ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


  Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Π.Ε. Αχαΐας

Σύσκεψη σχετικά με την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Αχαΐας, μεταξύ στελεχών του ΕΟΔΥ και τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, σήμερα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, στο γραφείο του.

Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση από τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και την υιοθέτηση των πιο αυστηρών μέτρων προστασίας και προφύλαξης, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Στη σύσκεψη παρέστησαν, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, Βίβιαν Σαμούρη, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, το μέλος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Δελλής, ο Καθηγητής Κλινικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου. 

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Μπονάνος, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους τοπικούς φορείς, με κοινό στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ως το υπέρτατο αγαθό. Προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, πρόσφατα υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Ιατρικό Σύλλογο για τη χρηματοδότηση 1.000 μοριακών τεστ, ενώ είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε και κάθε άλλη προσπάθεια, με στόχο την πλατιά ενημέρωση των πολιτών, αλλά και παρεμβάσεις σε επιδημιολογικό επίπεδο με τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ και των αυτοδιοικητικών φορέων.  

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε πως το μοναδικό και πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στην πανδημία είναι η τήρηση των οδηγιών και κανόνων που έχουν υιοθετηθεί. Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η υγιεινή των χεριών, αποτελούν το πιο ισχυρό αντίδοτο στον κορωνοϊό».


 

 Χ. Μπονάνος: «Παραμένουμε ασφαλείς και ψυχικά υγιείς, η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας σε καιρό πανδημίας, πιο επιτακτική από ποτέ»

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθιέρωσαν τη 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας,  με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση».  

Ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για την εξασφάλιση, διεθνώς, μεγαλύτερων κονδυλίων για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.  

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19, ανέδειξε την ανάγκη της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης για τη διαχείριση του φόβου και της αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών εξ αποστάσεως ενημέρωσης, περιλαμβάνοντας υπηρεσίες υποστήριξης, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο διαλόγου και στήριξης όσων το έχουν ανάγκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρει εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας: «Τα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας είναι φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι σε ένα άνευ προηγουμένου γεγονός όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Οι βασικές ανησυχίες που εκφράζονται εστιάζουν στην προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια, στην αδυναμία διάκρισης της νέας νόσου από  άλλες πιο γνωστές και ήπιες ασθένειες, στην πιθανότητα απομόνωσης αλλά και καραντίνας. Εάν κατανοήσουμε το γεγονός πως η ψυχική υγεία έχει άμεσες συνέπειες σε όλα το φάσμα των βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων, η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η αντιμετώπιση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στον συνολικό πληθυσμό κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Θα υπερνικήσουμε την πρόκληση αυτή μόνο αν συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε όλους».

 

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τη «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα» τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της Δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 20:00, μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου - Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, (εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, ως  Ενδιάμεσος Φορέας διαχείρισης δράσεων επιχειρηματικότητας  του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020») σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση της δράσης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην τηλεδιάσκεψη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_RpXR8EGHIbigAU7OOWXAP7N_xUDMK2H21X8a069q2iL9uw/viewform

 (Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 12/10/2020 και ώρα 12 μ.μ)

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=81HsWxXZxCA&feature=youtu.be

Facebook:https://www.facebook.com/axaia/posts/2668080356776655

 


Δράσεις  για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας από την Π.Ε. Αχαΐας

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), συνδιοργανώνει με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία «Ρευμαζην» δράση ενημέρωσης προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους ασθενείς, την Πολιτεία και το κοινό σχετικά με τα 150 περίπου είδη αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο της δράσης, προσαρμοσμένη στις επιταγές της πανδημίας του Covid-19, προβάλλονται διαδικτυακά καθ’ όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου βιντεοσκοπημένα μηνύματα, στα οποία έγκριτοι Ρευματολόγοι Ιατροί (Νοσοκομειακοί και Ιδιώτες), Ψυχολόγος, Νοσηλευτικό Προσωπικό αλλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας μιλούν για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, αλλά και για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν ασθενείς αλλά και την Πολιτεία, όπως την συμμόρφωση στη Θεραπεία, την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την ανάγκη διασφάλισης ποιότητας στις Δομές Υγείας, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην σχέση γιατρού – ασθενή για την βελτίστη αντιμετώπιση της νόσου, την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης ασθενών και των οικογενειών τους και τέλος την ενσωμάτωση των ασθενών στον κοινωνικό ιστό.  

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται αρωγός και σ΄ αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  του πληθυσμού για τα ρευματικά νοσήματα, αφού οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον εργαζόμενο πληθυσμό (δηλαδή στα άτομα 19-65 ετών) διότι είναι το συχνότερο αίτιο χρόνιου προβλήματος υγείας, μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας, απουσίας από την εργασία και ιατρικών επισκέψεων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος.

·         Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον σύνδεσμο:

https://youtu.be/bQFpF6DQx1Y

 

Τουρνουά βόλεϊ –και διημερίδα με θέμα αθλητισμός και covid 19 με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνει με τον Αθλητικό Σύλλογο  «Ερυθρό Αστέρα Πατρών» αθλητική - κοινωνική εκδήλωση με τίτλο «Τουρνουά βόλεϊ – Διημερίδα με θέμα αθλητισμός και covid 19 - μέτρα πρόληψης και προστασίας για υγιή άθληση», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου του 2020, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Κώστας Πετρόπουλος», στην Πάτρα. Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει το αγωνιστικό μέρος και το ενημερωτικό.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο αγωνιστικό μέρος θα υπάρξει διοργάνωση τουρνουά βόλεϊ γυναικών, όπου θα συμμετέχουν οι ομάδες Ερυθρός Αστέρας, Παμβοχαϊκός, Π.Γ.Ε. και Ε.Α.Π. Οι αθλητικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία θεατών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γ.Γ.Α. Συγχρόνως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται. Το τουρνουά θα προβληθεί μέσω live streaming και στα ΜΜΕ.

 

Επίσης, οι αθλητές θα ενημερωθούν από έγκριτους επιστήμονες (ψυχολόγους, διατροφολόγους, προπονητές κλπ ), ανθρώπους της Ομοσπονδίας Βόλεϊ (ΕΟΠΕ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την ασφαλή χρήση των γηπέδων προς άθληση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον covid 19.

«Δεδομένων των συνθηκών, λόγω της πανδημίας του covid 19, είναι  επιβεβλημένη η ανάγκη ενημέρωσης όλων των πολιτών, σχετικά με τους τρόπους αλλά και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εφαρμόζονται, προκειμένου το «Μένουμε Ασφαλείς» να έχει πλήρη εφαρμογή και στον χώρο του αθλητισμού, υπό την παραλλαγή σε «Αθλούμαστε Ασφαλώς» και με βάση όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις κι οδηγίες των ειδικών» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

  


Τηλεδιάσκεψη για  τον ποδηλατικό τουρισμό

 

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με κεντρικό θέμα τον ποδηλατικό τουρισμό, δεδομένου ότι παρουσιάζει εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης.  

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ενταχθεί η διαδρομή Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία στο διευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά και για την ανάγκη να ενταχθούν και άλλες διαδρομές που θα συνδέουν και θα συνδυάζουν αρκετούς ακόμα προορισμούς στο σύνολο των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδος.  

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίωνας Ζαΐμης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ποδηλατικού τουρισμού τονίζοντας πως ο ποδηλατικός τουρισμός ωφελεί το περιβάλλον, την οικονομία και τις τουριστικές περιοχές να παραμένουν ζωντανές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη τη στιγμή που μόνο ο Ευρωπαϊκός Ποδηλατικός Τουρισμός εκτιμάται ετησίως στα 2.8 δισ. ευρώ σε ταξίδια και 25.6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου δηλαδή το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων». 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού Θάνος Βλαστός, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης και η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: