ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ένας στους 4 θανάτους από τροχαία λόγω αλκοόλ



 

 
Για ακόμη μια χρονιά η Πάτρα, μαζί με άλλες 27 πόλεις της Ελλάδος, συμμετείχε στην 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
 
Πρόκειται για μια δραστηριότητα, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών σχετικά με τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της Ελλάδας. "Είναι ένας συμβολισμός όλη αυτή η διοργάνωση, γιατί αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο το 3ο Σάββατο κάθε Οκτωβρίου, όπως γίνεται εδώ και 10 χρόνια, αλλά κάθε βράδυ, και αυτός είναι ο σκοπός μας, να περάσουμε μηνύματα ζωής για τους νέους και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές, που θα μας κάνουν να είμαστε ασφαλείς και να μην θρηνούμε θύματα στους δρόμους μας πλέον" τόνισε μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7" η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" Βασιλική Δανέλη-Μυλωνά. 
 
Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται έξω από επιλεγμένο νυχτερινό κέντρο στην Αγίου Ανδρέου της Πάτρας για να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον "Οδηγό της Παρέας", ο οποίος δεν θα καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.
 
"Εμείς του φοράμε ένα βραχιολάκι, το οποίο έχει πρακτική σημασία για εμάς. Έχει μια ρύθμιση ,πόσοι δηλαδή φόρεσαν τα βραχιολάκια σε κάθε πόλη για να αξιολογούμε τα αποτελέσματα της συνέργειας, πόσοι δεχθηκαν να φορέσουν βραχιολάκια και μετά όταν αργότερα βγαίνουν κάνουμε το φιλικό αλκοτέστ με την συνδρομή της Τροχαίας, που στηρίζει την προσπάθειά μας" εξήγησε η κ. Δανέλη-Μυλωνά. Το συγκεκριμένο αλκοτεστ είναι χωρίς πρόστιμο, όπως σημειώνει η ίδια, και με αυτή την διαδικασία θέλουν να στείλουν το μήνυμα σε όλους "μηδέν αλκοόλ για τους οδηγούς, διότι ένα ποτήρι αλκοόλ ανάλογα με την κατάσταση, που είσαι, μπορεί να σε επηρεάσει και να έχει επιδράσεις, που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε".
 
Στην Ευρώπη, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ στην Ελλάδα, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Μάλιστα την ώρα που 9 στους 10 οδηγούς αναφέρουν τη μέθη ως την κυριότερη αιτία πρόκλησης δυστυχήματος, οι Έλληνες οδηγούν έχοντας καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη. 
 
"Το αλκοόλ είναι από τις τρεις βασικές αιτίες θανάτου στον δρόμο και 1 στους 4 θανάτους από τροχαία οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς να βάλουμε τα άλλα θέματα, όπως οι τραυματισμοί και οι υλικές ζημιές... Πάντα στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή, που κινδυνεύει" επισήμανε η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς". Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η μη κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει συνείδηση και δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να πίνεις κάποιος και να οδηγεί, σε σχέση με την Ελλάδα. "Για αυτό κι εμείς προσπαθούμε να περάσουμε σωστά μηνύματα για υγιείς συμπεριφορές, που θα μας κάνουν να είμαστε και πιο ασφαλείς" ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Φυσικά, εκτός από το αλκοόλ, μια άλλη σημαντική παράμετρος των τροχαίων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων, είναι και οι δρόμοι. Η κ. Δανέλη-Μυλωνά αναφέρθηκε και στην σημασία της ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων, μεταξύ των οποίων και της Πατρών-Κορίνθου, μιας εθνικής οδού, η οποία έχει στοιχίσει και στην ίδια προσωπικά, αφού στις 22 Μαρτίου του 2004, ο γιός της Πάνος, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, άφησε την τελευταία του πνοή σε αυτόν τον δρόμο καρμανιόλα. "Βλέπω αυτόν τον δρόμο και με πονά πολύ. Είναι σημαντικό, που ο δρόμος είναι πλέον ασφαλής, υπάρχουν τόσοι φοιτητές, που πηγαινοέρχονται, αλλά και είναι και ένα σημείο ανάπτυξης για τον τόπο και την χώρα. Αγωνιζόμαστε και όσο μπορούμε θα βοηθήσουμε, ώστε άλλοι άνθρωποι να μην νιώσουν αυτό, που νιώθουμε εμείς, και κυρίως να προστατεύσουμε τους νέους" πρόσθεσε.
 
Ο σκοπός του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με οδική παιδεία και να αποφευχθούν οι αντικοινωνικές και εγκληματικές συμπεριφορές. Στα αρχικά βήματα του ινστιτούτου σημαντική ήταν και η στήριξη, που είχε η μητέρα του Πάνου, από τον αείμνηστο Πατρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος λίγο καιρό μετά το τραγικό γεγονός, την είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και τα λόγια του έχουν χαραχθεί στην μνήμη της. "Και σαν νομικός, και σαν άνθρωπος και σαν πρώτος πολίτης της χώρας, μου είχε πει πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα και πόσο κουράγιο πρέπει να έχω, αλλά και για την ισχυρή νομική κάλυψη, που θα έπρεπε να είχα σε αυτό το θέμα, όπως και αυτάρκεια" ανέφερε η ίδια. 
 
Αυτό με το οποίο κατάληξε, είναι ότι παρά τις δυσκολίες, που μπορεί να έχουν προκύψει κατά καιρούς, "δεν το βάζουμε κάτω. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ενημέρωση και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Να τους δώσουμε ελπίδα, που να βασίζεται σε σωστές αρχές και πρότυπα, ξεκινώντας από το σπίτι, στην παρέα με τους φίλους για να προστατέψουμε την ζωή, που αξίζει, πραγματικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: