ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Είκοσι άρθρα του Τριαντ. Μασμανίδη (12ο)


Το Istologio G. Mosxou στην προσπάθειά του να ρίξει φως στην πρόσφατη 20ετία που αποτελεί τυπικό δείγμα μίας εποχής ισχυρών αναταράξεων στο πολιτικό σύστημα, άρχισε από την 25 Ιουνίου την αναδημοσίευση είκοσι άρθρων του Τριαντάφυλλου Μασμανίδη, με την άδεια του συγγραφέα.



«...προτείνω στο 8ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να τεθεί σε ψηφοφορία, σε ό,τι αφορά το καταστατικό μας, η πρότασή μου για αλλαγή από πράσινο σε κόκκινο του χρώματος στον ανατέλλοντα ήλιο και μόνο σ’ αυτόν» τονίζει ο Τρ. Μασμανίδης στις 19 Φεβρουαρίου 2008.

«Δεν έχει το δικαίωμα (το ΠΑΣΟΚ) να περιμένει πότε η Σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ θα συνέλθει από την αφασία της» αλλά και ούτε  «να περιμένει πότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει από τη μια να απολογείται στο ΚΚΕ» γράφει στην εφημερίδα «Γνώμη» την ίδια ημέρα.

Είναι η εποχή που το ΚΚΕ ακόμη διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του στον κομμουνιστογενή χώρο, ενώ στην ανανεωτική του πτέρυγα. Αλλά  στις 10 Φεβρουαρίου 2008, ο 33χρονος Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 70% του κόμματος,  εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ), της μεγαλύτερης συνιστώσας της εκλογικής συμμαχίας Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Επτά χρόνια αργότερα και προτού καν κλείσει τα σαράντα του, θα αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας από τη θέση του πρωθυπουργού.
Οι προβληματισμοί στο ΠΑΣΟΚ περί συνεργασίας με την Αριστερά, ούτε καν τους αγγίζουν. Βλέπουν στον επόμενο χρόνο που είναι εκλογικός.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθηκαν πρόωρα, κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής και έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 127/2009 στις 4 Οκτωβρίου.  Το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει  από το καλοκαίρι  του 2008 πως δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει για ΠτΔ τον ΠΑΣΟΚογενή Κάρολο Παπούλια, στις  εκλογές Προέδρου το 2010. Κι όμως  με την συνδρομή της «Αυριανής» τον είχε «μαγειρέψει» στην προηγούμενη εκλογή του 2005.

Το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο το Γ. Παπανδρέου, με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες (από σύνολο 300) και σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Όμως η παντοκρατορία της Δεξιάς δεν έσβησε. Το ΚΚΕ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην Αριστερά και οι διεργασίες στην Ανανεωτική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ εγκυμονούν το νέο που αναπότρεπτα θα έρθει.




Μια πρόταση για το ΠΑΣΟΚ

Του Τριαντ. Ι. Μασμανίδη


12ο

Σύντροφοι και συντρόφισσες.
Ζούμε στην αρχή του 21ου αιώνα, ζούμε στην εποχή  των μεγάλων ανατροπών, ζούμε αργά αλλά σταθερά την παγκόσμια καπιταλιστική ολοκλήρωση.
Η πείρα διδάσκει πως σε βάθος χρόνου οι Αριστεροί με βάση και τα σημερινά δεδομένα, αυτό που μπορούν να θέσουν ως καθοριστικό καθήκον της δράσης τους και της ύπαρξής τους είναι να μεγιστοποιούν το «κομμάτι» της «πίτας» που κατευθύνεται στους εργαζόμενους, στους σημερινούς μη προνομιούχους.
Όπως όλοι δέχονται, ο καταλληλότερος τρόπος για να κατακτήσει στην πράξη αυτόν το ρόλο και αυτόν το στόχο η Αριστερά, παράλληλα με τις άλλες δράσης της, είναι να γίνει κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ως κορμός της Αριστεράς έχει ιερό χρέος απέναντι στους μη προνομιούχους, απέναντι σ’ όλον τον ελληνικό λαό να δώσει άμεσα βιώσιμη προοδευτική κυβερνητική λύση.
Λύση που δεν αποκλείει τη συνεργασία και με άλλα Αριστερά σχήματα. Όταν όμως η Δεξιά με επιταχυνόμενες «διαδικασίες» οδηγεί τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς από το κακό στο χειρότερο, τότε τα «πράγματα» αλλάζουν.
Δεν έχει το δικαίωμα να περιμένει πότε η Σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ θα συνέλθει από την αφασία της για να σταματήσει να καταριέται την άλλη Αριστερά και να κάνει τα «γλυκά μάτια» στη Δεξιά.
Δεν έχει το δικαίωμα να περιμένει πότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει από τη μια να απολογείται στο ΚΚΕ και από την άλλη να προσπαθεί να κρύψει το μικρομεγαλισμό της πίσω από «φρου-φρου και αρώματα» περί ανανέωσης του πολιτικού της προσωπικού.
Το ΠΑΣΟΚ απλά, καθαρά και τίμια, πρέπει να μιλήσει στον ελληνικό λαό και να πει:
α) 20 χρόνια κυβερνήσαμε τη χώρα, αλλάξαμε τη ζωή των Ελλήνων, βγάλαμε από το περιθώριο έναν ολόκληρο λαό, το λαό της Αριστεράς.
β) Κάναμε λάθη, εξαντλήσαμε την αυτοκριτική μας, έχουμε μετανιώσει για πολλές αδυναμίες που είχαμε στο παρελθόν και έχουμε  βαθιά πίστη πως δεν πρέπει να επαναληφθούν, αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε να πάει μπροστά.
γ) Μπορούμε και θέλουμε να ξανακυβερνήσουμε με όλους τους Αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους Δημοκράτες συμπολίτες μας, το «μαγαζί» του ΠΑΣΟΚ σας  χωρά όλους. Αυτή την ισχυρή θέλησή μας την προβάλλουμε ανατρεπτικά, επανιδρυτικά και κυρίως συμβολικά αλλάζοντας το χρώμα στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και τον κάνουμε κόκκινο.
Υ.Γ. 1) Με βάση τους παραπάνω συλλογισμούς, προτείνω στο 8ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να τεθεί σε ψηφοφορία, σε ό,τι αφορά το καταστατικό μας, η πρότασή μου για αλλαγή από πράσινο σε κόκκινο του χρώματος στον ανατέλλοντα ήλιο και μόνο σ’ αυτόν. Όλα τα άλλα στοιχεία του συμβόλου μας, το πλαίσιο, τα γράμματα ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν πράσινα ως έχουν.
2) Άλλωστε, η Σοσιαλιστική Διεθνής και όλα τα Αριστερά κόμματα της Ευρώπης έχουν κόκκινες παντιέρες.
 (Εφ. “HΓνώμη”)                                                                          Φλεβάρης 2008                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: