίτευσης σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις με μόνο σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων για το καλό των δημοτών. 

Η στερεότυπη όμως στάση αρκετών παρατάξεων και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί ορισμένων «παραδοσιακών» δημοτικών συμβούλων που μένοντας στο γράμμα του Καλλικράτη, αποκαλούν τους ανεξάρτητους «ανύπαρκτες οντότητες» αποδεικνύουν ότι όλοι έχουμε τεράστιες ευθύνες ακόμα και για αυτές τις μεμονωμένες και περιστασιακές «ανάρμοστες» συμπεριφορές που προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Στον πολιτικό στίβο ο καθένας επιλέγει να πορευθεί είτε με αξίες τις οποίες υπηρετεί καθημερινά και διαχρονικά, είτε με προσωπικά και μερικές φορές ιδιοτελή κίνητρα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν αποτελούν απόδειξη ώριμης πολιτικής συνείδησης. Η κοινωνία είναι σε θέση να αξιολογήσει, αρκεί να της το επιτρέψουμε σεβόμενοι κυρίως, τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει.

Συνεχίζοντας σταθερά τις πολιτικές μας παρεμβάσεις, με μόνο στόχο τη βελτίωση των κακώς κειμένων στην πόλη μας, παρόλο που κάποιοι «εύκολα» έκριναν ότι «απλά, μας έλκει η δημοσιότητα», θα επανερχόμαστε καταθέτοντας δημόσια, υπεύθυνα, χωρίς υπεκφυγές, ξεκάθαρα, τις θέσεις μας και τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας σε σοβαρά ζητήματα της πόλης μας. 

Για μας σκοπός παραμένει η στήριξη του δημότη στην καθημερινότητά του, η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας στην πόλη που μαζί συμβιώνουμε και βέβαια η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να ασκήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: