ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;



Του Θεόδωρου Γερ. Μενεγή (*)
Στην Πάτρα ανατέθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες για το καλοκαίρι του 2019. Πρόκειται για μια σημαντική αθλητική διοργάνωση που επαναφέρει την Πάτρα στη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.  

 H αρχική επιλογή από πλευράς της κυβέρνησης να ορίσει την Πάτρα ως διεκδικήτρια πόλη, σήμαινε, όπως και τελικά αποδείχτηκε, την πολιτική επιθυμία της να ξανά αποκτήσει η Αχαΐα την χαμένη της δύναμη, καθιστώντας την μια Μεσογειακή πόλη που θα είναι ικανή να αναλάβει και να φέρει εις πέρας, τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις. Όλοι μαζί, ενωμένοι για αυτό το μεγάλο στόχο με  έναν ισχυρό και άριστο φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας, καταφέραμε την υλοποίηση του πρώτου μέρους του.
Υπήρξαν, βέβαια σε όλη αυτή τη διαδρομή, εμπόδια, δυσκολίες, που όμως δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά των προσπαθειών μας. Η αναξιόπιστη εικόνα που είχε σχηματίσει η ΔΕΜΑ για την Ελλάδα εξαιτίας της περίπτωσης του Βόλου, κατά την οποία η Μαγνησία επέστρεψε τους Αγώνες το 2007 δηλώνοντας αδυναμία, αλλά και λόγω της απουσίας έγγραφης συναίνεσης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δεδομένης της διοικητικής αναταραχής που επικρατούσε στον εν λόγω Οργανισμό. Όλα αυτά τα εμπόδια σε συνδυασμό με τη λαθεμένη εικόνα που είχε η ΔΕΜΑ περί μη  εκσυγχρονισμού των καταλυμάτων του υπάρχοντoς ξενοδοχειακού δυναμικού στην Αχαΐα, αποδείχτηκαν αντιμετωπίσιμα. Παρόλες, λοιπόν αυτές τις ''Κασσάνδρες'', καταφέραμε να αναδείξουμε ένα πλάνο για Αγώνες άρτιους, χωρίς σπατάλες, χωρίς περιττές πολυτέλειες, ώστε να πείσουμε τους εκλέκτορες ότι το κόστος που θα απαιτηθεί μπορεί να εξασφαλιστεί, αλλά και εναλλακτικές επιλογές για τη διαμονή των αποστολών σε καταλύματα, πέραν των υπαρχόντων ξενοδοχειακών μονάδων.
Η διεξαγωγή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων σημαίνουν την επιστροφή σε μια κανονικότητα. Η ανάληψη των Αγώνων ταυτίζεται με τις δυνατότητες της πόλης να μπορεί να αναλάβει και να φιλοξενήσει μια σημαντική διεθνή αθλητική διοργάνωση, η οποία θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ''επιστροφή'' αυτή θα είναι  χαμηλού κόστους, με τον προϋπολογισμό να κινείται γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με υποδομές, ήπιων εγκαταστάσεων δίπλα στη θάλασσα, που θα αποτελέσουν το έναυσμα για την διεκδίκηση περαιτέρω Διεθνών διοργανώσεων τα επόμενα χρόνια, μετατρέποντας την Πάτρα σε σημαντικό πόλο για τον παράκτιο αθλητισμό. Επικουρικά  μπορούν να λειτουργήσουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ για βιώσιμη αστική ανάπλαση στην πόλη της Πάτρας, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα έχει στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το όραμα  για ολική ανάπλαση της θαλάσσιας ζώνης της αχαϊκής πρωτεύουσας που θα περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ικανές ν' αλλάξουν την παραλιακή εικόνα της πόλης, με πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων που θα γνωρίσουν και θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στο υγρό στοιχείο. 
Χώροι πεζοπορίας, άθλησης και αναψυχής αναδεικνύοντας τον αναξιοποίητο φυσικό της πλούτο είναι  το όραμα για επανάκτηση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και την ορθολογική διάταξη των παράκτιων δραστηριοτήτων.  Η πρόθεση και οι αντίστοιχες μας ενέργειες  δεν  πραγματοποιούνται  με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Τα έργα αυτά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα μέσα από τα έσοδα των ίδιων των διοργανώσεων, χωρίς σαφώς το ''χρόνιο ξόδεμα'' δημοσίου χρήματος, γεγονός που στοχοποιεί τη διαρκή ανάληψη τέτοιων διοργανώσεων, και όχι την άπαξ πραγματοποίησης τους και αυτονόητο είναι πως οι υποδομές αυτές ανέγερσης ή αναβάθμισης των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων,  θα επιφέρουν ιδιαίτερες αναπτυξιακές συνέπειες που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.
Η Πάτρα με όχημα την προσφορά και τη σημασία των Π.Μ.Α, με παρακαταθήκη εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τον αθλητικό τουρισμό, επιβάλλεται να περάσει σε μια άλλη εποχή για την οικονομία της με πυλώνες την υγιή επιχειρηματικότητα και την παραγωγή, η οποία για να είναι αποδοτική και αποτελεσματική θα πρέπει να σκοπεύει σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας σε τομείς που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Ενίσχυση της απασχόλησης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ανάπτυξη των υποδομών αλλά και η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της Πάτρας, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και της περιφέρειας, είναι ορισμένα από τα κέρδη που θα αποκομίσει η πόλη και θα μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αναζωογόνηση του τοπικού εμπορίου και της βιοτεχνίας, βασιζόμενη στο τοπικό δυναμικό και στις υπάρχουσες φυσικές συνθήκες.
Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Οι σύγχρονες προδιαγραφές της Αχαΐας, οι οποίες παρέχουν στην πόλη την προοπτική για μια επιταχυνόμενη πραγματική σύγκλιση µε τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με την σύμπραξη, αλλά κυρίως το ''μεράκι'' όλων μας, μπορούν  να κάνουν  πραγματικότητα µέσω μιας στρατηγικά ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής, το όραμα για μια ολική είτε σε τοπικό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, επανεκκίνηση. Πρέπει να το ξέρουμε και να το διαχειριστούμε. Μελετήσαμε το παρελθόν, λάθη και παραβλέψεις και είμαστε έτοιμοι για τους Αγώνες. Το βασικό πρόβλημα πάντα ήταν : «ποιο είναι το επόμενο βήμα;»  Εμείς το εντοπίσαμε στην Ταραγόνα της Ισπανίας και τώρα είμαστε έτοιμοι και να το πράξουμε με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
____________
(*) Μέλος Επιτροπής Διεκδίκησης Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: