ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Συμπαρουσίαση της Βιβλιοθήκης Βουλής με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης



Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την χθεσινή λαμπρή  εκδήλωση.
 


Με ουσιαστική συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού, έχουν αναδειχθεί πλέον των 20.000 βιβλίων σε χώρο που έχει δημιουργηθεί για τη Νέα Βιβλιοθήκη 



Γ. Πάντζας, Πρόεδρος Επιτροπής Βιβλιοθήκης Βουλής.
Η Βουλή των Ελλήνων διά της Βιβλιοθήκης της βρίσκεται από το 2014 μέχρι και σήμερα σε στενή συνεργασία με την Ιερά Θεολογική Σχολή Αγίας Τριάδος Χάλκης, με σκοπό την αποκατάσταση, αναδιοργάνωση και ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου και των τεκμηρίων πολιτισμού που φιλοξενούνται στους χώρους της Θεολογικής Σχολής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής παρουσιάστηκαν χθες, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, από την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Έλλη Δρούλια και τον Προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν επί του ιδιαίτερα φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, αρμόδιος για θέματα Εκκλησιαστικής Διπλωματίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, ο Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, ο Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Γιώργος Πάντζας, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, καθώς και πολλοί βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα. Επίσης, τις εργασίες των επιτροπών τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πλήθος επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων από τον χώρο της βιβλιοθηκονομίας.

Ιδιαίτερης σημασίας η συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης.
Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας ότι η εν λόγω συνεργασία της με την Ιερά Θεολογική Σχολή Αγίας Τριάδος Χάλκης αναδεικνύει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας δράση σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο πεδίο αυτό, πέραν της ελληνικής επικράτειας, σε έναν χώρο που θεωρείται ότι κατέχει μια από τις πιο πλούσιες συλλογές στον κόσμο σε παλαίτυπα και σπάνια βιβλία. Συμφώνησαν μάλιστα ότι θα πρέπει να επιλυθεί ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί την οικουμενική Ορθοδοξία καθώς και τη διεθνή κοινότητα, το οποίο αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή θα αποκαταστήσει την πολιτιστική, θεολογική και ιστορική αδικία που συντελείται εδώ και 45 χρόνια περίπου από τη γείτονα χώρα. 
       
Το έργο που έχει συντελεστεί έως σήμερα

Μέχρι σήμερα, με την ουσιαστική συνδρομή της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του εξειδικευμένου προσωπικού της, έχουν αναδειχθεί πλέον των 20.000 βιβλίων σε χώρο που έχει δημιουργηθεί για τη Νέα Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, έως ότου αναδιαταχθούν οι χώροι της Ιστορικής (Παλαιάς) Βιβλιοθήκης, ώστε να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της και να καταστεί δυνατή η εισαγωγή πρόσθετου υλικού. Για τον σκοπό αυτό σημαντική είναι και η αποστολή του Παλαιογραφικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, η οποία έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο έργο της διάσωσης, διατήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, αρμόδιος για θέματα Εκκλησιαστικής Διπλωματίας και αριστερά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: