ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ν. Μπακογιάννη: Συμφωνώ με σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία


Εύσημα από την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Συμφωνώ με τη σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία» δήλωσε η βουλεύτρια της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη στο ΣΚΑΪ.


«Δεν έχω πει ποτέ κάτι διαφορετικό» ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη τη θέση της για το Μακεδονικό. «Πάντα έλεγα «σύνθετη ονομασία erga omnes» με τον όρο Μακεδονία» επανέλαβε την πάγια θέση της για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Επιπλέον είπε ότι τα Σκόπια είτε ως πΓΔΜ, είτε ως Βόρεια Μακεδονία θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, διότι το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει πίσω.

Κατηγόρησε τον υπΕξ για την κατάθεση εγγράφων στη Βουλή ότι δεν διάβασε σωστά τα έγγραφα στη Βουλή που έλεγαν τη θέση της, ενώ όπως ανέφερε έχει «όλα τα διαβαθμισμένα χαρτιά» της εποχής της για ιστορικούς λόγους.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς», γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής. Ο Νίκος Κοτζιάς, συνομιλώντας με την FAZ-Woche, δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού υπέρ αυτής είναι και τμήματα της αντιπολίτευσης. 
Δεν θα πρόκειται μεν τότε για πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, «αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει». Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: 

«Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει «Όχι». Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε».

Γιοχάνες Χαν: «Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου»

«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου», σχετικά με τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στις Βρυξέλλες.

«Είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών.

Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ - ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: