ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

27-1-1945 - Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Άουσβιτς. Το τείχος των εκτελέσεων.



Τα θύματα του Ολοκαυτώματος τίμησε η ισραηλιτική κοινότητα Ελλάδας

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκαν χθες, Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με ειδική δέηση, στην εβραϊκή συναγωγή της Αθήνας, στο Θησείο.
Επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων, παρουσία πρέσβεων καθώς και εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Κατά τη σημερινή εκδήλωση στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων, σωματεία και ομοσπονδίες της Εθνικής Αντίστασης και πρεσβευτές κρατών.

Από την πολιτειακή ηγεσία στεφάνι κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Δριβελέγκας, εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το μέλος της κεντρικής επιτροπής Αγνή Σμπόνια και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων στεφάνι κατέθεσε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εξέδωσε την ακόλουθη σχετικά με την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε η Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου την Κυριακή 26-1-2014:

Η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση, με πρωταγωνιστές το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, έδωσαν τιτάνιο αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και στους συμμάχους τους, σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να απελευθερώσουν την Ελλάδα, αλλά και να σώσουν τους Εβραίους που ζούσαν στη χώρα. Παρόλες τις προσπάθειές τους μόνο 8.000 με 10.000 Ελληνο-Εβραίοι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Η διάσωσή τους οφείλεται, ως ένα βαθμό, στην άρνηση των Ελλήνων, του ΕΑΜ, καθώς και της εκκλησίας, να εφαρμόσουν τα σχέδια των Γερμανών για την απέλασή τους. Παρά το ότι μέχρι τον Μάρτιο του 1943 δεν είχαν αρχίσει οι απελάσεις, η Ελλάδα έχασε τουλάχιστον το 81% του Εβραϊκού πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Περίπου 60.000 με 70.000 Ελληνο-Εβραίοι θανατώθηκαν, οι περισσότεροι στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Ο Βόλος έζησε το δράμα της θανάτωσης πολλών Εβραίων συμπολιτών μας από τους Γερμανούς φασίστες στην πόλη ή στα κάτεργα των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το ΕΑΜ και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ διέσωσαν πολλούς συμπολίτες μας Εβραίους και πολλοί από αυτούς αγωνίσθηκαν από τις γραμμές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απελευθέρωση της πατρίδας. 

Σήμερα, που υποστηρικτές του φασισμού, του ναζισμού και αρνητές του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, όπως η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλευόμενοι τα άλυτα και οξυμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, πρέπει να ορθώσουμε ένα πλατύ πολιτικό, μαζικό, δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στους συνεχιστές και στους υμνητές του Χίτλερ και να διεκδικήσουμε την επίλυση των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανεργία και η φτώχεια, που ταλανίζουν την χώρα και εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.

Χαιρετίζω την Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Έλληνες Εβραίους, που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα, την οποία πραγματοποιούν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης του Βόλου.

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: