ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Πλειστηριασμός Α΄ κατοικίας δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ


 

Σχετικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκαν και απαντούν:

 

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι χιλιάδες πλειστηριασμοί γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

 

·        Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έγινε. Αντίθετα, το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μάλιστα εκβιαστικά προς τους δανειολήπτες

 

Η αλήθεια είναι η ακόλουθη:

Πλειστηριασμοί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: 25.000

Πλειστηριασμοί σε 15 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ: 20.000

 

Επιπλέον, υπογραμμίζουμε ότι το θέμα δεν είναι οι πλειστηριασμοί γενικά και αόριστα, αλλά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Επί ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έγινε. Αντίθετα, το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μάλιστα εκβιαστικά προς τους δανειολήπτες για να ρυθμίσουν με τους όρους που θέλει το fund, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και τέτοιοι πλειστηριασμοί.

 

Ποια είναι τα βασικά σημεία της κριτικής σας στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα;

·        Το νομοσχέδιο για το νέο ΠΚ όχι απλώς δε δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, σε έναν επαγγελματία, να σταθεί στα πόδια του - Οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων, καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας - Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποκλειστικά από τη σκοπιά των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν. Όχι απλώς δε δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, σε έναν επαγγελματία, να σταθεί στα πόδια του. Ακόμα και ο ευάλωτος πολίτης, το ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να το νοικιάσει καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια, θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσει το σπίτι του θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να «κοκκινίσει» το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας.

Με λίγα λόγια η δήθεν δεύτερη ευκαιρία που διαφημίζει η κυβέρνηση για το πτωχευτικό, οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποκλειστικά από τη σκοπιά των τραπεζών. 

Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, ό,τι αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης και μετά την κήρυξη της πτώχευσης, στο βαθμό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής του, οι οποίες ορίζονται περίπου στα 611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, δεν του ανήκει αλλά θα πηγαίνει προς ικανοποίηση των πιστωτών.

Σε αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η πλέον σκληρή, εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της για την πρώτη κατοικία, τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς, η οποία ως μόνη πυξίδα έχει την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των Τραπεζών. Δεν υπάρχει η σκοπιά του ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του, του μικρού επιχειρηματία που κατακρημνίστηκε ο τζίρος του εν μέσω πανδημικής κρίσης και σωρεύει χρέη, του εργαζόμενου που μειώθηκε ο μισθός του ραγδαία.

 

Οι εμπλεκόμενοι φορείς συμμερίζονται την κριτική σας ενάντια στον νέο πτωχευτικό κώδικα;

 ·        Ναι διότι ήταν αρνητικές οι εισηγήσεις των φορέων που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο πτωχευτικό κώδικα

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις θέσεις των ακόλουθων φορέων:

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας:

«Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας».

 

ΓΣΕΒΕΕ:

«Δεν παίρνετε κανένα μετρό προστασίας της πρώτης κατοικίας» και έκανε λόγο για  μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

ΕΚΠΟΙΖΩ:

«Είναι υποκρισία  να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα».

ΕΣΕΕ(Ένωση Εμπόρων):

Προειδοποίησε ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις, μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών:

«Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών:

Εξέφρασε το φόβο της πώς θα να υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων καταγγέλλοντας πως μπαίνει η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων.

Ομοσπονδία  Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής:

Έκανε λόγο για έμμεσο εκβιασμό, που οδηγεί πολίτες σε πλειστηριασμούς και δέσμευση μέρους εισοδήματός τους.

 

Η ΝΔ σας επικρίνει ότι επί της διακυβέρνησής σας είχατε δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ επιχειρεί να τεκμηριώσει την κριτική αυτή με αναφορά στο κείμενο του Eurogroup του Απριλίου 2019, το οποίο λέει ότι «οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν μετά το τέλος του 2019 το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα αν κάτι τέτοιο συμβεί».

Ο κ. Σταϊκούρας και η ΝΔ λένε τη μισή αλήθεια. Διότι λίγο παρακάτω στην ίδια δήλωση το Eurogroup λέει: “Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των Ελληνικών αρχών για τον εναρμονισμό και τη βελτίωση τους επόμενους μήνες με έναν ολιστικό τρόπο των διαδικασιών πτώχευσης και αφερεγγυότητας.»

Ουδέποτε το αρνηθήκαμε αυτό. Άλλωστε ο ν. 4605/2019 είχε ημερομηνία λήξης ακριβώς γιατί θα τον αντικαθιστούσαμε από ένα ολιστικό πλαίσιο. Το είπαμε ανοιχτά πολλές φορές αυτό. Ούτε όμως ότι θα καταργήσουμε την προστασία της α’ κατοικίας δεσμευτήκαμε ποτέ, ούτε και ότι θα προβλέψουμε την πτώχευση των φυσικών προσώπων.Αυτά είναι έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Άλλωστε οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΝΔ καταγράφονται στις εκθέσεις της μεταμνημονιακής επιτροπείας:

Νοέμβριος 2019 επί ΝΔ: οι αρχές θα παρατείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για 4 μήνες και θα το παύσουν στο τέλος Απριλίου του 2020. Στο νέο πλαίσιο θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.

Να ποιος δεσμεύεται ρητά για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

 

Και λίγους μήνες αργότερα:

Φεβρουάριος 2020: οι ελληνικές αρχές δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020.

Ορίστε ποιος δεσμεύεται ρητά για κατάργηση της προστασία της α’ κατοικίας.

 

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε το Φεβρουάριο 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Τι σημαίνει προστασία πρώτης κατοικίας; Σημαίνει κυριότητα. Ιδιοκτησία. Να παραμένει ο πολίτης ιδιοκτήτης του σπιτιού του. Αυτό είναι η προστασία.

 

Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη  που παρείχε προστασία,  τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη που επίσης παρείχε προστασία. Η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο αυτό έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 και αντικαταστάθηκε αμέσως μετά, το Μάρτιο του 2019 από το ν.4605/2019 που επίσης παρέχει προστασία. Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Έχουμε λήξη ενός νόμου που προβλέπει προστασία και αντικατάστασή του από άλλο νόμο που επίσης προβλέπει προστασία, δεν έχουμε λήξη της προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι ο ν. 4605/2019 είχε σκοπό να είναι μεταβατικός, αφού πρόθεσή μας ήταν στο τέλος του 2019 να φέρουμε ένα ολιστικό πλαίσιο, δηλαδή ένα νόμο που θα περιλαμβάνει όλα τα σχήματα ρύθμισης οφειλών με προστασία φυσικά της πρώτης κατοικίας. Στο μεταξύ μεσολάβησαν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα εμπίπτουν στην θητεία της ΝΔ.

 

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι επί της δική σας διακυβέρνησης δημιουργήθηκαν 50 δις ιδιωτικού χρέους. Τι απαντάτε;

 

Κυβέρνηση και ΝΔ ψεύδονται ασύστολα. Η αλήθεια αποτυπώνεται στα ακόλουθα στοιχεία:

 

--Το 80% του ιδιωτικού χρέους είχε δημιουργηθεί πριν από το 2015, πριν δηλαδή τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

--Η επαύξηση αφορά στο μεγαλύτερό της μέρος τόκους και προσαυξήσεις των προηγούμενων χρεών.

 

--Αν επικεντρωθούμε δε στο χρέος προς τις τράπεζες, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δείχνουν μείωση κατά 22 δις, από 97 δις το 2014 σε 75 δις τον Ιούνιο του 2019.

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ παρέχει πιο διευρυμένη προστασία από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

 

Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ δεν είναι πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ούτε είναι πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Το πρόγραμμα αυτό δίνει μια προσωρινή επιδότηση στους πληττόμενους από τον κορονοιό για να πληρώνουν το δάνειό τους, και καλά κάνει. Ούτε όμως την πρώτη κατοικία προστατεύει ούτε μειώνει τις δόσεις ή ρυθμίζει το χρέος.

Όσο για τα κριτήρια της επιδότησης, τα κριτήρια που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια που έχουν καταγγελθεί είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που είχε και ο ν. 4605/2019.

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά τόσο καταλυτική ελάφρυνση χρεών. Τι απαντάτε;

Η καταλυτική ελάφρυνση χρεών που επικαλείται η ΝΔ προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος που θα υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς θα πτωχεύσει, θα του πάρουν το σπίτι του, δε θα έχει τίποτα, και σε περίπτωση που έχει μικρή περιουσία θα του παρακρατούν τα μελλοντικά του εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 610€ το μήνα για τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: