ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 10/5/2017



Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες μαθητές που καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος τους. Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: "Βασικός σχεδιασμός είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ομαλοποίηση -επιτρέψτε μου τον όρο- της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ώστε να ενισχύσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και να δώσουμε χώρο και αξία στο Λύκειο".
Και τόνισε ότι "μέσα στο καλοκαίρι" θα γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις για τις πανελλαδικές καθώς "θέλουμε να σεβαστούμε μια διαδικασία η οποία είναι μπροστά μας, που είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις" Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προετοιμαστεί και να έχει προτάσεις για ένα "ποιοτικό δημόσιο σχολείο" -εκτός και αν έχει επιλέξει να στηρίξει το "πάρεργο των φροντιστηρίων".


Για την υγεία (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

- Είμαστε ήδη τεχνικά και οργανικά και θεσμικά έτοιμοι, ώστε οι πρώτες περίπου 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το βασικό κύτταρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης, θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 τέτοιες μονάδες, σε ολόκληρη τη χώρα. Μονάδες που θα είναι στελεχωμένες με επιπλέον προσωπικό, περίπου 3.000 υγειονομικούς, γιατροί, επαγγελματίες υγείας -για την ακρίβεια 1.300 οικογενειακοί γιατροί και 1.700 επαγγελματίες υγείας- θα προσληφθούν για να ξεκινήσει, να σταθεί στα πόδια της αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση.

- Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αναπτύξουμε 25 δομές: 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.
·        Οι 10 από αυτές θα είναι στον Εύοσμο και το Κορδελιό. Δέκα τέτοια Κέντρα στον Εύοσμο και το Κορδελιό.
·        Επτά Μονάδες στην περιοχή της Τούμπας.
·        Πέντε στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη.
·        Και τρία στην Τριανδρία.

- Τη στιγμή που είχαν αφήσει τα ταμεία άδεια, τη χώρα σε οικονομική ασφυξία, σχεδιάζοντας την παρένθεση οι προηγούμενοι, εμείς ήρθαμε με άδεια τα ταμεία, με ασφυξία και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την Υγεία. Τον αυξήσαμε. Και πήραμε ελλειμματικά δημόσια νοσοκομεία, ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο νοσοκομείο με ελλειμματικό προϋπολογισμό. Όλα είναι πλεονασματικά. Πώς το καταφέραμε αλήθεια αυτό; Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι συνθήκες και το πλαίσιο είναι εξίσου περιοριστικά. Σταμάτησε, όμως, το πάρτι. Σταμάτησε η σπατάλη. Και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας.

Αυξήσαμε τις δαπάνες, λοιπόν, σε συνθήκες εξαιρετικά σκληρές για τα δημοσιονομικά πράγματα, εξασφαλίσαμε την οικονομική βιωσιμότητα των νοσοκομείων, εντάξαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με το 1/3 από αυτούς, τους πιο αδύναμους, πλήρως απαλλαγμένους από τη συμμετοχή στα φάρμακα, εξασφαλίσαμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες, σταθήκαμε αντιμέτωποι σε δομικές στρεβλώσεις και παθογένειες του ΕΣΥ, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα, όπως η λίστα χειρουργείου, η αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών, η διαφάνεια στη διαπραγμάτευση των τιμών για τα φάρμακα.


Οικονομικά κίνητρα για τους αγροτικούς ιατρούς σε άγονες περιοχές (ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας)


Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, σχετικά με την επέκταση της παροχής οικονομικών κινήτρων σε αγροτικούς ιατρούς (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν ή θα διοριστούν σε 78 θέσεις Περιφερειακών Ιατρείων σε άγονες περιοχές. Οι ιατροί αυτοί θα ενισχύονται με 400 € μηνιαίως. Οι θέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις 311 που είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2016, οπότε συνολικά οι επιδοτούμενες θέσεις ανέρχονται στις 389. για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον χώρο της υγείας (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

- Ήταν πολλά τα λεφτά που μοιράστηκαν,  διασπαθίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Novartis, σε όλα αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα που τώρα μας απασχολούν.

- Αυτοί που, για πάρα πολλά χρόνια σε αυτό τον τόπο, μιλούσαν για μεταρρυθμίσεις, δεν σκέφτονταν τίποτα περισσότερο, δεν είχαν τίποτα περισσότερο στο πίσω μέρος του μυαλού τους, όταν μιλούσαν για μεταρρυθμίσεις, πέρα από την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και τη μετατροπή δημόσιων αγαθών σε εμπορεύσιμα προϊόντα.

-  Πριν από ένα χρόνο βρέθηκα στη Σαντορίνη και εγκαινίασα το δημόσιο νοσοκομείο. Ξέρετε ποιοι ήταν αυτοί που το κρατούσαν κλειστό, ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εγκαταστάσεις, ένα σύγχρονο νοσοκομείο, το πιο σύγχρονο στις Κυκλάδες; Ήταν αυτοί, οι οποίοι ήθελαν να πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο νησί. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι σήμερα σθεναρά αντιστέκονται στη λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Ζακύνθου και «σπεκουλάρουν» το υπουργείο που κάνει προσπάθεια να ξαναλειτουργήσει; Αυτοί οι οποίοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ενίσχυση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία.

Για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Θεσσαλονίκη (από το σημείωμα του Μαξίμου για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη)

- Δημοπρατούνται 11 σχολικές μονάδες για τη Θεσσαλονίκη, μέσα στο 2017, με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μεταξύ των οποίων και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

- Μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στον Εύοσμο, ώστε τα παιδιά να σταματήσουν να στεγάζονται σε κοντέινερ.

- Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε την παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των δύο ανοιχτών θεάτρων της Θεσσαλονίκης (Θέατρο Γης και Θέατρο Δάσους) καθώς και τη δημιουργία θεατρικού μουσείου.

Σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σημείωμα του Μαξίμου)

1. Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

2. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.

3. Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Σχετικά με την ανταπεργία και  την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων (άτυπη ενημέρωση Υπουργείου Εργασίας)

Στο νόμο 1264/82 απαγορεύεται ρητά η ανταπεργία και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απήργησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις.
Σχετικά με την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων: το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2018 οι δύο βασικές αρχές επανέρχονται σε ισχύ. Αυτό δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο, καθώς από το 2011 οι δύο αρχές βρίσκονται σε επ' αόριστον αναστολή και δεν θα επανίσχυαν χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (σημεία από τις δηλώσεις του Αλ. Χαρίτση)

- Παραλάβαμε μια βιομηχανία της οποίας ο θάνατος είχε προαποφασισθεί και η απαξίωσή της είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και η απόπειρα πώλησή της με εξευτελιστικό τίμημα από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε να προχωρήσει.
Με συντονισμένες ενέργειες η ΕΒΖ διασφάλισε κεφάλαια που διατέθηκαν για την κάλυψη βασικών υποχρεώσεων απέναντι σε προμηθευτές και παραγωγούς. Ξεκίνησε, δε, η εφαρμογή ενός πλάνου αναδιάρθρωσης και επανεκκίνησης το οποίο πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του πλάνου αυτού δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες ο στόχος της εξυγίανσης είναι εφικτός και πραγματοποιήσιμος.
- Μετά από συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο του Υπουργείου μας άρθηκαν, πριν από λίγες ημέρες, οι επιφυλάξεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Η ίδρυση Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του SILO, εδραιωμένο τοπόσημο του Πειραιά, αποτελεί κοινό στόχο και κοινή πρόθεση τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής πλευράς. Σύμφωνα και με τις πρόσφατες συζητήσεις στα πλαίσια του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας –Κίνας, Κίνας-Ελλάδας, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός Μουσείου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη οικονομική - τουριστική και εμπορική – δραστηριότητα της περιοχής και θα αναδείξει και τους δύο πολιτισμούς. Είναι απορίας άξιο πώς οι φωνές που εγκαλούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για ολιγωρία στη δημιουργία του Μουσείου, είναι οι ίδιες που προσπαθούν ταυτόχρονα να στρεβλώσουν μια τέτοια πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ ως αποθαρρυντική των επενδυτικών έργων.

Δήλωση Π. Κουρουμπλή

Η αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποιημένη πλέον εταιρία «ΟΛΠ Α.Ε.» σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων, στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία. Σε πνεύμα συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ και με την εταιρία «ΟΛΠ ΑΕ» εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων του Πειραιά.

Εγκατάσταση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ (ανακοίνωση ΥΠΠΟ)

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα της Επιτρόπου της ΑΕΠΙ, η Μαρία Βλάχου. Αυτή η εξέλιξη πραγματώνει τη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόσο για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ όσο και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των δημιουργών και των χρηστών. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ακολουθεί στη συνέχεια το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει διαφάνεια και λογοδοσία στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: