ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Νέα από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των  παραγωγών

Η δυνατότητα συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του αγροτικού τομέα εξετάστηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου.

Ιδιαίτερα αναλύθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε γνωστικά αντικείμενα προσανατολισμένα στις ανάγκες των παραγωγών – επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε η κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης εκπαιδεύσεων εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η υποβολή της προς έγκριση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε δήλωσή του ο κ Βασιλόπουλος χαρακτήρισε την συνάντηση ιδιαίτερα εποικοδομητική και πρόσθεσε: «Η Περιφέρειά μας έχει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Όταν μάλιστα έχεις εκπαιδεύσει σωστά τους  παραγωγούς και επαγγελματίες το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα φανεί γρηγορότερα. Επιδιώκουμε αυτή την συνεργασία όπως κάνουμε με όλους τους επιστημονικούς φορείς για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας» 

Συντονιστής της συζήτησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ήταν ο Γεωπόνος -  Γεωργοοικονομολόγος Βαγγέλης Μόσχος, ενώ συμμετείχαν ο Καθηγητής και  Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών Δημήτριος Σάββας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο τις Θερμοκηπιακές και Υδροπονικές Εγκαταστάσεις Θωμάς Μπαρτζάνας, ο Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο την  Σηροτροφία και Μελισσοκομία Γεώργιος Γκόρας, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής  με  αντικείμενο την Δενδροκομία- Ελαιοκομία Πέτρος Ρούσος

 


Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο
o εκσυγχρονισμός του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η πρόταση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  για την προμήθεια σεισμολογικού και γεωφυσικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη. 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατάσσεται ως η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας μας και γι’ αυτό δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιου είδους σημαντικά έργα.  Μέσω του εκσυγχρονισμού των μόνιμων σταθμών του σεισμολογικού δικτύου και την αναβάθμισή τους με την προσθήκη νέων αισθητήρων, θα έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη μελέτη της εδαφικής κίνησης» ανέφερε κατά την εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο έργο προϋπολογισμού 310.000 ευρώ αφορά τη προμήθεια 11 σεισμολογικών σταθμών (11 καταγραφικά + 11 σεισμόμετρα) τελευταίας τεχνολογίας,  επιταχυνσιόμετρα και γεωφυσικό εξοπλισμό για τη μελέτη της εδαφικής απόκρισης. Ο εξοπλισμός αυτός θα αξιοποιηθεί τόσο στην εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και στην πραγματοποίηση γεωφυσικών δημοσκοπήσεων με διάφορους στόχους (αρχαιολογικούς, γεωτεχνικού ή γενικού γεωλογικού ενδιαφέροντος).

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για δικαιούχους ΤΕΒΑ  στην ΠΕ Αχαΐας

Στην υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος ώστε να αναπτυχθούν και ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες των ατόμων δικαιούχων του ΤΕΒΑ Π.Ε. Αχαΐας (γονείς) και να κατακτηθούν γνώσεις Η/Υ με προσανατολισμό την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ προχωρά η Κοινωνική Σύμπραξη Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων Π.Ε. Αχαΐας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).

Η δράση σχεδιάστηκε με στόχο την στήριξη των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας

«Το διαδίκτυο (internet) αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ψηφιακής τεχνολογίας και έχει επιφέρει επανάσταση στον επαγγελματικό χώρο, στο σχολείο, αλλά και στην οικογένεια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες, που δεν επιτρέπουν την ισότιμη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα μας, στοχεύει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, αλλά και στην ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων και γνώσεων των γονέων παιδιών & εφήβων του ΤΕΒΑ στο πλαίσιο των ισότιμων ευκαιριών και της άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και νόμιμος εκπρόσωπος της Κ.Σ. Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Το εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο», χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες, που είναι:

1.   Γνωριμία με το Διαδίκτυο – Κανόνες Διαχείρισης Πληροφοριών και Επικοινωνίες

2.   Συμβουλές προς Γονείς και Διαδίκτυο – Ασφαλής Χρήση Διαδικτύου από τα παιδιά

3.   Συμβουλές προς γονείς για χρήση του Διαδικτύου ως εργαλείου εξυπηρέτησης της καθημερινότητας

Τα σεμινάρια θα γίνουν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Zoom (webminars) είτε δια ζώσης σε αίθουσες πιστοποιημένου ΚΕΚ το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω COVΙD 19.

Για δηλώσεις συμμετοχής,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν έως Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στo τηλέφωνο 2613-620.762  και στο email gd.dykm@pde.gov.gr

 

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Λ. Δημητρογιάννη μετον Διευθύνοντα  Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ

 Η αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου διανομής, οι ελλείψεις προσωπικού και η χρονοκαθυστέρηση των συνδέσεων σε ορισμένες περιοχές λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών μέσων απασχόλησαν πρόσφατη  συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Μάνο Αναστάσιο.

Κατά την συνάντηση εξετάστηκαν και άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΔΕΔΔΗΕ και απασχολούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Συνεχίζουμε τη στενή μας συνεργασία για την υποστήριξη των μεγάλων ενεργειακών έργων που εδώ και μήνες προωθούμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του κ. Μάνου ότι σύντομα αναμένεται να δοθούν ρεαλιστικές λύσεις, που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες, όπως επίσης τις συναλλαγές πολιτών και επαγγελματιών.

 

Ημερίδα: Αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Αγροδιατροφικό κλάδο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  - Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον αγροδιατροφικό κλάδο», διοργανώνει Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Ναύπακτο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου: «Cross Border Agrifood Incubators – INCUBA (Διασυνοριακές Αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες)» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Greece - Italy 2014-2020.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στις 11:00 π.μ στο Κέντρο Τουριστικής & Πολιτιστικής Πληροφόρησης (Αίθουσα Ναυπακτίας), στο Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου. Θα μιλήσουν οι αναπληρωτές καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας, Αγγελική Καυγά και Παντελής Μπαρούχας οι οποίοι θα ενημερώσουν πλήρως το κοινό για καινοτόμα επιχειρησιακά εργαλεία και εφαρμογές που άπτονται στον Αγροδιατροφικό τομέα καθώς και για νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες οι οποίες ελαχιστοποιούν τη χρήση ενεργειακών πόρων, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ αυξάνουν την αποδοτικότητα της παραγωγής. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν σύγχρονες μέθοδοι γεωργίας ακριβείας καθώς και καλές πρακτικές στον τομέα της αγροδιατροφής.

Ακόμη, θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό έργο INCUBA το οποίο στόχο έχει να υποστηρίξει τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της ενδυνάμωσης υφιστάμενων αλλά και δημιουργίας νέων θερμοκοιτίδων.

Λόγω τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το κανάλι επικοινωνίας του έργου INCUBA, www.incubaproject.eu .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κράτηση θέσεων καλείτε στα τηλέφωνα: 2611100245, 2611100225. Πληροφορίες για το έργο INCUBA: Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος, Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας, 2621360508, ktzam@ilia.pde.gov.gr

 

Μουσικό εργαστήριο για νέους από 16 έως 35 χρόνων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CROSS THE GAP

Μουσικό εργαστήριο πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CROSS THE GAP- ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΟ: “Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη”. Μια από τις δράσεις του έργου είναι η λειτουργία του μουσικού εργαστηρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν νέα άτομα με ή χωρίς αναπηρίες. Μέσα από τη δημιουργική εμπειρία του εργαστηρίου προωθείται η ενεργός κοινωνική ένταξη για όλους χωρίς περιορισμούς ή φραγμούς.

Το CROSSTHEGAP είναι ένα έργο που στοχεύει στη δημιουργία νέων μοντέλων παρέμβασης για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων στην Ιταλία και στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τη φυσική προσβασιμότητα με την ευρύτερη πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια σειρά από συνεδρίες με στόχο τη σύνθεση και δημιουργία μουσικής. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα συμμετέχουν όλοι οι συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, το μουσικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας. Οι συνεδρίες είναι συνολικής διάρκειας 60 ωρών και θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα οκτώ εβδομάδων (Οκτώβριος – Νοέμβριος). Δυνατότητα συμμετοχή έχουν 15 εκπαιδευόμενοι, ηλικίας από 16 έως 35 ετών, ενώ με τη λήξη των συνεδριών θα πραγματοποιηθεί ανοικτή μουσική εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστούν οι εργασίες του εργαστηρίου. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής για όσους θα συμμετέχουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στο σύνδεσμο: https://forms.gle/jtHdyXXDKBbEUryi6 ή να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής στο e-mail:crossthegap.gr@gmail.com, μαζί με τα εξής δικαιολογητικά

-      Πτυχίο από ωδείο ή μουσικό σχολείο (εφόσον διατίθεται)

-      Βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων μουσικής(εφόσον διατίθεται)

-      Βιογραφικό σημείωμα(εφόσον διατίθεται)

Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο CROSS THE GAP του διακρατικού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας (Μανωλοπούλου 47, 5ος Όροφος, Πύργος) ή στα τηλέφωνα 2621360508 (Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας) και 2621360442 (Διονυσία Γιαννακουλοπούλου) ή στην ιστοσελίδα του έργου: https://crossthegap.eu

 

Οδηγίες προστασίας από την εποχική γρίπη 2020 -2021

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη, ενημερώνει ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την ιδιάζουσα συγκυρία  συνύπαρξης της εποχικής γρίπης με τον ιό SARS-CoV-2. Για το λόγο αυτό εφιστάται η ιδιαίτερη προσοχή του πληθυσμού σχετικά με την τήρηση μέτρων πρόληψης για την προστασία από την εποχική γρίπη. Βάσει αυτού οι φετινές οδηγίες  που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας έχουν ως εξής: 

§  Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εμφανίζεται στα μέσα φθινοπώρου , αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται Φεβρουάριο – Μάρτιο.

§  Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταδίδεται εύκολα , κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα, μέσω των σταγονιδίων.

§  Εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα , μυαλγίες , πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης (πιο σπάνια παρατηρούνται έμετοι ή/και διάρροιες).Η διάρκεια της νόσησης είναι περίπου μία (1) εβδομάδα κατά την οποία πρέπει να παραμένουμε κατ ΄ οίκον.

§  Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Διενεργείται σε παιδιά και σε ενήλικες κατόπιν ιατρικής σύστασης και εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας, που το συνιστούν.

§  Η λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων υγιεινής είναι απαραίτητη για την προστασία από την γρίπη, τον περιορισμό της και την εξάπλωσή της.

§  Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.

§  Αποφεύγουμε γενικότερα συνωστισμό και συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

§  Μεριμνούμε για τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων και για τον σχολαστικό καθαρισμό τους.

§  Απαραίτητη η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους και των εργαζομένων από την εργασίας τους  όταν εμφανίζουν κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης τόσο για τη δική τους προστασία όσο  και για περιορισμό μετάδοσης της νόσου.

Λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για τον εαυτό σας και για τους γύρω σας.

Απευθυνθείτε και ενημερωθείτε για τη γρίπη από τον  οικογενειακό σας ιατρό ή/και τον παιδίατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε και στα τηλέφωνα επικοινωνίας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας : 2613 620 758 , 2613 620 757 , 2613 620 714 , 2613 620 740

Δεν υπάρχουν σχόλια: