ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Συνάντηση Πελετίδη με τον Υπ. Εσ. για την καύση νεκρών
Εκτιμάται ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας ένα ποσοστό του πληθυσμού της τάξης 3%-5% θα επιλέξει την καύση.
 
Τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών προωθεί και ο Δήμος Βόλου στην περιοχή «Κούκος»  με 1,2 εκατομμύριο ευρώ 


Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που συνοδεύονταν από τον Αντιδήμαρχο, Παύλο Στάμο.

Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζήτησε από τον Υπουργό να παρθούν άμεσα μέτρα, για να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, οι χρονοβόρες διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Η κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου, δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες στην Πάτρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Αποτεφρωτήριο και στο Βόλο, ετοιμάζεται

Όπως αναγράφει το https://ethessalia.gr/ τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στον «Κούκο» Βόλου με 1,2 εκατομμύριο ευρώ προωθεί ο Δήμος Βόλου και απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε προσφάτως. Εκτιμάται ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας ένα ποσοστό του πληθυσμού της τάξης 3%-5% θα επιλέξει την καύση.

Η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στο ήδη υφιστάμενο κτίριο του Κοιμητηρίου, κρίνεται εκτός από κοινωνικά επιβεβλημένη και οικονομικά επωφελής, γιατί θα εξυπηρετεί την επιθυμία όσων θέλουν την αποτέφρωση από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Δεδομένου δε ότι άλλοι Δήμοι έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν έτοιμο κτίριο όπως ο Δήμος Βόλου, γίνεται σαφές ότι σε μια θετική εξέλιξη της υπόθεσης, το κέντρο αποτέφρωσης του Βόλου θα έχει σαφές προβάδισμα έναντι όλων, λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης. Από πρόχειρες σχετικές μελέτες προκύπτει ότι ο Δήμος μπορεί να αποπληρώσει το κόστος της κατασκευής πολύ σύντομα.

Στην Ελλάδα έχουμε περί τους 100.000 θανάτους ετησίως και παρά το γεγονός της μη ύπαρξης αποτεφρωτηρίου, περίπου 1000-1500 αποτεφρώσεις γίνονται από γραφεία τελετών μόνο στη Βουλγαρία. Υπολογίζεται ότι στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του αποτεφρωτήρα ένα ποσοστό 3-5% θα επιλέξει τη λύση της αποτέφρωσης.

Ο Δήμος μπορεί να εισπράττει 500-600 ευρώ από κάθε αποτέφρωση, το δε κόστος εξοπλισμού του αποτεφρωτηρίου που είναι 2 κλίβανοι, συστήματα φίλτρων, κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, μηχάνημα κονιοποίησης, ψυκτικοί θάλαμοι, μηχανήματα αυτόματης μεταφοράς εργαλείων, ανέρχεται στο ποσό του 1.200.000€.

Η αποτέφρωση διαρκεί περίπου 1 ώρα και ένας κλίβανος αποτέφρωσης ενεργεί 5-6 αποτεφρώσεις στη βάρδια, δηλαδή 1200-1300 αποτεφρώσεις ετησίως. Το αποτεφρωτήριο υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει δύο κλιβάνους αποτέφρωσης, ψυκτικό χώρο για την παραμονή των σορών, χώρο τελετών, χώρους γραφείων κ.ά. Ο χώρος που απαιτείται για τα μηχανήματα είναι περίπου 300 τ.μ. και 300-400 τ.μ. για τους υπόλοιπους χώρους. Ο χώρος της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου στο Κοιμητήριο βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, είναι εύκολα προσβάσιμο από την εθνική οδό και την περιφερειακή οδό, χωρίς να επιβαρύνεται κυκλοφορικά το κέντρο της πόλης.
Δημοσίευση σχολίου