«Η παράταξη του Ν. Φαρμάκη αγνοεί πως εδώ και 1,5 χρόνο ιδρύθηκε και λειτουργεί Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Δυτική Ελλάδα»
Η ύπαρξη ανισοτήτων στις ελληνικές περιφέρειες είναι ένα δομικό πρόβλημα του ελληνικού -και όχι μόνο- παραγωγικού μοντέλου. Το 40% του ελληνικού πληθυσμού και 50% του Α.Ε.Π. είναι συγκεντρωμένο στην Αττική, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες βασίζονται κυρίως στον τουρισμό, την γεωργία και την ελαφρά βιομηχανία.
H στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθείται στην Περιφέρειά μας όφειλε να έχει σωστές και σαφείς προτεραιότητες και κυρίως οι πόροι που διατίθενται να κατανέμονται με ισότητα.
Πρόσφατο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει τους πολίτες πως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος «διερεύνησε» και «συμφωνήθηκε η κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης εκπαιδεύσεων εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η υποβολή της προς έγκριση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Φαίνεται ότι η παράταξη του Ν. Φαρμάκη είτε αγνοεί πως εδώ και 1,5 χρόνο ιδρύθηκε και λειτουργεί Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Δυτική Ελλάδα, είτε επιχειρείται η μεθοδευμένη απαξίωση της Σχολής ως οντότητας και των πανεπιστημιακών τμημάτων αυτής ως δυνατοτήτων εκπόνησης και υλοποίησης εκπαιδευτικών & επιστημονικών προγραμμάτων.
Όμως είναι η διάχυση και όχι ο συγκεντρωτισμός των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης που δημιουργεί όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης όλων των περιφερειών σε κοινές ταχύτητες. Είναι δε σημαντικό, να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική ανταποδοτικότητα που θα είχε η συμμετοχή σχολών της Δυτικής Ελλάδας στην ώθηση της αναπτυξιακής της πορείας.
Αντίθετα, βλέπουμε να ακολουθείται από την παράταξη «όλα από την αρχή» το απαρχαιωμένο μοντέλο της αθηνοκεντρικής προσέγγισης άσκησης της περιφερειακής πολιτικής – αν μπορεί να ονομαστεί έτσι στην προκειμένη περίπτωση.
Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας με το Τμήμα Γεωπονίας Πατρών σε θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του αγροτικού τομέα και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των παραγωγών, πριν στραφεί σε οποιαδήποτε επιλογή κείται εκτός της ευρύτερης περιοχής μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου