ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 12/07/2018


Για την κράτηση των 2 Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές (σημεία από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν)

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι, βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.


Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Από τη συνέντευξη του Ν. Κοτζιά, στην FAZ: Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι «ύποπτοι για κατασκοπεία». Είναι ρεαλιστικό να κυκλοφορούν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα δήθεν είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια. Εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε και θα φυλακίζαμε δύο Τούρκους για μήνες χωρίς δίκη. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν δικαιούται κανείς να παίζει πολιτικά παιχνίδια. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Για τη συμφωνία με την πΓΔΜ (από τον Αλ. Τσίπρα)

- Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική.
- Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών”.
Είπε ειδικότερα ότι είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.
- Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία.

Για την οικονομία

Από την ομιλία του  Υπουργού Οικονομικών  της Γερμανίας, Olaf Scholz

«Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, είναι στο σωστό δρόμο. Δε συμφωνώ με το σκεπτικό τρόπο και τους δισταγμούς που εκφράσατε σε ό,τι αφορά το μέλλον. Πιστεύω ότι, κοιτώντας τα πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα τελευταία χρόνια, τα σενάρια ανάπτυξης είναι πιο πιθανά από τα απαισιόδοξα. Αυτά που πέτυχε, λοιπόν, η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης θεωρώ ότι θα φανούν σε κάποια χρόνια. Πιστεύω ότι αυτές οι προοπτικές για την Ελλάδα και για την ανάπτυξή της θα φανούν σε κάποια χρόνια. Και νομίζω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα. Αυτό πραγματικά το εμπιστευόμαστε σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούμε περαιτέρω πρόγραμμα, και ότι είναι μια επανειλημμένη επιτυχία των μηχανισμών σταθεροποίησης τους οποίους έχουμε στην Ευρώπη. Και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είδαμε τί ικανότητες έχουμε, και αυτό διαφαίνεται εκ νέου. Πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση και σε τελική ανάλυση χρησιμοποιήσαμε το μηχανισμό σταθερότητας, την καλή μας φήμη και το κύρος μας. Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή που μπορούν πλέον στην Ελλάδα να αναλάβουν μόνοι τους».

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:

«Η απάντηση του κ. Σολτζ συνιστά ένα ακόμη ηχηρό ευρωπαϊκό ράπισμα στα ψεύδη του Κυρ. Μητσοτάκη περί δήθεν 4ου μνημονίου. Θα καταγγείλουν μήπως και τον Υπ. Οικονομικών και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας όπως έκαναν με τον Επίτροπο Μοσκοβισί; Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα, καλύτερη περίοδο, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την ενδυνάμωση της εργασίας, με την σταδιακή μείωση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων, αφήνοντας πίσω της το παρελθόν και όσους το αντιπροσωπεύουν». 

Από τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με τον Μάιο, αναμένοντας ανάπτυξη για την Ελλάδα κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019. Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έκανε μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 και προσθέτει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.

Απάντηση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για τοποθέτηση Αντωνόπουλου σε ΟΟΣΑ και εκλογή Ζουράρη στη θέση του αντιπροέδρου της βουλής

Τόσο το ηθικό πλεονέκτημα, όσο και η σοβαρότητα είναι έννοιες άγνωστες για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που περισσεύει είναι το θράσος, σε μια παράταξη που στελέχη της έχουν καταδικαστεί με τον μισό Ποινικό Κώδικα. Τους ενοχλεί μάλλον ότι δεν ρωτήθηκαν οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη, στα γνωστά δείπνα στήριξής του, για το ποια πρόσωπα θα ενέκριναν, και με ποια ανταλλάγματα.

Για τα κονδύλια στην Αυτοδιοίκηση (σημεία από την απάντηση του Π. Σκουρλέτη στον Κ. Μητσοτάκη)

Από το 2010 έως 2015, η Αυτοδιοίκηση στερήθηκε το 60% των πόρων, ενώ σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 2 δισ. 400 εκ. για συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης για υποδομές στους δήμους και τις κοινότητες. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αυτοδιοίκηση (σημεία από την ομιλία του Αλ. Χαρίτση στη Βουλή)

- Αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς τους Δήμους και δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως:
· Το μεγάλο πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο ήδη υλοποιεί πολύ πετυχημένα το Υπ. Εσωτερικών, που χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ, με 500 εκατ. ευρώ αρχικά, με το ποσό αυτό να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας (χωρίς επιβάρυνση)
· Το νέο Ταμείο Υποδομών με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ
· Στοχευμένα στις τοπικές ανάγκες προγράμματα, όπως τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

- Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί σε προγράμματα με αποκλειστικούς δικαιούχους τους Δήμους – κονδύλια που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δει ο 1ος βαθμός αυτοδιοίκησης. Και μάλιστα όχι με τη λογική που επικράτησε επί δεκαετίες, με πελατειακούς όρους, να δώσουμε κατ’ αποκοπή χρήματα σε κάθε Δήμο μόνο και μόνο για να μην γκρινιάζουν οι τοπικές αρχές. Αλλά με σχέδιο, ολοκληρωμένα προγράμματα, ξεκάθαρα κριτήρια αξιολόγησης κοινά για όλους. Για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση για την υλοποίηση βασικών έργων τοπικών υποδομών αλλά και παρεμβάσεων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στα ΤΕΙ (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Ο Υπουργός Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ο Γ.Γ του ΥΠΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος και ο σύμβουλος του Υπουργού Καθηγητής Παντελής Κυπριανός παρευρέθηκαν  στη Σύνολο των Πρυτάνεων των ΤΕΙ. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έγιναν στα ΤΕΙ τον τελευταίο χρόνο και ανακοίνωσε την έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ με ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων Ευρώ ως μέρος της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία. 

Για τους εργαζόμενους της  ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)
Από την 1η Μαΐου 2018, και ύστερα από την εκτεταμένη πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της επιχείρησης “ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ”, στο Ν. Όλβιο Ξάνθης, 412 εργαζόμενοι που, ελλείψει αντικειμένου, δεν προσέρχονται στην εργασία τους, αντί απόλυσης και αντίστοιχης υπαγωγής τους στο επίδομα ανεργίας, θα διατηρήσουν στο ακέραιο τις συμβάσεις και τον μισθό τους. Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για πρώτη φορά, το επίδομα ανεργίας θα χορηγηθεί στην επιχείρηση, η οποία δεν θα προβεί σε καμία απόλυση και θα καταβάλει το σύνολο της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων καθ’ όλο το διάστημα για το οποίο παραμένουν μακριά από τα εργασιακά τους καθήκοντα, έως ότου αποκατασταθεί το τμήμα του εργοστασίου που καταστράφηκε.

Έναρξη λειτουργίας σταθμού ΕΚΑΒ στο Βουλγαρέλι Άρτας (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Αν. Υπουργού Υγείας)

Από την 12-7-2018 ξεκινάει η λειτουργία του νέου Τομέα του ΕΚΑΒ και στο Βουργαρέλι Άρτας, υλοποιώντας βήμα-βήμα και σταθερά το σχέδιό μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας. Η στελέχωση του Τομέα ξεκινάει ήδη με 6 άτομα προσωπικό (διασώστες και οδηγούς) του Κέντρου Υγείας, ενώ θα λειτουργεί καλύπτοντας την περιοχή σε 24ωρη βάση. 

Για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων (μήνυμα της E. Αχτσιόγλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του (5568/2017) δικαίωσε δύο εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές 7 μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους. Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή βασισμένο στο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017, που ορίζει ότι η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μεταστρέφει την μέχρι πρόσφατα κρατούσα νομολογία, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί αν δεν είχαμε ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση τον Αύγουστο του 2017. Εκεί ορίσαμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την ουσιώδη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του ως απόλυση και να λάβει αποζημίωση. Ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων απέναντι σε πρακτικές απλήρωτης εργασίας και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Για το προσφυγικό (σημεία από τις δηλώσεις του Δ. Βίτσα κατά την προσέλευσή του στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ)

- Προσπαθούμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις με βάση το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εργαζόμαστε όλοι μαζί και όχι κάθε χώρα για τον εαυτό της. Επομένως, η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του βάρους αποτελεί το βασικό μας στόχο.

- Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων εκτός ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάθε χώρα από μόνη της θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το διεθνές δίκαιο, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς το τι συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι από την πρώτη στιγμή, αλλά μετά από κάποιους μήνες.

- Η ΕΕ έχει την υποχρέωση να παρέχει καταφύγιο στους πρόσφυγες από τους πολέμους. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης. Επιπλέον, δείτε συνημμένο αναλυτικό σημείωμα για τον αριθμό των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Για την κατάθεση τροπολογίας σχετικά με τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών έργων από τις Περιφέρειες  (από τη Δήλωση του Κ. Στρατή)

Με τη ρύθμιση που εισηγηθήκαμε στη Βουλή, επιλύουμε τεχνικά ζητήματα που παρουσιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη μεταφορά πόρων από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πραγματοποίηση αρχαιολογικών έργων, δηλαδή έργων που έχουν να κάνουν με τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά εν γένει και ως τέτοια εκτελούνται με αυτεπιστασία από εξειδικευμένο προσωπικό των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων πολιτιστικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: