ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

 

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Πέμπτη (15-10-2020) στη βορειοδυτική και αύριο το βράδυ στη βορειοανατολική χώρα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1.   Από τη νύχτα της Πέμπτης (15-10-2020), τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και σταδιακά η δυτική Στερεά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (16-10-2020) από τα βόρεια.

2.   Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (17-10-2020) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

·     Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

·     Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

·     Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

·     Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

·     Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

·     Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Με έγγραφό της προς τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, η Αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, καλεί σε ετοιμότητα για την αντιμέτωπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους.

 


Αλλάζει το μοντέλο της παραγωγικής διαδικασίας  στον τομέα της αγροδιατροφής

Το ευρωπαϊκό έργο INCUBA και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο να υποστηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής παρουσιάστηκαν σε  εκδήλωση  στη Ναύπακτο (αίθουσα του  Κέντρου  Τουριστικής & Πολιτιστικής Πληροφόρησης  στο Ενετικό Λιμάνι), την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.

 Οι υπεύθυνοι  του ευρωπαϊκού έργου:  «Cross Border Agrifood Incubators – INCUBA (Διασυνοριακές Αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες)» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Greece – Italy 2014-2020   ενημέρωσαν το κοινό για τα καινοτόμα επιχειρησιακά εργαλεία και τις  εφαρμογές που άπτονται στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς επίσης  για τις  νέες τεχνολογίες-  μεθοδολογίες οι οποίες ελαχιστοποιούν τη χρήση ενεργειακών πόρων, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ αυξάνουν την αποδοτικότητα της παραγωγής. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι  σύγχρονες μέθοδοι γεωργίας ακριβείας καθώς και οι  καλές πρακτικές στον τομέα της αγροδιατροφής. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο οποίος τόνισε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου  της παραγωγικής διαδικασίας και επεσήμανε: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνουμε καθημερινά την μάχη για την  καινοτομία, και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής.  Πιστεύουμε ότι αλλάζει το μοντέλο της παραγωγής που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.  Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις, διαφορετικά θα μείνουμε εγκλωβισμένοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για  το μέλλον των παιδιών μας που αγαπούν την γη τους και θέλουν να συνεχίσουν την παραγωγή. Μέσα από αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα που παρουσιάζουμε σήμερα στην Ναύπακτο χαράζουμε τον δρόμο που θα πρέπει να διαβούμε».

Την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος  έκανε ο υπεύθυνος του έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας  και  ακολούθησαν τοποθετήσεις  από τον Παντελή Μπαρούχα  Αναπληρωτή  Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Καινοτόμα Επιχειρησιακά Εργαλεία και Εφαρμογές στον Αγροδιατροφικό τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»,  τον Μάριο Πραπόπουλο , Επιστημονικό Συνεργάτη του  Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  με θέμα τις «Σύγχρονες Μεθόδους  Γεωργίας Ακριβείας & Επιχειρηματικότητας» και τον Παναγιώτη Πανόπουλο, Project Manager of European R&D Department, REZOS BRANDS με θέμα την «Έρευνα & Ανάπτυξη της  καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής». 


 

 Άνοιξε το πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα» με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ

Ένα ακόμη νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, άνοιξε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη. Πρόκειται για τη δράση «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα – Ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ» που εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020” του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι υφιστάμενες και υπό σύσταση επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντα στα εξής αντικείμενα:

α) Μεταποιητική διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός.

Αφορά στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης προς νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς επίσης και την εισαγωγή καινοτομίας στην διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. Στα κριτήρια αξιολόγησης δίνεται έμφαση στον καινοτομικό και οικολογικό χαρακτήρα καθώς και στον εξωστρεφή προσανατολισμό.

β) Ψηφιακή Βιομηχανία.

Αφορά την ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις για την ανάπτυξη και στήριξη ψηφιακοποιημένων και ευέλικτων γραμμών παραγωγής, σχεδιασμού και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών. Αναμένεται επίσης να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην διεθνή παρουσία των Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας.

γ) Ενεργειακή αποτελεσματικότητα

Αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την προετοιμασία για την εφαρμογή μελλοντικών ενεργειακών κοινοτικών προτύπων σε θέματα  κατανάλωσης ενέργειας των διεργασιών παραγωγής αλλά και των προϊόντων τους.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η παροχή κινήτρων και επενδυτικών εργαλείων για την στήριξη σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που αναδύονται μέσω της εναρμόνισης με τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται :

• από 20.000,00€ έως 300.000,00€ για τα επενδυτικά σχέδια, που χρηματοδοτούνται μέσω του κανονισμού ΕΕ 1407/2013

• από 20.000,00€ έως 1.000.000,00€ για τα επενδυτικά σχέδια, που χρηματοδοτούνται μέσω του κανονισμού ΕΕ 651/2014 5.

Η  ηλεκτρονική υποβολή των ερευνητικών προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ξεκίνησε από τις 6 Οκτωβρίου 2020, ενώ καταληκτική ημερομηνία είναι η 27η Νοεμβρίου 2020 ώρα 15:00.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκληση της δράσης έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔΕΠΠΔΕ www.dytikiellada.gr, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας www.pde.gov.gr, του ΕΦΔ www.diaxeiristiki.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr 11.

Επίσης αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους παρέχονται από το Γραφείο Ενημέρωσης της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων (Μαιζώνος 122& Γούναρη, 26222, Πάτρα, Τηλ: 2610622711, e-mail: efd@diaxeiristiki.gr , URL: www.diaxeiristiki.gr), ενώ τυχόν ερωτήματα  μπορούν να διατυπώνονται εγγράφως και βα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση:efd@diaxeiristiki.gr 

 

Πρώτο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε Πύργο και Αγρίνιο

Ξεκινάει αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2020 το 1ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο: «1st Regional e-Mobility Conference 2020». Οι ενημερωτικές  ημερίδες θα διεξαχθούν σε Πύργο και Αγρίνιο ενώ στην Πάτρα αναβάλλεται η αντίστοιχη ημερίδα, λόγω της διασποράς του COVID19 και των προληπτικών μέτρων προστασίας. Για τη διενέργεια της ημερίδας στην Αχαΐα, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την ημερομηνία της διεξαγωγής της ημερίδας.

Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Επιβάλλοντος Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις δράσεις που έχουν ως σκοπό να κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις σύγχρονες και πράσινες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, και δεδομένου ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών είναι ταχύτατες, ο κ. Δημητρογιάννης, επισημαίνοντας τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια ώστε να ευνοήσει τις συνθήκες ένταξης της περιοχής στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Πλάνο Ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Ελλάδα, εξηγώντας ότι στο επικείμενο συνέδριο «θα δοθεί δυνατότητα σε φορείς, επαγγελματίες και πολίτες να γίνουν κοινωνοί πεδίων που πρόκειται να απασχολήσουν στο μέλλον όλους μας».

Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει ομιλητές από την κεντρική πολιτική σκηνή, φορείς της αυτοδιοίκησης, τον ακαδημαϊκό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναλύσουν σε βάθος καίρια ζητήματα, όπως:

 • το νομικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση

• την παρουσίαση του Πλάνου Ανάπτυξης Ηλεκτροκίνησης της Περιφέρειας για την Δυτική Ελλάδα • κίνητρα για επιχειρήσεις και ιδιώτες

• τις τελευταίες τεχνολογίες για «πράσινα» οχήματα

• την σημαντικότητα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω έξυπνων, πράσινων, εναλλακτικών και βιώσιμων μορφών ενέργειας

Σημειώνεται πως η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ελλάδα, βαδίζοντας με επίκεντρο την Αειφόρο Ανάπτυξη, οφείλει να επιταχύνει το βήμα προς την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών κίνησης.  Οι προσυνεδριακές ημερίδες σε Πύργο 16/10 και Αγρίνιο 17/10, θα διεξαχθούν κανονικά σύμφωνα με το Πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Πύργος:  Η ημερίδα που θα πραγματοποιήσει η ΠΔΕ σε συνεργασία  με το σύλλογο Φίλων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Πάτρας(ΦΙΛΜΠΑ) στα πλαίσια του «1ου Συνεδρίου Ηλεκτροκίνησης Δυτικής Ελλάδας», με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στο σύγχρονο Πολιτισμό» θα γίνει στο εστιατόριο «Βεγγέρα» (Μπιζανίου 1, Πύργος) την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 19:30.

Αγρίνιο: Η Ημερίδα με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ στη Συνεδριακή Αίθουσα Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 53 & ΣΜΥΡΝΗΣ, Τ. Κ. 30131 ΑΓΡΙΝΙΟ.

Ο Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης μέσω της εφαρμογής Google Meetings είναι: https://meet.google.com/yxe-tefe-xzp?authuser=2   


Δεν υπάρχουν σχόλια: