ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


 Περιφερειακό Συμβούλιο Επαφής με το Πρόγραμμα LIFE

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Επαφής για το πρόγραμμα LIFE, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διάχυση των πληροφοριών σε δικαιούχους και φορείς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει κόμβο σύνδεσης με το Πράσινο Ταμείο και την Ελληνική Ομάδα Κρούσης LIFE (Greek LIFE Task Force) συμβάλλοντας περισσότερο στην αντιμετώπιση προβλημάτων των δικαιούχων στις φάσεις προετοιμασίας και υλοποίησης έργων LIFE.

Το πρόγραμμα LIFE αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον, όπου μέσω ολοκληρωμένων έργων προωθούνται δράσεις κατά της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την ενίσχυση της στρατηγικής της αειφόρου ανάπτυξης, ώστε να στηριχθούν οι σκοποί και οι στόχοι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στόχοι του LIFE είναι η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, η εφαρμογή κλιματικών στόχων, και η βελτίωση της περιβαλλοντική διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης αναφέρει ότι η συγκρότηση του Περιφερειακού Σημείου Επαφής για το πρόγραμμα LIFE και η σχετική ομάδα εργασίας θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών των αιτούντων στο πρόγραμμα LIFE, στην καλύτερη εκπαίδευση στελεχών της Περιφέρειας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και διάχυσης των αποτελεσμάτων έργων LIFE.

 

Πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε έξι Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Την απόκτηση απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή και μεταφορά βιοαποβλήτων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Με αντίστοιχες αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έξι έργα, που ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», δηλαδή εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους και δίνεται η δυνατότητα τους Δήμους να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να αναπτύξουν το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων.

Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων ενώ η αποκομιδή των βιοαποβλήτων από αυτούς, θα πραγματοποιείται από τα νέα οχήματα συλλογής και μεταφοράς (απορριμματοφόρα) αστικών βιοαποβλήτων απορριμμάτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενεργοποίησης, καθοδήγησής και ενημέρωσης του κοινού, συνεχούς ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο οι τοπικές κοινωνίες να υιοθετήσουν νέα πρότυπα στη διαχείριση αποβλήτων και οι πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια για μια περισσότερο ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα.

 


Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ ΠΕ Αχαΐας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου 

Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2020 και ο σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας χειμερινής περιόδου 2020-2021, απασχόλησαν την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) ΠΕ Αχαΐας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, με τηλεδιάσκεψη.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος ο οποίος προήδρευσε του ΣΟΠΠ δήλωσε:  «Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου είναι ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, διότι πέραν των άλλων παραγόντων, έγινε πράξη η απόφαση του ΣΟΠΠ στην αρχή της περιόδου που σκοπό είχε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, η πολιτεία εξασφάλισε πρόσθετα μέσα πυρόσβεσης. Κυρίως κινηθήκαμε με βάση την πρόληψη και το σχεδιασμό. Όποτε είχαμε εκδήλωση πυρκαγιάς έγιναν άμεσες κινήσεις της Πυροσβεστικής συνεπικουρούμενης από όλους τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, ΕΛ. ΑΣ, Εθελοντικές οργανώσεις) με τα γνωστά, θετικά για τη φετινή χρονιά αποτελέσματα.

Όλες οι εργασίες έγιναν δια ιδίων μέσων της ΠΕ Αχαΐας (υδροφόρες και μηχανήματα των Διευθύνσεων Έργων Περιφέρειας και ΠΕ Αχαΐας συντονισμένες από την Πολιτική Προστασία). Δεν επαναπαυτήκαμε καμία ημέρα εργάσιμη ή αργία, μέρα ή νύχτα. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε και τη χειμερινή περίοδο που αρχίζει τώρα με κινδύνους από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετό λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Είναι ευθύνη μας τώρα όσο ποτέ άλλοτε να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, στη δύσκολη εποχή που έρχεται. Η χειμερινή περίοδος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις μας σε όλα τα επίπεδα και το πολιτικό προσωπικό της πολιτικής προστασίας, οι ένστολοι, οι εθελοντές θα είμαστε απόλυτα συντονισμένοι στην εκπλήρωση της αποστολής μας».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτριος Δριβίλας ως εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος για ΣΟΠΠ ΠΕ Αχαΐας,

ο Ταγματάρχης Τεχνικού Εκπρόσωπος Ταξίαρχου ΚΕΤΧ Παναγιώτης Σιάχος, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας- Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας Ανδρέας Στεμπίλης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Νικόλαος Ματούλας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Σωτηροπούλου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νικόλαος Γυφτάκης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Αχαΐας Ιωάννης Μπάφας, o Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Αχαΐας Σοφία Συμεωνίδου, ο Εκπρόσωπος Περιφερειακού Εθνικού Συστήματος Υγείας Κωνσταντίνος Καρζής, καθώς επίσης εκπρόσωποι από εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας.

 


Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στο εργοστάσιο ΕΒΟ Αιγίου

Τις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων στο Αίγιο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΠΣΕΚ Καθ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

Κατά τη ξενάγησή τους στους χώρους παραγωγής, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Διευθυντή του Εργοστασίου Γιώργο Μαντζαβίνο για τις υφιστάμενες επιχειρησιακές δραστηριότητες, ενώ συνομίλησαν με τους εργαζομένους για τη σημερινή κατάσταση της μονάδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να συμβάλλει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όχι μόνο στη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες εθνικές ανάγκες», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1978 μετά από ενέργειες του τότε Υφυπουργού Άμυνας Ανδρέα Ζαΐμη, επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ παρήγαγε κυρίως το εθνικό τυφέκιο G3. Η τελευταία αναβάθμιση του εξοπλισμού έγινε το 2008 και σήμερα, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, διαθέτει ολιγάριθμο αλλά εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και εξοπλισμό για να υποδεχθεί νέες συμβάσεις παραγωγής όπλων εφόσον αποφασισθεί από την κυβέρνηση. «Είναι προτεραιότητα όχι μόνον για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος αλλά και της χώρας η ενδυνάμωση του εργοστασίου με νέες παραγωγικής φύσεως συμβάσεις, αλλά και κάθε άλλη συνεργασία σε ερευνητικό και εξωστρεφές πλαίσιο, που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητά του. Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας βρίσκεται τόσο η επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο και η ενίσχυση του εργοστασίου με νέο εξειδικευμένο προσωπικό”, πρόσθεσε ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΣΕΚ, καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης ανέφερε πως η αναβάθμιση του εργοστασίου θα δώσει "ανάσα ζωής" στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αφού θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον βιολογικό καθαρισμό, τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: