ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Σχετικά με επεισόδια στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου

Και μία... ευγενική μούντζα στο βάθος, υψώνεται απειλητικά!



Από το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» σχετικά με τα επεισόδια στην επιθεώρηση Εργασίας Σύρου, ανακοινώνονται τα παρακάτω:
«Αφού πέρασαν κάποιες μέρες και αφού διαβάσαμε την προσωπική εκδοχή του καθενός, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», με αίσθημα ευθύνης σας ενημερώνει για τα όσα πραγματικά συνέβησαν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι εργατικές διαφορές των μελών μας προσδιορίστηκαν για συζήτηση στις 4-7-2018 και ώρες 10:00, 11:00 και 12:00. Σε αυτές μάλιστα θα παρίστατο και δικηγόρος για λογαριασμό του Συλλόγου μας, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από Αθήνα, με ώρα άφιξης στην Σύρο 11:15, καθώς ήδη από την προηγούμενη ημέρα είχε υποβληθεί αίτημα προς τον Επόπτη Εργασίας για συνεκδίκαση του συνόλου των υποθέσεων, λόγω συνάφειας, στις 12:00. Επί του αιτήματος αυτού που υπεβλήθη από τη δικηγόρο των 14 εργαζομένων μελών μας, είχε ενημερωθεί ο δικηγόρος της εταιρείας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε., (όμιλος Ταβουλάρη), ο οποίος με τη σειρά του γνωστοποίησε το αίτημα στην εταιρεία Σύρος Ελλάς Μον. ΙΚΕ και ίσως και στην ΟΝΕΞ, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση δεν παραστάθηκε, στέλνοντας επιστολή προς τον Επιθεωρητή Εργασίας και λέγοντας λίγο πολύ ότι δεν έχει καμία σχέση ακόμα με το Ναυπηγείο. Η επιστολή αυτή διαβάστηκε σε συγκέντρωση των εργαζομένων του Επιχειρησιακού Σωματείου, που προηγήθηκε την ίδια ημέρα στις 8:00 το πρωί. Στη συνέλευση αυτή οι συμμετέχοντες, αφού άκουσαν πρώτα την τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου κατά των μελών μας, αλλά και τον εκπρόσωπο της εταιρεία που τώρα εκμεταλλεύεται το Ναυπηγείο, αποφάσισαν να μεταβούν στην Επιθεώρηση με σκοπό να μην γίνει η Εργατική Διαφορά.
Κατά την ώρα που είχε οριστεί η συζήτηση της πρώτης διαφοράς, δηλαδή γύρω στις 10:00, είχαν ήδη μαζευτεί πολλά άτομα έξω από την Επιθεώρηση Εργασία. Τα 14 μέλη μας ήταν εκεί, μη δυνάμενα ωστόσο, λόγω του συγκεντρωμένου πλήθους να προσεγγίσουν με ασφάλεια στο γραφείο του Επιθεωρητή. Ανέμεναν, λοιπόν την απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων υπέρ της εταιρείας συναδέλφων τους, ενώ βρίσκονταν σε άμεση επικοινωνία με τον επόπτη, ζητώντας μάλιστα να καλέσει την αστυνομία. Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένοι να αιτηθούν την αναβολή της υποθέσεως, ενώ στις 12:00, την ώρα δηλαδή που θα συζητούνταν, λόγω συνάφειας, όλες οι υποθέσεις, εισήλθαν στα γραφεία της Επιθεώρησης, δεχόμενοι προπηλακισμούς και ύβρεις. Την ίδια δε ώρα κατέφθασε και ο δικηγόρος της εταιρείας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε. Τότε η δικηγόρος της Σύρος Ελλάς Μον. ΙΚΕ αντιλαμβανόμενη ότι η εργατική διαφορά θα συζητούνταν και θα έπρεπε επί της ουσίας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, άρχισε να προβάλει αβάσιμους ισχυρισμούς περί ακυρότητας των διαδικασιών. Φυσικά επιχειρήματα τέτοιας φύσεως δεν «πιάνουν» στη διαδικασία της Επιθεώρησης και τότε δόθηκε το σύνθημα, με αυτοδικία και τυφλή βία να αποτραπεί η διενέργεια της Εργατικής διαφοράς.
  • Είναι σαφές ότι οι 14 εργαζόμενοι – μέλη μας δεν εκπροσωπούνταν από το δικηγόρο της εργοδοτικής πλευράς, ο οποίος είναι αντίδικός τους.
  • Είναι σαφές ότι κανείς από αυτούς δεν υπήρξε ερειστικός ή επιθετικός. Αντιθέτως βρέθηκαν να απειλούνται από συναδέλφους τους, επειδή απλά και μόνο άσκησαν νόμιμο δικαίωμά τους.
  • Είναι σαφές ότι οι διαδηλωτές είχαν προσέλθει στην Επιθεώρηση με σκοπό να ματαιώσουν τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς.
  • Είναι σαφές ότι όταν στις δηλώσεις τους αναφέρονται στη δικηγόρο τους, εννοούν τη δικηγόρο της εργοδοτικής πλευράς και δη της εταιρεία που σήμερα λειτουργεί το ναυπηγείο.
  • Είναι επίσης σαφές ότι ο λόγος που δεν έγινε η εργατική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικό επιχείρημα αντίκρουσης των όσων πραγματικών γεγονότων καταγγέλλουν τα μέλη μας.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που είναι ασαφή.
  • Είναι ασαφές το πως ο δικηγόρος της εταιρείας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε., ο οποίος υπήρξε θύμα της τυφλής βίας των συγκεντρωμένων, εν συνεχεία έκανε δήλωση κατηγορώντας τους προσφεύγοντες.
  • Είναι ασαφές το γιατί, ενώ στις 12:00 όλα τα μέρη της εργατικής διαφοράς ήταν παρόντα, η εργοδοτική πλευρά αρνούνταν τη διενέργεια της.
  • Είναι ασαφές το γιατί και από ποιον -όταν έγινε αντιληπτό ότι θα διενεργούνταν η εργατική διαφορά- εδόθη το σύνθημα για άσκηση βίας.
  • Είναι ασαφές γιατί η εργοδοτική πλευρά δεν καταθέτει τη σύμβαση παραχώρησης.
  • Είναι επίσης ασαφές πως ενώ η εταιρεία ΟΝΕΞ έχει ήδη βάλει ταμπέλες και ο νόμιμος εκπρόσωπός της παρουσιάζεται ως ο νέος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου, στον Επιθεωρητή Εργασίας στέλνει έγγραφο ότι καμία σχέση δεν έχει με το προσωπικό του Ναυπηγείου.
  • Είναι τέλος ασαφές το γεγονός ότι ενώ όλοι θέλουμε την εξυγίανση του Νεωρίου μέσω της επικείμενης μεταβίβασης στον νέο επενδυτή, θεωρώντας δεδομένο ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, σε κανένα επίσημο έγγραφο ο νέος αυτός επενδυτής δεν έχει δεσμευθεί ότι θα απασχολήσει το προσωπικό του Νεωρίου.
Κλείνοντας ξεκαθαρίζουμε ότι η επένδυση είναι καλοδεχούμενη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να διευκολύνουμε τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στις οποίες εργαζόμαστε, χωρίς, όμως, να θυσιάζουμε τις αξιώσεις και τις θέσεις εργασίας.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ρωτάμε όλους αυτούς που βγαίνουν και δίνουν συνεντεύξεις:
  • Ποια έγγραφη και με νομική ισχύ διασφάλιση έχουν πάρει από τον επενδυτή ότι θα πληρώσει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις και ότι θα επαναπασχολήσει το σύνολο του προσωπικού;
  • Πώς διασφαλίζουν το προσωπικό που υπέγραψε τη δήλωση λύσης της εργασιακής του σχέσης ότι αν η επένδυση δεν προχωρήσει, αυτοί θα συνεχίσουν να θεωρούνται εργαζόμενοι του Ναυπηγείου;
  • Πώς δουλεύει σήμερα το Ναυπηγείο; Γιατί απασχολείται άλλο προσωπικό και όχι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου; Αλλά και αυτοί που απασχολούνται στο Ναυπηγείο σήμερα, με τι καθεστώς απασχολούνται;
Οι συνάδελφοι – μέλη μας άσκησαν απλώς τα δικαιώματά τους απέναντι στην εργοδοτική πλευρά. Ούτε καταγγελίες στην Τρόικα έχουν κάνει, ούτε στον Υπ. Εθνικής Άμυνας έχουν απευθυνθεί, ούτε γράμμα στον Πρωθυπουργό έχουν στείλει, χαρακτηρίζοντας την κοινοτική και εθνική νομοθεσία που προστατεύει στους εργαζομένους «ανήθικη» και τους συναδέλφους τους «σκουπίδια».
Αυτά τα έχουν κάνει άλλοι, οι οποίοι θα λογοδοτήσουν όπου χρειαστεί. Κυρίως όμως θα λογοδοτήσουν απέναντι στους λοιπούς συναδέλφους τους όταν θα εμφανιστούν «εξαπατημένοι» από τους εργοδότες, στους οποίους πίστεψαν, χωρίς να μεριμνήσουν για τη διασφάλιση αυτών που εκπροσωπούσαν και τους οποίους έβαλαν να υπογράψουν δηλώσεις υπονομευτικές των δικαιωμάτων τους.
Για το καλό βεβαίως των εργαζομένων ευχόμαστε ένα τέτοιο σενάριο να μην επιβεβαιωθεί, η επένδυση να προχωρήσει και όλοι ο εργαζόμενοι την επόμενη ημέρα να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσει η εργατική πλευρά, ενώ όλα τα άλλα που λέγονται και ακούγονται είναι κατευθυνόμενοι χειρισμοί στα πλαίσια του σκληρού παιχνιδιού των εμπλεκομένων εταιρειών που η κάθε μία προασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Στα συμφέροντα αυτά εμείς δεν εμπλεκόμαστε, ενώ τα μέλη μας θέτουν απέναντί τους και τις τρεις εταιρείες, οι οποίες εν προκειμένω αποτελούν την εργοδοτική πλευρά, η οποία πρέπει να διασφαλίσει το προσωπικό του Νεωρίου.
Αν κάποιος διαφωνεί σε αυτό, ας το πει.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: