ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ξανθός: Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Καραμανδάνειο


Το κενό της παιδοψυχιατρικής κάλυψης στην Πάτρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, έρχεται να καλύψει η δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών μέσα στο 2018, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Υπουργείο Υγείας.   
 
Ένα χρόνιο αίτημα της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, δίνοντας ανάσα σε δεκάδες οικογένειες της περιοχής, που έχουν στους κόλπους τους παιδί ή έφηβο, που χρίζει ψυχιατρικής νοσηλείας. Η εξαγγελία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για λειτουργία παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2018, ικανοποίησε τους τοπικούς φορείς, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η έλλειψη της δημιουργεί προβλήματα, εφόσον, σύμφωνα με στοιχεία, κάθε μήνα 4 με 5 παιδιά έχουν ανάγκη  νοσηλείας. 
 
Κατά την εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πώς θα προχωρήσει η στάσιμη εδώ και χρόνια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πως θα υλοποιηθεί η μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, που αποτελεί το νέο παράδειγμα στην πολιτική Ψυχικής Υγείας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές κάνοντας στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι,  παιδοψυχιάτροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), διασφάλισε τη χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ και προχώρησε στον έλεγχο τους από ορκωτούς λογιστές, ενώ νομοθέτησε τη διοικητική μεταρρύθμιση και την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν  3 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά και Κόρινθο) ενώ  εντός του 2018 θα λειτουργήσουν άλλες 8 τέτοιες κλινικές ενηλίκων και επιπλέον 4 παιδοψυχιατρικές (Τρίπολη, Καραμανδάνειο Πάτρας, Ιωάννινα, Ασκληπιείο Βούλας).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την τροποποίηση των χώρων στο ισόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία άμεσα οι επτά κλίνες που προβλέπονται, με προοπτική την πρόσθεση ακόμη πέντε κλινών.Έχει γίνει η τροποποίηση του οργανισμού για να μετατραπούν δύο θέσεις μόνιμων γιατρών, Επιμελητών Β’, ενώ αρχικά μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ θα προσληφθούν νοσηλευτές και ψυχολόγοι. 
Ανάγκη για νέες δομές και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Αχαΐα
 
Σύμφωνα με την «Έκθεση – Τομεοποιημένος σχεδιασμός ανάπτυξης μονάδων Ψυχικής Υγείας – ΙΟΥΝΙΟΣ 2018», για την Αχαΐα οι ανάγκες για νέες δομές και υπηρεσίες είναι: ανάπτυξη Κέντρου Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια στην Πάτρα (Ανάπτυξη από Ν.Π.Ι.Δ., Έγκριση Σκοπιμότητας 16/01/2018 – ΕΣΠΑ ΠΕΠ), ανάπτυξη οικοτροφείου για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου, ανάπτυξη οικοτροφείου για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου, ανάπτυξη υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αχαΐας από τον φορέα Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» (ΕΣΠΑ), ανάπτυξη Κέντρου Ημέρας για άτομα με αυτισμό στην Πάτρα, ανάπτυξη Οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στην Πάτρα και ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την την υποστήριξη της περιοχής της Αιγιαλείας
 
Βεβαίως μεγάλες είναι και οι ανάγκες σε προσωπικό για την ενίσχυση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών. Έτσι, αναγκαία είναι η ενίσχυση με προσωπικό για τη λειτουργία της κινητής μονάδας του Γ.Ν. Πατρών με 5 ψυχιάτρους, 3 νοσηλευτές, ενός επισκέπτη υγείας, 9 ψυχολόγων, 6 κοινωνικών λειτουργών, 6 εργοθεραπευτών,7 διοικητικού προσωπικού και 3 άτομα λοιπό προσωπικό.
 
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα, που σχετίζονται με ελλείψεις κτηριακών υποδομών και προσωπικού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλλει όλο το προσωπικό που εργάζεται στην ψυχική υγεία, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τόνισε, τέλος, ότι «πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να «επενδύσει» στο τομέα της ψυχικής υγείας με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πλέον, στη μεταμνημονιακή εποχή, γιατί επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: