ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν δύο πατρίδες

 
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Η μία είναι αυτών που βγάζουν τα λεφτά τους έξω, καλύπτονται από το άρθρο 99 που τους προστατεύει από τα χρέη προς εργαζόμενους και η άλλη πατρίδα είναι αυτή των εργαζομένων 

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΛΙΟΥ

«Η Ε.Ε. είναι ένας καπιταλιστικός οργανισμός κρατών. Σε αυτόν τον οργανισμό συμμετέχει η χώρα μας, αλλά η μεγάλη πληγή της Ελλάδας είναι η φοροαπαλλαγή και όχι το νόμισμα (ευρώ) που δεν είναι παρά εργαλείο πραγμοποίησης με το οποίο αναπαράγεται η κεφαλαιακή σχέση»  τόνισε ο καθηγητής Οικονομίας Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στην επιτυχημένη ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην αίθουσα του ΤΕΕ Πάτρας, με θέμα «Συζητάμε με την Επιτροπή Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις 58 φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τους εφοπλιστές.
         Μάλιστα έκανε αναφορά στο μονοπώλιο τεσσάρων κλάδους της μεταποίησης, κατέχοντες το 25% του τζίρου, που όμως έχουν αυξημένες εξαγωγές παρά την οικονομική κρίση και το σημερινό νόμισμα.
         Μιλώντας για το μέλλον της αριστεράς και της Ε.Ε. επισήμανε ότι «η Ευρώπη θα αλλάξει εφόσον το θέλουν οι πολίτες των χωρών που την απαρτίζουν».
           Και απαντώντας, εάν πάρει τις εκλογές η αριστερά, ποια θα είναι η σχέση της χώρας μας με τον σοσιαλισμό, που τον θεώρησε αναγκαία συνθήκη για το πέρασμα σε μία άλλη οικονομική πολιτική, είπε: «Δεν είναι λύση η βάση σε στενό κυβερνητισμό, χωρίς συμμετοχή των κινημάτων». Και έφερε ως τυχαίο παράδειγμα τις αριστερές κυβερνήσεις  της Λ. Αμερικής του Τσάβες και του Μοράλες, που «δεν είναι το οικονομικό πρόγραμμά τους δημιουργημένο από τα πάνω. Όπως και του Αλιέντε στη Χιλή, που περιορίστηκε σε πρόγραμμα εκ των άνω, με τις γνωστές συνέπειες ανατροπής του. Εάν δεν βάλλουμε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη τι είδους σοσιαλισμός μπορεί να είναι αυτός» αναρωτήθηκε.
           Μάλιστα σε παρατήρηση οικονομολόγου συνομιλητή του ότι «η ίδρυση της ΕΟΚ ήταν ανάγκη για την διασφάλιση ότι δεν θα γίνει στο μέλλον πόλεμος μεταξύ αυτών των κρατών» απάντησε πως τώρα «κάνει πόλεμο προς τα έξω».
          Η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Δημοκρατία –είπε- γιατί είναι η νομιμοποιητική βάση της για να περάσει αντιδημοκρατικά μέτρα χωρίς να παραβιάσει τα προσχήματα. Ωστόσο νωρίτερα τόνισε: «Οι κρίσεις σε όλες τις χώρες έχουν μία κοινή γραμμή, τον ανταγωνισμό, που εξ ορισμού είναι αντιλαϊκός και τον επιβάλλουν ακόμη και με αντιδημοκρατικές πρακτικές, κατάργηση των εκλογών κ.ά., όπως στην χώρα μας με τη λύση Παπαδήμου».
        Προηγούμενος ομιλητής, ο Πάνος Κοσμάς, αναφερόμενος στο θέμα: εθνικοπατριωτική διάσταση -  σοσιαλιστική στρατηγική, έθνος-κράτος και διεθνικές ολοκληρώσεις, μίλησε για το ψευδές θεώρημα της ενιαίας πατρίδας και είπε ότι σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχουν δύο πατρίδες. Μία αυτών που εξάγουν τα λεφτά τους, χρησιμοποιούν την Τρόικα για να περάσουν τις επιθυμίες τους, για κατάργηση κατώτερου μισθού, δώρων, επιβολή άρθρου 99 που τους προστατεύει από τα χρέη προς τους εργαζόμενους κ.ά. Και αυτή των εργαζομένων, που θέλει να ανατρέψει τα παραπάνω με δημοκρατικούς αγώνες. Σήμερα η αστική Δημοκρατία βαραίνει τους καπιταλιστές, γι αυτό οδεύουμε σε διεθνή βονοπαρτισμό.
          Από την πλευρά του ο Αρ. Μπαλντάς μίλησε για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που σημαίνει αδυναμία νέας κερδοφορίας και τόνισε ότι τελευταία φάση του Α΄ Μνημονίου είναι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, που οδηγούν σε ξεπούλημα του κράτους σε ιδιώτες, κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και προσέθεσε ότι η χώρα μας αποτελεί πειραματόζωο-μπούσουλα για να δουν τις αντοχές του λαού μας, να εξαπλωθεί αυτή η πολιτική σε όλες τις χώρες πρώτα της νότιας Ευρώπης Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και μετά Ιρλανδία και να φτάσει ακόμη έως στην  Γερμανία. Και κατέληξε ότι η διεθνής του κεφαλαίου θέλει απάντηση από την διεθνή των εργαζομένων.
       Δίνοντας εξήγηση στην κρίση είπε ότι: «Η αύξηση της κατανάλωσης μέσω δανείων αντισταθμίστηκε με προκατανάλωση και είναι η λάθος αντίληψη ότι έτσι θα υπήρχε κερδοφορία χωρίς παραγωγή προϊόντων. Έτσι φτάσαμε σε κρίση κρατικών και ιδιωτικών χρεών, που έχει ξεκινήσει 30 χρόνια πριν».
           Ο Αρ. Μπαλντάς επεσήμανε ότι είναι άγνωστο εάν η κρίση τελειώσει με πόλεμο ή αλλιώς. Και έθεσε το ερώτημα: «Θα υλοποιήσει το αίτημα, πάρτε πίσω το μνημόνιο, που θέτει σήμερα η αριστερά, εάν γίνει κυβέρνηση; Συνειδητοποιούμε τι μεγάλη ανατροπή είναι αυτή και έχουμε αποφασίσει να την φέρουμε μέχρι πέρα;».
         Ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε από τους εννέα ομιλητές των τριών συνεδριών επιστέγασε  με επιτυχία την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράστηκε η επιθυμία να επαναληφθεί με πιο εκτεταμένο αντικαείμενο.
Εισηγητές ήσαν οι Πάνος Κοσμάς, Σωτήρης Μάρταλης,   Αριστείδης Μπαλτάς,  Γιάννης Μηλιός, Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Τόλιος, Χρήστος Καραμάνος, Δημήτρης Κατσορίδας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: