ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Θα διαλέξει τη θέση του πρωθυπουργού ο Αλ. Τσίπρας ή του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΚΕΑ;

Σαρώνει κατά τις περιοδείες του στην Ευρώπη και οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΝΔ) αναρωτούνται «Σε ποια γλώσσα θα κάνει προεκλογικό αγώνα εκτός συνόρων της Ελλάδας;- Πάει για το Ευρωκοινοβούλιο ή για πρωθυπουργός στη χώρα του;»!


Γερμανικές εφημερίδες σήμερα προβληματίζονται μετά την επιτυχή πορεία του ΚΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτούνται



Καθώς το πρότζεκτ «Debating Europe» («Συζητώντας για την Ευρώπη») ένας διαδικτυακός τόπος, που από το 2011, έτος έναρξης λειτουργίας του έχει πάρει συνεντεύξεις σχεδόν από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών, στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που διενήργησε, φέρει το κόμμα της Αριστεράς ΚΕΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα να συγκεντρώνει το 16,35% των ψήφων των πολιτών της Ευρώπης, δηλαδή πολύ πάνω και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο οποίο είναι ενταγμένη και η ΝΔ, προβληματισμοί για αλλαγή του στάτους κβο εμφανίζονται στον συντηρητικό τύπο της Γερμανίας.

Και είναι δικαιολογημένοι από την άποψη ότι το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς ΚΕΑ  στις ευρωεκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει μόλις το 6% και εξέλεξε 34 ευρωβουλευτές. Ωστόσο οι προβληματισμοί δεν απέχουν από τα ερωτήματα του τύπου: «Σε ποια γλώσσα θα κάνει προεκλογικό αγώνα εκτός συνόρων της Ελλάδας;- Πάει για το Ευρωκοινοβούλιο ή για πρωθυπουργός στη χώρα του;»!

 Έτσι, με αναφορές στην ετοιμότητα των ευρωψηφοδελτίων της Αριστεράς με Αλ. Τσίπρα και της Δεξιάς με Μ. Σουλτς και στην αργοπορία των άλλων ευρωομάδων, αλλά κυρίως με σχόλια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούν σήμερα δύο μεγάλες γερμανικές συντηρητικές εφημερίδες, -σημείο που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης-  προσπαθούν οι Γερμανοί να αποκωδικοποιήσουν δέον γένεσθε και τις προκλήσεις των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία αρχικώς υπογραμμίζει τις δυσκολίες που συναντούν οι πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία αναζήτησης προσωπικοτήτων που θα ηγηθούν των ευρωψηφοδελτίων, διευκρινίζει ότι μόνον οι Σοσιαλδημοκράτες (Δεξιοί) και η Αριστερά έχουν διευθετήσει χωρίς προβλήματα το ζήτημα, οι μεν επιλέγοντας τον Μάρτιν Σουλτς και οι δε τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται χαρακτηριστικά: «Στην Αριστερά σημειώθηκε ευρεία συναίνεση ότι ο νεαρός Έλληνας πολιτικός θα είναι ο καταλληλότερος επικεφαλής στις ευρωπαϊκές εκλογές. Άλλωστε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 30%. Ένα τέτοιο ποσοστό μπορούν μόνο να ονειρευθούν άλλα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Αλ. Τσίπρας αναδείχθηκε με 86% επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς (ΚΕΑ), πλην όμως εκχέει την αγωνία της σημειώνοντας ότι: «Πολλοί στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν για το εάν τελικά ο κ. Τσίπρας πάει μόνιμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε τελική ανάλυση έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός στη χώρα του».

Πιο δηκτική στα σχόλιά της η Die Zeit η οποία διερωτάται σε... ποια γλώσσα θα μιλήσει ο Τσίπρας στο Παρίσι και τη Μαδρίτη;

Η εφημερίδα εστιάζει στο περιορισμένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για τις ευρωεκλογές στο οποίο μάλιστα αποδίδει και το γεγονός πως οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων αναμένεται να είναι παράλληλα και υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν και παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Η καλή αυτή ιδέα έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά πρακτικών εμποδίων. Ποιοι πολιτικοί είναι γνωστοί πανευρωπαϊκά; Ποια γλώσσα μιλάει ο Έλληνας Αλέξης Τσίπρας, που είναι υποψήφιος της Αριστεράς, όταν διεξάγει προεκλογικό αγώνα στο Παρίσι ή στην Μαδρίτη» κ.α.

Και θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι: «Πολύ συχνά οι εθνικές προοπτικές είναι σημαντικότερες από το κόμμα στο οποίο ανήκουν οι υποψήφιοι...», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας θα κρατήσει την πρωθυπουργική ιδιότητα καθώς μετά τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, όπου θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: