ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 26/10/2017



Για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 327 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.052 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 292 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.543 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.806 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.556 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 36.027 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2.353 εκατ. ευρώ ή 6,1% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.756 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.252 εκατ. ευρώ ή 6,1% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Επισημαίνεται ότι, η παραπάνω απόκλιση από το στόχο οφείλεται κυρίως:
(α) στις αυξημένες επιστροφές εσόδων, οι οποίες (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 4.077 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.762 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.315 εκατ. ευρώ) και υπερβαίνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο (3.324 εκατ. ευρώ) κατά 753 εκατ. ευρώ ή 22,6% και (β) στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1.027 εκατ. ευρώ), από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί.   Δείτε
εδώ για περισσότερα.

Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί εγκληματικότητας (σχόλιο του Δ. Τζανακόπουλου)

Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί, δυστυχώς, να αποτελεί παρακολούθημα της ακροδεξιάς ρητορικής του Αντιπροέδρου του. Σήμερα, με αφορμή ένα καταφανώς καταδικαστέο περιστατικό, για πολλοστή φορά επαναφέρει το δόγμα τάξης και ασφάλειας και παρουσιάζει τη χώρα ως Άγρια Δύση και τον εαυτό του ως επίδοξο σερίφη. Ξεχνά ωστόσο, ότι ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που έβλεπε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αντέδρασε μονάχα υπό το βάρος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ξεχνά ότι για πρώτη φορά επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης η Ελληνική Αστυνομία σημειώνει μεγάλες επιτυχίες στην εξάρθρωση πραγματικών εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια και τη Δυτική Αττική, ενώ την ίδια ώρα όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν εμφανή μείωση της εγκληματικότητας, ειδικά στα βαριά αδικήματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να κρύψει το νέο αδιέξοδό του. Ο παροξυσμός του ίδιου και του Αντιπροέδρου του αποδομείται κάθε μέρα από την ίδια την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την ανακοίνωση της  ΝΔ περί παρακολούθησης λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα (απάντηση Χρ. Βερναρδάκη)

Η καημένη η ΝΔ, φαντασιώνεται ότι κάποιος την παρακολουθεί.  Αυτά παθαίνει κανείς όταν στρατολογεί συμβούλους από τα ιδιωτικά κολέγια. Για περισσότερα, δείτε εδώ.  


Για  την επίθεση του Αδ. Γεωργιάδη στην Αυγή (από την απάντηση της εφημερίδας)

Εκνευρίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης, από το πρωτοσέλιδο και το ρεπορτάζ της “Αυγής” σχετικά με την παρουσία του, την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης Φιλοθέης-Ψυχικού της Ν.Δ. Μάλιστα, χαρακτήρισε την εφημερίδα μας “χυδαία” και έκανε λόγο για ένα “ανερυθρίαστο και χυδαίο” ψέμα, διαψεύδοντας πως χαρακτήρισε “συγκυριακό” τον όρο “Κεντροδεξιά” και την παρουσία του Κέντρου στη Ν.Δ. Βεβαίως, με τους ίδιους υψηλούς τόνους ο Αδ. Γεωργιάδης είχε διαψεύσει προ μηνός και άλλο ένα ρεπορτάζ της “Αυγής”: εκείνο που παρουσίαζε την “ανταρσία” του, κατά την κλειστή σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι “καταρχήν θετικός” στο νομοσχέδιο  για τον νομικό προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου. 
Όπως τότε, έτσι και τώρα, η “Αυγή” επιμένει στο ρεπορτάζ της. Αν κάτι βρίσκει "χυδαίο" ο κ. Γεωργιάδης, ας το αναζητήσει σε αυτά που είπε στην εν λόγω εκδήλωση για τα οποία τώρα, απ' ό,τι φαίνεται, είτε ντρέπεται είτε αρνείται να αναλάβει την ευθύνη τους. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ακούσαμε όσα καταγράψαμε. Ας φροντίσει ο ίδιος να αναρτήσει το βίντεο της ομιλίας του για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους...  Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση.


Για την εισβολή του Ρουβίκωνα στον Ευαγγελισμό (ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας)

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι ανοικτή σε καταγγελίες πολιτών για τα φαινόμενα διαφθοράς. Υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν, εμπιστευόμαστε και οφείλουμε να σεβόμαστε, όπως το «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Πολιτών». Νέο θεσμό επίσης αποτελεί η «Λίστα Χειρουργείου» και μέχρι σήμερα αποδεικνύεται επιτυχής. Έτσι, έχουν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες για την διευκόλυνση υποβολής καταγγελιών, αναφορών, παραπόνων κ.λ.π., η διερεύνηση των οποίων άμεσα αντιμετωπίζεται με διεξαγωγή Προκαταρκτικής Έρευνας, Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και ότι άλλο απαιτείται.


Για την εξέλιξη των επενδύσεων του Ελληνικού και του Καφηρέα (απάντηση του Αλ. Φλαμπουράρη σε δημοσιεύματα)

Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό προχωρά, αλλά οι διαδικασίες που απαιτούνται, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατική λειτουργία, δεν μπορούν να «τρέξουν» την επένδυση πιο γρήγορα.
Για το project στον Καφηρέα σημειώνεται πως το έργο έχει ξεκινήσει, με τη συνδρομή δεκάδων εκσκαφέων. Μετά από προσφυγή τριών κατοίκων και ενός οικολογικού φορέα όμως, οι εργασίες ανεστάλησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων (δήλωση του Β. Αποστόλου)

Πριν λίγες μέρες, 537.000 αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, συνολικού ύψους 702 εκατ. ευρώ.  Έως το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το λεγόμενο «πρασίνισμα», την εξισωτική αποζημίωση του 2017, το μέτρο των νέων αγροτών κ.λπ. Δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου είχαν ήδη πληρωθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κονδύλια που θα έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό κόσμο στο τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 2,8 δις. ευρώ που αποτελούν βεβαίως μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο. Το κυριότερο όμως είναι ότι πλέον, για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Και επιπλέον: Είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε.


Σχετικά με το  Πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018 (ομιλία Δ. Παπαδημούλη)

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018» (CWP - Commission Working Program). Απευθυνόμενος στον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς, που εκπροσωπούσε την Επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:  Οι πολίτες δεν αρκούνται πια σε ευχολόγια. Θέλουν συγκεκριμένες πράξεις, με μετρήσιμα αποτελέσματα στη ζωή τους. Ζητούν πράξεις που να ενισχύουν την απασχόληση, που να μειώνουν τις ανισότητες, που να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Ζητούν η ευρωπαϊκή κοινωνική χάρτα, να αποκτήσει υπόσταση πραγματική και να φέρει αποτελέσματα στη ζωή τους. Μειώνοντας την ανεργία, την επισφαλή και κακοπληρωμένη εργασία, καταπολεμώντας τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέχρι τώρα, και η Ευρωπαϊκή κοινωνική χάρτα και ο ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας, είναι απλώς μια ετικέτα.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για τις νέες θετικές ρυθμίσεις σχετικά με τις πολεοδομίες στους δήμους  (ανακοίνωση του ΥΠΕΣ)

Το νέο πλαίσιο δρομολογεί την μεταφορά του πολεοδομικού ελέγχου από τα γραφεία των δήμων στις Περιφέρειες, ενώ δίνει τη δυνατότητα πρόσθετων συνεργειών μεταξύ των δήμων για την υλοποίηση του έργου που απομένει, σε διαδημοτικό επίπεδο, με διαμοιρασμό του κόστους και των λειτουργικών βαρών. Με τις νέες ρυθμίσεις βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών και αίρονται στρεβλώσεις που επιβάρυναν τους δήμους οι οποίοι καλύπτουν ΟΤΑ που δεν διαθέτουν γραφεία πολεοδομίας. Ταυτόχρονα, προσφέρονται επιλογές που λύνουν προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης των δήμων. Για περισσότερα, δείτε εδώ. 


Για το πρόγραμμα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Το πρόγραμμα της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων θα συνεχιστεί και φέτος κανονικά και μάλιστα διευρυμένο, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι μαθητές της Δ’ τάξης. Για καθαρά διοικητικούς λόγους, θα ανακοινώνονται σταδιακά από τις αρχές του Νοεμβρίου οι περιοχές υλοποίησης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: