ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Στο Περιφερειακό η ΜΕΠ για τα πετρέλαια Ιονίου

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πάτρας συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου Πελάγους. 
 
Το Π.Σ. έχει ουσιαστικά γνωμοδοτικό ρόλο επί της μελέτης που εκπόνησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σε  με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα από τα 11 οικόπεδα που μελετήθηκαν στο Ιόνιο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αφορά το οικόπεδο 10, που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στα όρια της Ηλείας.

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, είναι μια πρόκληση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είναι μια αναπτυξιακή προοπτική. Πάντα βέβαια με αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους τόσο όσον αφορά  το περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτό», σχολίασε μιλώντας για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Νίκος Μπαλαμπάνης.

Πάντως ο κ. Μπαλαμπάνης χαρακτήρισε εύλογες τις ενστάσεις αλλά και την ανησυχία που εκφράζεται από σεισμολόγυς, οικολογικές οργανώσεις της περιοχής, από επαγγελματίες του χώρου της αλιείας και του τουρισμού αλλά και από απλούς πολίτες, για τις επιπτώσει που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον μελλοντικές έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου. «Εύλογη η ερώτηση του απλού πολίτη, του ψαρά, του ξενοδόχου κατά πόσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα επηρεάσει την ζωή στην Δυτική Ελλάδα. Διαβάζοντας κάποιος αναλυτικά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και την ελληνική νομοθεσία, έχουν συμπεριληφθεί πάρα πολλές προϋποθέσεις για την προστασία της ευρύτερης περιοχής. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια έρχεται και θέτει περισσότερες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις με στόχο την προστασία των πολιτών της», σχολίασε ο κ. Μπαλαμπάνης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τους φόβους που έχει εκφράσει ότι γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, περί πιθανής ενεργοποίησης ρηγμάτων από τις έρευνες ο Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε. «Θα σας πάω στην γείτονα Ιταλία όπου γίνονται σεισμικές δονήσεις, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δική μας περιοχή. Δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια δραστηριότητα που να εγκυμονεί κινδύνους. Από την άλλη μια και το φαινόμενο της σεισμογενούς περιοχής μας αγγίζει, ως Περιφέρεια, κάναμε μια προσπάθεια ώστε να υπάρχουν διάφορες δράσεις και μετρήσεις που θα προλαμβάνουν μια πιθανή τέτοια εξέλιξη».

Ένας άλλο έντονο ενδοιασμός που εκφράζεται από τις τοπικές κοινωνίες είναι η οπτική επαφή των λουόμενων και γενικά των επισκεπτών με τις πλατφόρμες εξόρυξης, θέμα για το οποίο μάλλον δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική απάντηση:

«Το να μην είναι ορατή η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου είναι αδύνατον, θα σας δώσω όμως ένα παράδειγμα που αφορά την περιοχή της Καβάλας. Εκεί γίνεται εξόρυξη πετρελαίου επί 40 χρόνια και ακριβώς απέναντι από τις πλατφόρμες υπάρχουν 5άστερα και 6άστερα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο γεμίζουν με τουρίστες. Συμφωνώ ότι ίσως το αισθητικό κομμάτι να μην είναι και το πιο καλό, από την άλλη όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων και έχουν τεθεί όλες οι προϋποθέσεις περί μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος  και της παράκτιας περιοχής», υποστήριξε ο κ. Μπαλαμπάνης.

Θυμίζουμε ότι, σε οικονομικό επίπεδο, το ανταποδοτικό όφελος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα είναι 5% από την επιχειρησιακή έρευνα.
 
Δημοσίευση σχολίου