ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Είκοσι άρθρα του Τριαντάφυλλου Μασμανίδη (18ο)


Το Istologio G. Mosxou στην προσπάθειά του να ρίξει φως στην πρόσφατη 20ετία που αποτελεί τυπικό δείγμα μίας εποχής ισχυρών αναταράξεων στο πολιτικό σύστημα, άρχισε από την 25 Ιουνίου την αναδημοσίευση είκοσι άρθρων του Τριαντάφυλλου Μασμανίδη, με την άδεια του συγγραφέα.

«Αν και παρουσία όλων των φορέων της Πάτρας, του Ν. Αχαΐας και εκπροσώπων των εργαζομένων, ο τότε υπουργός Βιομηχανίας Αναστάσιος Πεπονής ανακοίνωσε πως η Π-Π το 1996 θα επαναλειτουργήσει προσλαμβάνοντας σταδιακά 900 πρώην εργαζόμενους με εργοδότες τους Στράτο-Κατσάμπα, Ολάγιαν, Άρλιγκτον».

Αυτά αναφέρει ο Τρ. Μασμανίδης στο άρθρο του που είχε δημοσιευτεί  στις 16 Μαρτίου 2015, στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Δευτέρας», φέρνοντας στην μνήμη τις παλινωδίες  της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της Π-Π..
Και αυτό το αναφέρω διότι:
«Το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε να γίνει το όνειρο πραγματικότητα» γράφει, αλλά, «πάλι καλά που μοιράστηκαν 5 δις δραχμές στους απολυμένους της Π-Π», που όμως δεν έλυσαν το πρόβλημα επαναλειτουργίας. «Περασμένα "μεγαλεία" και διηγώντας τα να κλαις!» είναι ο απολογισμός μνήμης του συγγραφέα, για μια μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας, από την οποία πέρασαν χιλιάδες οικογένειες Πατρινών. Αλλά και των γύρω περιοχών, καθ' ότι οι ιδρυτές της κατάγονταν από την απέναντι πλευρά του αυλακιού.

«Όσον αφορά στην πρώτη μικρή ατμομηχανήτων 7 ίππων, η οποία είχε τοποθετηθεί σε βιτρίνα για να υπενθυμίζει το ξεκίνημα των Χριστόφορου Κατσάμπα και Σταμούλη Στράτου, την έχω καλά φυλαγμένη και όποιος παράγοντας της περιοχής μας ενδιαφέρεται να την εκθέσει σε χώρο με αξιοπρέπεια, ας επικοινωνήσει μαζί μου» γράφει ο Τριαντ. Μασμανίδης.
Είναι ακόμη οι ημέρες που αναζητείται ο φορέας που με ευαισθησία φιλίστορη, όπου στο πλαίσιο ενός μουσείου βιομηχανικής Ιστορίας θα την αξιοποιήσει.
Απ' ότι γνωρίζω, αυτή η μηχανή πέρασε στα χέρια του Πανεπιστημίου Πατρών, με πρωτοβουλία του τέως προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Κώστα Μπουρδούλη και την σύμφωνη γνώμη του Τρ. Μασμανίδη, με σκοπό την έκθεσή της σε περίοπτη θέση της έκθεσης του Πανεπιστημίου, πλην όμως ελλείψει χώρων, καθ' ότι το μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και λειτουργεί κατά το ένα τρίτο, παραμένει αποθηκευμένη στο υπόγειο του κτιρίου, αναμένοντας το πλήρωμα του χρόνου μέχρι να καταλάβει την θέση που της αρμόζει.
Ο λόγος που αναφέρουμε αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Κώστα Μπουρδούλη, που τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Και πρόκειται για την μόνιμη Έκθεση Τηλεπικοινωνιών, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που σημειώνει ρεκόρ επισκεψιμότητας, του ύψους των τουλάχιστον σαράντα χιλιάδων επισκεπτών τον χρόνο.

Η οικογένειά μου, η «Πατραϊκή»
Του Τριαντ. Ιορδ. Μασμανίδη
18ο
Με συγκίνηση πήρα στα χέρια μου το εξαιρετικό ένθετο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» που ήταν αφιερωμένο στην αλησμόνητη Πειραϊκή-Πατραϊκή. Πάντα συγκινούμαι με ό,τι έχει σχέση με την Π-Π, αφού σ’ αυτήν «γεννήθηκα», με αυτήν «μεγάλωσα», σ’ αυτήν παντρεύτηκα, μ’ αυτήν «έκανα» παιδιά, από αυτήν προέρχονται τα εγγόνια μου!
Τον Γενάρη του 1980 έπιασα δουλειά στην Π-Π.
Ήμουν η 3η γενιά «βιομηχανικού εργάτη», αφού πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για ένα διάστημα δούλεψε σε βιομηχανία η γιαγιά μου, Ζαφείρα Μασμανίδη.
Η 2η γενιά ήταν η μητέρα μου, που συνταξιοδοτήθηκε από την Π-Π το 1985 και ακολουθούν αρκετά συγγενικά μου πρόσωπα, που αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω τα ονόματά τους. Δύο αδέλφια του πατέρα μου στο «μέσα» εργοστάσιο, ο Αρτέμης και ο Σαράντης Μασμανίδης, δύο αδελφές της μητέρας μου μαζί με τους συζύγους τους, η Νίτσα και ο Αλέκος Τσαγκαράκης και η Ευδοκία με τον Χρήστο Βασιλόπουλο, δύο πρώτα ξαδέρφια μου η Βασιλική Μπέκου και ο Γρηγόρης Τσαγκαράκης.
Στην Π-Π γνώρισα και παντρεύτηκα τη σύζυγό μου Άννα Πανταζοπούλου και κάναμε δύο παιδιά τα οποία, όπως και 'γω, πέρασαν από τον παιδικό σταθμό της Π-Π. Όμως δεν είναι μόνο τα συγγενικά μου πρόσωπα. Είναι και οι συνάδελφοι-ισσες, οι φίλοι-ες, κυρίως οι σύντροφοι-ισσες που γνώρισα και πορευτήκαμε μαζί στο ΚΚΕ και στο Συνασπισμό, σε δίσεκτα χρόνια, τότε που το ΠΑΣΟΚ διέλυε τη Π-Π.
Πώς να ξεχάσω τους: Λεωνίδα Νιφορόπουλο, Νώντα  Αυγερινόπουλο, Αλέκο Μεντζελόπουλο, Παναγιώτη Καρδαμπίκη, Ανδρέα Βέρρα, Λευτέρη Χριστόπουλο, Λουκία Γιαννάκη, Βαγγέλη Τσαούσογλου, Ανδρέα Τσαντή, Ανδρέα Ζήση, Νίκο Στούμπανο, Ανδρέα Ντίνο, Λίτσα Μάρκου, Βασίλη Οικονόμου, Λέλα Ευαγγελίου, Κώστα  Καραγκούνη, Πολυτίμη Λαμπροπούλου, Γιώργο Ξένο, Κώστα Ανεστόπουλο, Μπάμπη Γιαννόπουλο, Παναγιώτη Κούβελα, Μήτσο  Ασπρουλόπουλο, Φώτη Μίτζα, Κώστα Μάρκου, Κυριάκο Λιονάκη, Νίκο Λεκατσά, Λουκία Μάρκου, Μένιο Τσιρώνη, Γιώργο Παπαθάνου, Νία Χριστοπούλου, Τρύφωνα Κολλιό, Μήτσο Αγιαννιτόπουλο, Νίκη Μάρκου, Μίμη Καρακάση, Τάκη Γιαννιτσόπουλο, Φώτη Λεπεσιώτη, Ζωή Παπαγιαννοπούλου, Χρήστο Ζαρουτιάδη, Νίκο Οικονόμου, Μπία Βουκελάτου, Μπάμπη Στάμο...Δεν έχουν τελειωμό τα ονόματα!
«Τ’ αφεντικά της Π-Π, Στράτο-Κατσάμπα, δεν τα έζησα πολύ καιρό, αφού το 1984 η εταιρία πέρασε στον ΟΑΕ για να «γιατρευτεί».
Γνώρισα όμως τον Θεόδωρο Στράτο το 1993, όταν συναντηθήκαμε στην Αθήνα. Ουδείς γνώριζε για εκείνη την επαφή με τον παλιό εργοδότη.
Σύντομα την έκανα γνωστή σε γενική συνέλευση της «Αλληλεγγύης» (σ.σ. σωματείο εργαζομένων της Π-Π) στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Αν και παρουσία όλων των φορέων της Πάτρας, του Ν. Αχαΐας και εκπροσώπων των εργαζομένων, ο τότε υπουργός Βιομηχανίας Αναστάσιος Πεπονής ανακοίνωσε πως η Π-Π το 1996 θα επαναλειτουργήσει προσλαμβάνοντας σταδιακά 900 πρώην εργαζόμενους με εργοδότες τους Στράτο-Κατσάμπα, Ολάγιαν, Άρλιγκτον.
Το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, πάλι καλά που μοιράστηκαν 5 δις δραχμές στους απολυμένους της Π-Π. Περασμένα «μεγαλεία» και διηγώντας τα να κλαις!
Οσον αφορά στην πρώτη μικρή ατμομηχανήτων 7 ίππων, η οποία είχε τοποθετηθεί σε βιτρίνα για να υπενθυμίζει το ξεκίνημα των Χριστόφορου Κατσάμπα και Σταμούλη Στράτου, την έχω καλά φυλαγμένη και όποιος παράγοντας της περιοχής μας ενδιαφέρεται να την εκθέσει σε χώρο με αξιοπρέπεια, ας επικοινωνήσει μαζί μου.
Τέλος, θα διαθέσω στην «Πελοπόννησο» φωτογραφικό υλικό του 1996 από τα εργοστάσια του συγκροτήματος της Πειραϊκής - Πατραϊκής στην Πάτρα, τότε που όλες οι μηχανές με ένα πάτημα του μπουτόν μπορούσαν να λειτουργήσουν και να παράγουν πλούτο».
 (Εφ. “Πελοπόννησος της Δευτέρας”)                                  Μάρτης 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: