ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Αλ. Χαρίτσης: Άμεσα διαθέσιμα τα 35,5 εκατ. για τους δρόμους ΔΕ

 

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Βίκυ Δρακούλη και Θάνο Χριστακόπουλο
Για τα 35,5 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί σε βάθος τριετίας το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας, μίλησε το πρωί της Τετάρτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Αλέξης Χαρίτσης.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης στην 2η διαπραγμάτευση, τα μέτρα και αντίμετρα που αναμένεται να ψηφιστούν το προσεχές διάστημα αλλά και τις σημαντικές αποφάσεις που περιμένει από το Eurogroup της 22ας Μαΐου η Ελλάδα αναφορικά με το χρέος.  
 
Θυμίζουμε ότι η εκταμίευση των 35,5εκ. ευρώ αποτέλεσε δέσμευση του κ. Χαρίτση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πάτρα και με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν έργα για τη συντήρηση – αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας στα παρακάτω τμήματα του Εθνικού Οδικού Δικτύου:
 
•         Αντίρριο – Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Αμφιλοχία – Μενίδι
•         Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα & στα οδικά τμήματα: «Βόνιτσα – Άκτιο & Άγιος Νικόλαος – Άκτιο»
•         Αγρίνιο Καρπενήσι & Αγρίνιο – Θέρμο
•         Πάτρα – Τρίπολη
•         Πάτρα – Πύργος
•         Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – όρια Νομού
•         Κόμβοι εισόδου – εξόδου Πάτρας, Πύργου, & Αγρινίου.
 
 
Αναλυτική η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Βίκυ Δρακούλη και Θάνο Χριστακόπουλο, έχει ως εξής: 
 
-Πριν από ένα μήνα λιγότερο το εξαγγείλατε από την Πάτρα, χτες από ότι φαίνεται έγινε πράξη. 35,5 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδος . θα θέλατε να μας πείτε δυο κουβέντες για αυτό;
 
«Όπως θα θυμάστε στην επίσκεψη, που είχαμε πραγματοποιήσει στο Δημαρχείο της Πάτρας με τον πρωθυπουργό, επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του νέου αυτοκινητόδρομου (Κόρινθος-Πάτρα) , είχαμε τότε ανακοινώσει, ότι θα χρηματοδοτηθεί από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η  περιφέρεια της  Δυτικής Ελλάδας, με ένα σημαντικό ποσό 35 εκατ. ευρώ για την συντήρηση και  αναβάθμιση του συνόλου του οδικού δικτύου της περιφέρειας. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό, που είχαμε ανακοινώσει τότε , δεν αποτελούσε απλώς μια ακόμα εξαγγελία , όπως έχουμε συνηθίσει κατά το παρελθόν να συμβαίνει. Είχε ήδη γίνει όλη η τεχνική προεργασία, η οποία ήταν απαραίτητη, έτσι ώστε μπορέσαμε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε την δουλειά , να δεσμευτούν τα χρήματα από  τεχνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και χτες προχωρήσαμε στη υπογραφή της σχετικής σύμβασης, έτσι ώστε να κλείσει αυτή η διαδικασία.
Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περιοχή και για την δουλειά, την οποία κάνουμε εμείς στο Υπουργείο. Να ενημερώσω επίσης, κι αυτό είναι σημαντικό , ότι σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό υπήρξε μια σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για αυτό το 3ετές πρόγραμμα , η οποία προέκυψε και μετά την επιβάρυνση , που υπήρξε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο λόγω των εντατικών εργασιών , που έγιναν το τελευταίο διάστημα για την ολοκλήρωση των τεχνικών αυτοκινητοδρόμων .

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε δημιούργησε μια επιπλέον, σε σχέση, με το κανονικό επιβάρυνση, λήφθηκε υπόψη σε αυτή την γενναία χρηματοδότηση , η οποία νομίζουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική , και θα μου επιτρέψετε να πω, απαντά και επικοινωνεί εάν θέλετε, με τον συνολικό σχεδιασμό, που έχουμε για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, για την ανάπτυξη των περιφερειών. Για μας σημαντικά δεν είναι τα πολύ μεγάλα έργα , όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι, τα οποία βεβαίως είναι πάρα πολύ κρίσιμα για την αναπτυξιακή προοπτική όλων των περιοχών της χώρας. Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύ εντατική δουλειά για την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων , δουλειά, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Σημαντικό όμως είναι να δούμε τις ανάγκες σε παρεμβάσεις , οι οποίες είναι απαραίτητες στο σύνολο των  τοπικών και υπέρ-τοπικών υποδομών, με αυτή την έννοια παρεμβάσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο , είναι πάρα πολύ σημαντικές και οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν καλά τα προβλήματα , τα οποία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε ένα συνδυασμό , ο οποίος περιλαμβάνει την δέσμευση, πολύ σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων , ακριβώς για την κάλυψη αυτών των τοπικών αναγκών, και με αυτή την λογική θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα».
 
-Είναι δρόμοι, που ήθελαν πραγματικά παρέμβασης . Υπήρξε μια συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να επιλεχθούν αυτοί οι δρόμοι;
 
«Βεβαίως υπάρχει μια συνεργασία με την περιφέρεια, η οποία θα διαχειριστεί και αυτά τα ποσά. Δεν μπορεί ο σχεδιασμός για την πλήρη αξιοποίηση αυτών των πόρων να γίνει μόνο σε κεντρικό επίπεδο . Δεν μπορεί το Υπουργείο από μόνο του και δεν πρέπει εάν θέλετε μονομερώς να προχωρά σε έναν τέτοιο σχεδιασμό , που πρέπει οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μέσα από τους θεσμικούς τους να συναποφασίζουν με την κεντρική διοίκηση , ποια έργα, ποιους δρόμους στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα αφορά αυτή η χρηματοδότηση. Η συνεργασία αυτή θα προχωρήσει και το επόμενο διάστημα και με άλλες πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε όταν είναι έτοιμες να ανακοινωθούν. Δεν θέλουμε να λέμε πυροτεχνήματα , δεν θέλουμε να εξαγγέλλουμε πράγματα ,τα οποία είναι δύσκολο ή αδύνατο να υλοποιηθούν. Νομίζουμε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από εξαγγελίες , οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αυτά, τα οποία θέλουμε να ανακοινώνουμε, είναι πράγματα, είναι χρηματοδοτήσεις , θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών , και πραγματικά όμως, και με ρεαλιστικούς όρους , μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι αυτό έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες . Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια . Πράγματα συγκεκριμένα , όπως  η πρωτοβουλία, που υπογράψαμε χτες, την οποία όπως είδατε σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να υλοποιήσουμε».

-Αυτά τα κονδύλια θα είναι άμεσα διαθέσιμα;
 
«Ναι. Προέρχονται από τεχνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πολύ σύντομα θα προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων και θα καλύψουν μια 3ετή περίοδο (2017-2019) για την κάλυψη των αναγκών σε σχέση με την αποκατάσταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος».

-Θα σας έχουμε στα Γιάννενα τις επόμενες ημέρες, στο 2ο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, όπου και θα παραδώσετε την προεδρία στην Ιταλία.
 
«Αύριο και μεθαύριο στα Γιάννενα γίνεται μια πολύ σημαντική εκδήλωση . Είναι το Φόρουμ της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν 8 χώρες της ευρύτερης περιοχής , μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μη μέλη, και νομίζουμε ότι αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική. Πέρυσι είχε γίνει το αντίστοιχο φόρουμ στην Κροατία, στο Ντουμπρόβνικ. Φέτος την προεδρεία την έχει η χώρα μας. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία θα έλεγε, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε επίπεδο αναπτυξιακό και παραγωγικό, μιας και φέρνει κοντά , φορείς, όπως είναι τα επιμελητήρια και οι παραγωγικοί φορείς των κρατών , και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα , αυτοδιοικητικούς φορείς.
Θα υπάρχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή και από τις 8 χώρες , που παίρνουν μέρος. Η ανάπτυξη συνεργασιών και σε επίπεδο φορέων και πανεπιστημίων , και σε επίπεδο περιφερειών και δήμων είναι πάρα πολύ σημαντική, πέρα από τις κεντρικές, διακρατικές σχέσεις , οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των χωρών. Αυτή, η από τα κάτω συνεργασία, εάν θέλετε  των φορών είναι πολύ σημαντική, για την ανάπτυξη και των δικών μας περιοχών, όπως και των περιοχών των γειτονικών χωρών. Με το πέρας του διημέρου θα παραδώσουμε την προεδρεία στην Ιταλία , η οποία θα είναι ο επόμενος διοργανωτής του αντίστοιχου φόρουμ του χρόνου».
 
-Εάν θέλετε να περάσουμε λίγο και στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την γενική συμφωνία. Είδαμε ότι η κυβέρνηση έδωσε ουσιαστικά μάχη με τους θεσμούς πάνω σε αρκετά θέματα, όπως και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τι βλέπετε εσείς από εδώ και πέρα, και κατά πόσο η ανάπτυξη αποτελεί, κεντρική προτεραιότητα.
 
«Μετά από μια διαδικασία, η οποία ήταν επίπονη και μερικές φορές και επώδυνη, καταλήξαμε σε μια συμφωνία , η οποία είναι δύσκολη , αλλά ισορροπημένη σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι συμφωνία, η οποία, όχι όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, δεν περιλαμβάνει μόνο περιοριστικά μέτρα , αλλά είναι μια συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και θετικά αντίμετρα, τα οποία έχουν κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, αλλά επίσης και μια συμφωνία. Κι αυτό για εμάς είναι σημαντικό, στην οποία για πρώτη φορά, και για αυτό μιλάμε για συνολική συμφωνία, μπαίνει πλέον με πιο σαφείς όρους, και αυτό θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, και το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, που είναι, το βασικό αγκάθι για την ελληνική οικονομία όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Με αυτή την έννοια κι έχοντας μια συνολική συμφωνία στα χέρια μας θεωρούμε ότι είναι η πρώτη φορά μέσα στην κρίση που μπορούμε να μιλάμε, με όρους ρεαλιστικούς, όχι στον αέρα, αλλά με πραγματικούς όρους, για μια νέα σελίδα στην ελληνική οικονομία. Άρα μπαίνει το ζήτημα της ανάπτυξης ως κεντρική-βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Από εδώ και πέρα είναι περισσότερο στο χέρι όλων μας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα πατάει στις πραγματικές ανάγκες. Όχι ένα σχέδιο μεγαλοϊδεατικό, με ρεαλιστικούς όρους θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης. Η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια σειρά από συναντήσεις όπως π.χ. με το σύνολο των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να δούμε την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση και του θεσμικού πλαισίου για την διευθέτηση του βασικού ζητήματος των κόκκινων δανείων. Συνεχίσαμε με μια πολύ σημαντική, αναλυτική κι εξαντλητική συνάντηση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, του ίδιου του πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες. Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών έχει να παίξει πολύ σοβαρό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ξεκίνησαν επίσης οι επαφές με τους παραγωγικούς φορείς για να συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτή η προσπάθεια θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων το επόμενο διάστημα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε οι ίδιοι οι φορείς και οι πολίτες να μπορέσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ποια πρέπει να είναι η αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Οικονομίας έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή εδώ και καιρό με παρεμβάσεις στο χρηματοδοτικό πεδίο με τον νέο ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Κινούμαστε και στο θεσμικό πεδίο προσπαθώντας να βελτιώσουμε συνολικά το οικονομικό περιβάλλον με νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και σύστασης των επιχειρήσεων, με τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης δανείων, με παρεμβάσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα είναι πιο ευνοϊκό και θα διαμορφώσει την συσσωρευμένη δυναμική των προηγούμενων ετών.  
 
-Κύριε Χαρίτση σε αυτή την συμφωνία όμως υπάρχουν και τα δύσκολα. Πέραν της μείωσης του αφορολόγητου που πονάει έχουμε την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου που λέει ότι οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2019 είναι Αντισυνταγματικές. Πώς την κρίνετε αυτή την απόφαση; 
 
Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει μια συμφωνία η οποία είναι πολύ δύσκολη και η οποία περιέχει και μέτρα που δεν είναι δικής μας επιλογής. Είναι μέτρα που εμείς δεν θα επιλέγαμε ποτέ. Είναι μέτρα που επελέγησαν λόγω του συσχετισμούς δύναμης στην διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή είχαμε θετικά μέτρα αλλά και σημαντικές νίκες όπως στο πεδίο των εργασιακών. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ετοιμάζεται και θα έρθει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές διατάξεις. Προχωράμε σε αυτή την πορεία που έχουμε χαράξει με ορόσημο την 22η Μαΐου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Εκεί πιστεύουμε ότι θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις, αφού θα έχει προηγηθεί η νομοθετική δουλειά στη Βουλή. Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω πληροφορίες και φήμες περί δικαστικών αποφάσεων γιατί δεν υπάρχει κάτι απτό και συγκεκριμένο. Η δουλειά συνεχίζεται. 
 
-Βλέπαμε χθες ρεπορτάζ όπου γινόταν αναφορά στα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, του νέου επιστήμονες κ.α. Ανέφερε ότι τα κονδύλια αυτά είναι «παγωμένα», δεν έχουν δοθεί ακόμα στους δικαιούχους, έχουνε κοπεί εκατοντάδες αιτήσεις που έχουν γίνει κ.α.. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία; 
 
-Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Κατ’ αρχάς σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων δηλαδή κατά πόσο καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, η χώρας το 2015 και το 2016 κατάφερε, μέσα σε δύσκολες συνθήκες να είναι πρώτη. Άρα δεν ευσταθούν τα όσα λέγονται κάποιες φορές από την αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια ώστε να απλοποιηθεί αυτό το σύστημα. Πολύ σημαντικό στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια είναι και η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει ώστε αυτό το σύστημα να γίνει πιο αξιοκρατικό και αντικειμενικό. Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν ότι από μεγάλη μερίδα των πολιτών θεωρούνταν αναξιόπιστα και μη αντικειμενικά. Πολύς κόσμος δεν μπορούσε να δει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία.
Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει και όλα τα προγράμματα διενεργούνται με αντικειμενικό τρόπο μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε δημιουργήσει, το γεγονός ότι κανένας δεν μας έχει κατηγορήσει για αξιοποίηση πόρων με τρόπο αδιαφανή ή διαβλητό, θεωρούμε ότι είναι μια νίκη. Όχι για εμάς, για το υπουργείο και την κυβέρνηση, αλλά συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Συνολικά στον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Σε αυτή την λογική θέλουμε να συνεχίσουμε. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικοί πόροι και θα τραβήξουν μπροστά την ελληνική οικονομία. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να τους αξιοποιήσουμε πλήρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βάση έναν συνολικό τρόπο στον οποίο θα συμμετέχει η ελληνική κοινωνία.

Αυτό μπορεί σε κάποιους και κάποια συμφέροντα που είχαν μάθει αλλιώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ξενίζει όμως εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια όπως την έχουμε ξεκινήσει. Μια προσπάθεια στην οποία όλοι οι  αντικειμενικοί παρατηρητές, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τοποθετηθεί με πολύ κολακευτικά λόγια, ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε όλη αυτή την προσπάθεια.   

Πηγή: https://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: