ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Βρέθηκαν κατασχεμένα έργα τέχνης του Χίτλερ, από τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο

Φωτογραφία Αρχείου.


Ο ιδιοκτήτης τους τα απομάκρυνε από το σημείο μόλις αντελήφθη τον εντοπισμό τους από ερευνητή συγγραφέα


Επτά χαμένοι πίνακες, που κάποτε περιλαμβάνονταν στη συλλογή έργων τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ, βρέθηκαν σε ένα μοναστήρι στην Τσεχία, σύμφωνα με το πόρταλ protothema.gr. Τους ανακάλυψε ο συγγραφέας Γίρι Κούτσαρ, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τη συλλογή του Χίτλερ.
Ο Κούτσαρ διευκρίνισε ότι βρήκε τα έργα στο μοναστήρι του Ντόκσανι, που απέχει 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας. Η αξία τους υπολογίζεται ότι φτάνει τα 50 εκατομμύρια κορώνες, περίπου δηλαδή δύο εκατομμύρια ευρώ.
«Ανήκαν στη συλλογή του Χίτλερ στην οποία περιλαμβάνονταν περίπου 45 πίνακες, τριάντα γλυπτά, μια πινακίδα και πολλά δώρα. Όλα αυτά είχαν θεωρηθεί λάφυρα πολέμου της πρώην Τσεχοσλοβακίας», είπε ο συγγραφέας.
Μεταξύ των επτά πινάκων είναι και το «Ενθύμιο του Στάλινγκραντ» του Φραντς Άιχορστ, του ζωγράφου που προτιμούσε ο Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου η συλλογή μεταφέρθηκε στο τσεχικό μοναστήρι Βίσι Μπροντ, στα νότια της χώρας, μαζί με δύο άλλες μεγάλες συλλογές.
Μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί έφεραν στο Μόναχο τόσο τη συλλογή του Μανχάιμερ, που είχε περάσει στα χέρια του Χίτλερ το 1941, τόσο και εκείνη των Ρότσιλντ, η οποία είχε κατασχεθεί στη Βιέννη το 1938. Άφησαν όμως στην Τσεχοσλοβακία τα υπόλοιπα έργα που, σύμφωνα με τον Κούτσαρ, τα οποία μπορεί να πουληθούν έναντι πολλών εκατομμυρίων σε δημοπρασίες.
Ο συγγραφέας ξεκίνησε τις έρευνές του πριν από πέντε χρόνια, έχοντας στην κατοχή του φωτογραφίες της συλλογής που είχαν τραβηχτεί όταν τα έργα βρίσκονταν ακόμη στο Βίσι Μπροντ. Αρχικά βρήκε διάφορα γλυπτά, όπως αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στο πάρκο του αρχοντικού Χλούμποκα. Ο διαχειριστής του όμως όταν πληροφορήθηκε το γεγονός απομάκρυνε τα αγάλματα ώστε ο χώρος να μην γίνει τουριστικό αξιοθέατο για νεοναζιστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: