ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Νικήτας: Θρυλικές μορφές του αντιφασιστικού αγώνα



Στις 31 Οκτώβρη 1944, η εφημερίδα του ΕΑΜ στην Αχαΐα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ αναφέρεται στην ενθουσιώδη υποδοχή του θρυλικού καπετάν Νικήτα -Νίκος Πολυκράτης- από τα Προσφυγικά Πατρών, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πατρών και ανθυπολοχαγός του 12ου Συντάγματος, βραβευθείς επ' ανδραγαθία κατά την διάρκεια του Αλβανικού Έπους.

Ήταν το δεξί χέρι του διοικητή του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βλάση Ανδρικόπουλου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε κατά την ομιλία του στην υποδοχή του Νικήτα, στα Προσφυγικά, όπου έζησε.

Μεταξύ άλλων, ο Βλάσης Ανδρικόπουλος είπε για τον Νικήτα: «Αψηφώντας τους Γερμανούς και τους ταγματαλήτες  ήρθε να φτύσει κατάμουτρα τον προδότη Κουρκουλάκο ως μέσα σε αυτή τη φωλιά του!».

Ο Νικήτας χτυπά τους τσολιάδες στη βάση τους, στου Βουδ (3-6-44)

Το πρωί της 3 Ιουνίου 1944, πριν ξημερώσει, με οδηγούς ζευγάρι Πατρινών συναγωνιστών,  ο Νικήτας μπήκε στην Πάτρα, από την Εγλυκάδα, επικεφαλής 11 ανδρών. Πήγε να χτυπήσει το ευζωνικό Σύνταγμα μέσα στην έδρα του, στου Βουδ,  πιστεύοντας ότι οι άνδρες του ήσαν όλοι μέσα στο στρατόπεδο. Όμως είχαν φύγει για βολή στην Αρόη αφήνοντας την ομάδα Υπηρεσίας. Άφησαν οι αντάρτες τα άλογά τους στον Αη-Γιάννη και φορώντας στολές του 5/42, έβαλαν μπροστά έναν αντάρτη ντυμένο με ίδια στολή και προχώρησαν. Οι Πατρινοί που προηγουμένως τους είχαν δει στο δρόμο, αναγνώρισαν τον Νικήτα και πήγαιναν κοντά τους χειροκροτώντας τους. Οι αντάρτες φορούσαν τα σκουφιά τους ανάποδα με το σήμα του ΕΛΑΣ στο πίσω μέρος του κεφαλιού. 

«Μόλις πλησιάζουν στο μπλόκο που είχαν οι εύζωνοι μεταξύ στρατοπέδου και βίλας του Βουδ, στην αρχή  της οδού Γ. Ολυμπίου, φρουρός ήταν ένας τσολιάς ονόματι Γιώργος Κλάδης από την Ζάκυνθο, από αυτούς που είχε καλέσει ο Κουρκουλάκος στην Πάτρα, λέγοντάς τους ότι θα είναι ασφαλείς στην πόλη», διηγείται ο μακαρίτης πια, εύζωνας Αντ. Πριονάς. 

«Ο Κλάδης τους κοιτάζει και παραξενεύεται. Συνάδελφε έγινε το προσκλητήριο,  τον ρωτούν, άνοιξέ μας να μπούμε, του λένε. Έχει γίνει εδώ και τόση ώρα, τους λέει και τους ρωτάει. Που ήσαστε τέτοια ώρα; Ήταν ώρα 8 περίπου. Θα περάστε στρατοδικείο, γιατί αργήσατε; Ε, μη ρωτάς, του απαντούν. Ο Κλάδης είδε τα όπλα που κρατούσαν ότι ήσαν γερμανικά αυτόματα και παραξενεύτηκε, γιατί οι του 5/42 είχαν εγγλέζικα, στεν. Ε, ρε σαν ξένη φυλή μοιάζετε, τους είπε. Όπως άνοιγε την πόρτα του μπλόκου να περάσουν, ρώτησε έναν τσολιά στον απάνω όροφο, που έδενε το πολυβόλο του: Ρε συνάδελφε, δικοί σας είναι αυτοί; Βρε δεν βλέπεις, είναι αντάρτες, του απάντησε. Πήδηξε μέσα στο στρατόπεδο ο Κλάδης να σωθεί. Του έριξαν οι αντάρτες και τον τραυμάτισαν. Στον απάνω όροφο, οι τσολιάδες δεν έριξαν, όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδες» μου αφηγήθηκε ο Αντ. Πριονάς.

 Οι αντάρτες χτύπησαν και στο απέναντι μέρος του στρατώνα τις εγκαταστάσεις με ζώα των γερμανών. Σκότωσαν έναν Γερμανό και κάποια άλογα. Κι έφυγαν σπέρνοντας τρόμο στους ευζώνους και στην γύρω περιοχή που ήταν γερμανοκρατούμενη. Ο Κουρκουλάκος θέλησε να κρεμάσει κρατούμενους αγωνιστές, την άλλη μέρα για αντίποινα. Οι Γερμανοί δεν  το ενέκριναν. Οι εύζωνοι είχαν και έναν νεκρό, τον 35χρονο Παράσχη Παναγιώτη από το Βουγιάτο Ζακύνθου. Γιαυτό το κατόρθωμα η III Μεραρχία του ΕΛΑΣ με Ημερησία Διαταγή στις 16 Ιουνίου 44 ποίησε εύφημο μνεία στους μαχητές του ΕΛΑΣ και στους δύο οδηγούς των. 

Τέτοια παράτολμα χτυπήματα έκαναν οι ΕΛΑΣίτες στους ευζώνους κι άλλα, όπως μέσα σε κέντρο διασκεδάσεων ευζώνων στους οποίους έριξαν χειροβομβίδες, στο Ψαροφάι που αιχμαλώτισαν φυλάκιο ευζώνων και άλλα. 

Αυτό το κατόρθωμα υπενθύμισε ο Βλάσης Ανδρικόπουλος για τον Νικήτα. 

Όμως η πολιτεία που μετά την απελευθέρωση διοικούνταν από τους πρώην συνεργάτες των ναζί, αντί να τιμήσει τον Νικήτα, τον έστειλε στο Κακουργιοδικείο, με πλαστές κατηγορίες. Τον καταδίκασε ερήμην και με το αντιΕΑΜικό κλίμα που διαμόρφωσαν Βρετανοί και οι ΄Ελληνες συνεργάτες του οδήγησαν να βγουν στο βουνό πάλι για να προστατευθούν. Έτσι στις 12 Μάρτη του 1949, ενώ ο Δημοκρατικός Στρατός με τους μαχητές του βρίσκεται σε δεινή θέση, χωρίς πυρομαχικά και αποκομμένος, ο Νικήτας με τον Βουρδέρη και τον Πετράτο βρίσκουν καταφύγιο στην καλύβα του κουμπάρου του Νικήτα στα Παλιοκωστέικα της Ρουπακιάς Αχαΐας δίνει μάχη με το απόσπασμα Χωροφυλακής και  σκοτώνεται.

Η γειτονιά του που δεν τον ξέχασε του έστησε ανδριάντα στην πλ. Ελευθερίας  στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005, που τον φιλοτέχνησε ο πατρινός γλύπτης Στάθης Λεοντής, ενώ η πολιτεία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε στο όνομά του σήραγγα στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών.

 


Το φύλλο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ, της 31-10-1944, που αναφέρεται στον καπετάν Νικήτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: