ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Δώρο στις Ασφαλιστικές ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας


Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενοι σχολιάζουν ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτών!

Με αναφορά στην κατάθεση του Πτωχευτικού Κώδικα, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτών που έχουν οδηγηθεί στο έσχατο σημείο της φτώχειας από αφορμή την ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενοι σχολιάζουν τα παρακάτω:

 

Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση για σκανδαλώδη ρύθμιση που συνιστά δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

 

·        Με σκανδαλώδη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών, δίνοντας τους το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη κι επιτέλους να καταλάβει ότι ευθύνη της δεν είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά των οικονομικών ελίτ αλλά η προστασία και η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

 

Διότι με σκανδαλώδη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών, δίνοντας τους το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας. Στερώντας ουσιαστικά από τη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες για να προστατεύσει τους ασφαλισμένους. Μοναδική επιλογή του ασφαλισμένου που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις, είναι να ακυρώσει το συμβόλαιο χάνοντας την υγειονομική του κάλυψη, κι ας πλήρωνε αδιαλείπτως για αυτήν επί σειρά ετών.

 

Δεν πρόκειται βεβαίως για μια τυχαία αστοχία. Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων και το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει την εξόφθαλμα αντικοινωνική της πολιτική. Σε ένα νομοσχέδιο μάλιστα που καταργεί κάθε προστασία της α’ κατοικίας και οδηγεί μέσω της υποχρεωτικής πτώχευσης νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον οικονομικό αφανισμό. Και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας.

 

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ευθύνη τους δεν είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ αλλά η προστασία και η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

 

Πώς σχολιάζετε αποκαλύψεις στον τύπο σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν σκανδαλώδεις ρυθμίσεις δανείων από τράπεζες για μεγαλοοφειλέτες; 

 

·        Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία πρώτης κατοικίας και ετοιμάζει και νέες ρυθμίσεις για ασυλία τραπεζικών στελεχών και στρατηγικών κακοπληρωτών

 

Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις δανείων μεγαλόσχημων. Η περίπτωση Πηλαδάκη τελικώς αποτελεί καθημερινή τραπεζική πρακτική. Στους πιο πλούσιους εφοπλιστές χαρίζονται από τις διοικήσεις τραπεζών δεκάδες εκατομμύρια την ώρα που η κυβέρνηση με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας και ωθεί σε πτώχευση ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. 

 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento μισό δις χάρισε η Πειραιώς σε 4 εφοπλιστές και συνεχίζει.

 

Η κυβέρνηση δεν είναι αμέτοχη.

 

Με επανειλημμένες προσπάθειες επιχειρεί να αμνηστεύσει και αυτούς που πήραν τα δανεικά και αγύριστα και αυτούς που τα έδωσαν ακόμη και τώρα που η ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αντισυνταγματική την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ο κύριος Μητσοτάκης ετοιμάζει νέα τροπολογία για να τη γλυτώσουν τραπεζίτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επιδεικνύει ευαισθησία γι αυτούς που ρήμαξαν το κρατικό χρήμα με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Ίσως συμπάσχει  επειδή και ο ίδιος διέπρεψε ως στρατηγικός κακοπληρωτής.

 

Η κυβέρνηση κατέθεσε το νέο πτωχευτικό κώδικα στη Βουλή με τη ΝΔ να μιλά για δεύτερη ευκαιρία των οφειλετών για την πρώτη κατοικία τους. Τι απαντάτε;

 

·        Το νομοσχέδιο για το νέο ΠΚ όχι απλώς δε δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, σε έναν επαγγελματία, να σταθεί στα πόδια του - Οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων, καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας - Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποκλειστικά από τη σκοπιά των τραπεζών.

 

Το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν. Όχι απλώς δε δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, σε έναν επαγγελματία, να σταθεί στα πόδια του. Ακόμα και ο ευάλωτος πολίτης, το ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να το νοικιάσει καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια, θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσει το σπίτι του θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να «κοκκινίσει» το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας. 
Με λίγα λόγια η δήθεν δεύτερη ευκαιρία που διαφημίζει η κυβέρνηση για το πτωχευτικό, οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων.


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποκλειστικά από τη σκοπιά των τραπεζών.

 

Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, ό,τι αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης και μετά την κήρυξη της πτώχευσης, στο βαθμό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής του, οι οποίες ορίζονται περίπου στα 611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, δεν του ανήκει αλλά θα πηγαίνει προς ικανοποίηση των πιστωτών.


Σε αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η πλέον σκληρή, εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της για την πρώτη κατοικία, τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς, η οποία ως μόνη πυξίδα έχει την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των Τραπεζών. Δεν υπάρχει η σκοπιά του ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του, του μικρού επιχειρηματία που κατακρημνίστηκε ο τζίρος του εν μέσω πανδημικής κρίσης και σωρεύει χρέη, του εργαζόμενου που μειώθηκε ο μισθός του ραγδαία.

 

Οι εμπλεκόμενοι φορείς συμμερίζονται την κριτική σας ενάντια στον νέο πτωχευτικό κώδικα;

 

·        Ναι διότι ήταν αρνητικές οι εισηγήσεις των φορέων που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο πτωχευτικό κώδικα

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις θέσεις των ακόλουθων φορέων:

 

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας:

«Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας».

 

ΓΣΕΒΕΕ:

«Δεν παίρνετε κανένα μετρό προστασίας της πρώτης κατοικίας» και έκανε λόγο για  μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών. 

 

ΕΚΠΟΙΖΩ:

«Είναι υποκρισία  να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα».

 

ΕΣΕΕ(Ένωση Εμπόρων):

Προειδοποίησε ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις, μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού».

 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών:

«Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

 

Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών:

Εξέφρασε το φόβο της πώς θα να υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων καταγγέλλοντας πως μπαίνει η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων. 

 

Ομοσπονδία  Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής:

Έκανε λόγο για έμμεσο εκβιασμό, που οδηγεί πολίτες σε πλειστηριασμούς και δέσμευση μέρους εισοδήματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: