ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτ. Ελλάδας

 
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον περιορισμό της πανδημίας

Στις διαρκείς προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς και τους ειδικούς, για ενημέρωση των πολιτών, ελέγχους τήρησης των μέτρων προφύλαξης, αλλά κυρίως εμπέδωσης της γνώσης για το μέγεθος του κινδύνου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε ενημέρωση σχετικά με την πανδημία και τις δράσεις της Περιφέρειας, με τον κ. Φαρμάκη να σημειώνει ότι πρόκειται για μία κρίση που δοκιμάζει τον πλανήτη και φυσικά, συνολικά την χώρα. «Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι εύθραυστη και πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που προτείνουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεών της προς κάθε κατεύθυνση, ενώ εστιάζοντας στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, τόνισε πως οι δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη και ανακούφιση των παραγωγικών τάξεων της περιοχής, φέρνουν αποτέλεσμα

Την αναλυτική παρουσίαση των δράσεων της ΠΔΕ πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μπροστά μας υπάρχει ένα δύσκολο τρίμηνο το οποίο θα κρίνει πολλά για την υγειονομική εικόνα», προσθέτοντας πως η Περιφέρεια στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε δυνατότητα που έχει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση έλαβαν μέρος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης και ο Γενικός Γραμμάτεας του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Χρήστος Γιαννικούλης.

 


Σκάνδαλο! Και η ΧΑ στην Επιτροπή Εκδηλώσεων του 1821 της ΠΔΕ!

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη συζήτησε το ζήτημα πολιτικής καταδίκης και θεσμικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «με τις αποφάσεις της η Δικαιοσύνη ήρθε να επισφραγίσει και να ντύσει με επιχειρήματα αυτό που η ψήφος του ελληνικού λαού επέβαλε», ωστόσο παρατήρησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο αποπομπής της παράταξης και των εκφραστών της από τα συλλογικά όργανα, παρουσιάζοντας την απόφαση που συνολικά η παράταξη της πλειοψηφίας έχει πάρει, προκειμένου να υπάρξει εκ των πραγμάτων θεσμική απομόνωση της Χρυσής Αυγής.

«Στην περίπτωση που υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τις οποίες η πλειοψηφία κρίνεται από την ψήφο της προσκείμενης στην Χρυσή Αυγή παράταξης, ο συνδυασμός Όλα από την Αρχή, θα αποσύρει δική του ψήφο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη θωράκισης της δημοκρατικής διαδικασίας. «Εμείς αυτή την απομόνωση θα την κάνουμε πράξη γιατί η δημοκρατία και η νομιμότητα αποτελούν τον οδηγό μας» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Εκδηλώσεων του 1821, στην οποία μετέχει ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στην Χρυσή Αυγή, ο κ. Φαρμάκης σχολίασε πως όταν προτάθηκε να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις στην Επιτροπή Διοργάνωσης Εκδηλώσεων για το 1821, κανείς δεν πρότεινε να εξαιρεθούν παρατάξεις, ενώ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε γιατί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έπραξε το ίδιο, όταν ήταν πλειοψηφία και περιφερειακή Αρχή.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει αποστείλει ήδη επιστολές προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκησης και την Ενωση Περιφερειών, με την οποία ζητά η Πολιτεία να εξασφαλίσει το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου, όσοι πρεσβεύουν τέτοιες απόψεις να μην έχουν πρόσβαση σε δημοκρατικά εκλεγμένα Συμβούλια. «Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να απαιτήσουμε από την ίδια τη δημοκρατία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να υψώσουν εκείνες τις ασπίδες που δεν θα επιτρέψουν ξανά να τεθούν ζητήματα αμφισβήτησης των δημοκρατικών μας θεσμών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2021

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2021, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Συντάξαμε ένα προϋπολογισμό χωρίς καμία δημιουργική λογιστική ή αριθμητική αλχημεία και κυρίως χωρίς καμία δέσμευση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, βασιζόμενοι σε έσοδα και δαπάνες μακριά από πολιτική σκοπιμότητα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις διατάξεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών (41736/23.7.20 ΚΥΑ) και συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τα όρια δαπανών, όπως επίσης τα υποδείγματα που περιγράφονται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός εστιάζει στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, αναδεικνύοντας παράλληλα το πνεύμα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής για ολοκλήρωση του συνόλου των έργων που εκτελούνται στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών, αλλά και της επιτάχυνσης των πληρωμών.

 


Συνάντηση του Λ. Δημητρογιάννη με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος

Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) Κωνσταντίνο Γκολιόπουλο και την Γενική Γραμματέα,  Γεωργία Λιναράκη.

Τη συνάντηση απασχόλησαν ζητήματα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και αναπτυξιακά σε σχέση με τις προοπτικές που παρουσιάζουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ. παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες του Συνδέσμου, ο οποίος, εκπροσωπεί τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των έργων περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ενώ είναι εθνικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών (FEAD).

Συμφωνήθηκε από κοινού να συνεχιστεί η επικοινωνία, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε θέματα πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Πρόταση για τον πρώτο Περιφερειακό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας «REBRAIN WESTERN GREECE»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη σύμπραξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας (DIGITAL INNOVATION HUB) με τίτλο «REBRAIN WESTERN GREECE».

Στην πρόσκληση συμμετείχαν Δημόσιοι Φορείς, Πανεπιστήμια, Κοινωνικοί Εταίροι, Ερευνητικοί Οργανισμοί, Φορείς του Ιδιωτικού Τομέα και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. 

Πρόκειται για το πρώτο data driven ψηφιακό εγχείρημα σχεδιασμού ευφυών δημόσιων πολιτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των τεχνολογικών ευκαιριών στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Μέσω του κόμβου εισάγονται για πρώτη φορά στην τεκμηρίωση προτεινόμενων δημόσιων πολιτικών νέες τεχνολογίες και νέα εργαλεία όπως το data analytics, η τεχνητή νοημοσύνη, οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, η κυβερνοασφάλεια, κ.α.

 


Αντιπρόεδρος στη Διαμεσογειακή Επιτροπή της
CPMR εξελέγη ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Conference of Peripheral and Maritime Regions) στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη. Τη φετινή χρονιά η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής,  καθώς και όλες οι δράσεις της CPMR, πραγματοποιούνται ψηφιακά λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

Νέος Πρόεδρος της  Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR εκλέχθηκε ο Nello Musumeci, Πρόεδρος της Περιφέρειας της Σικελίας και Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο Φωκίων Ζαΐμης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου - του ανώτατου πολιτικού οργάνου - της Διαμεσογειακής Επιτροπής.

 


Τηλεδιάσκεψη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή

Για την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Πρύτανη Αθανάσιο Κατσή.

Κατά τη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν η εμπειρία και η εξειδίκευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε κρίσιμους τομείς για την περιφερειακή ανάπτυξη.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την τύχη να συνδέεται με ένα ακαδημαϊκό οικοσύστημα που παρουσιάζει ποικιλομορφία ως προς τους τομείς εξειδίκευσης. Περισσότερα από ένα Πανεπιστήμια συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της μεταφοράς, ανταλλαγής γνώσεων, όπως επίσης στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της περιφερειακής ανάπτυξης. Διότι, μέσα από την όσμωση των κοινωνιών με την ακαδημαϊκή γνώση είναι βέβαιο ότι θα βρούμε εκείνους τους δρόμους που θα μας οδηγήσουν σε λύσεις απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα που βιώνουμε»  ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

 

 Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2020 στην Αχαΐα

 H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας ενημερώνει

ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρέων και Αιγιαλείας:

Δήμος Πατρέων: Άνω & Κάτω Καστρίτσι - Πλατάνι, Δρέπανο - Ψαθόπυργος - Αραχωβίτικα, Ρίο - Ακταίο - Άγιος Βασίλειος, Ανω & Κάτω Καλλιθέα - Θέα - Κρήνη, Αργυρά, Σελλά.

Δήμος Αιγιάλειας: Ζήρια, Καμάρες, Σαλμενίκο, Νέος Ερινεός, Λόγγος, Σελιανίτικα, Νερατζιές, Ροδοδάφνη, Άγιος Κωνσταντίνος, Δημητρόπουλο, Αίγιο, Κουνινά, Μαυρίκι, Μελίσσια.

Για τις παραπάνω περιοχές θα υπάρξει εισφορά δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσοι ελαιοπαραγωγοί σκοπεύουν να συγκομίσουν όψιμα, πρέπει να συνεχίσουν από μόνοι τους τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου.

Συστήνεται η παρακολούθηση των ελαιώνων και στην περίπτωση που διαπιστωθεί

δακοπροσβολή άνω του 5%, να γίνει εφαρμογή κατάλληλης φυτοπροστατευτικής επέμβασης στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, τηλ 2613 613718, 723.

 

Επιδημιολογική μελέτη για την συσχέτιση της αλλαγής τρόπου διαβίωσης, λόγω Covid-19, με τα εμφράγματα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιβαλλόμενα από την Πολιτεία μέτρα κατά την περίοδο του Covid-19, σε συνεργασία με το Καρδιολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» πρόκειται να μελετήσει επιδημιολογικά την συσχέτιση της αλλαγής του τρόπου διαβίωσης πολιτών στους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου και Πύργου σε σχέση με τα εμφράγματα.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιεί δημοσκόπηση που θα αφορά καθημερινές συνήθειες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ποιοτικά ή ποσοτικά (διατροφή στο σπίτι, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, αλκοόλ κ.α.), αλλά και για τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με άγχος, καθώς και ψυχοσωματικούς παράγοντες που αποτελούν στοιχεία διερεύνησης, συσχέτισης και αξιολόγησης, τα οποία θα συμβάλλουν στην σφαιρική προσέγγιση της μελέτης για οξέα καρδιοαγγειακά επεισόδια.

Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε συνεργασία με την ΠΔΕ και η μελέτη θα συμβάλλει σε στρατηγικές πρόληψης, ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας στην ΠΔΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: