ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Γιατί παραδίδεται, η εκπαίδευση τμήματος του μαθητικού δυναμικού στα χέρια ιδιωτικών κολλεγίων;

Σκίτσο του Καλαϊτζή.


Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

Με αφορμή την παρουσίαση του Κέντρου για τα χαρισματικά - ταλαντούχα παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πάτρα, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας παρατηρεί τα παρακάτω προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευση Δυτ. Ελλάδας:


«Στην 27 Γενάρη 2014 παρουσιάστηκε στην Πάτρα το Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και σε συνεργασία με το αντίστοιχο Κέντρο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, θα λειτουργήσει από την άνοιξη. Απευθύνεται σε μαθητές από τη Β΄ τάξη του Δημοτικού έως και την Α΄ Λυκείου που, έπειτα από εξετάσεις, θα κριθούν κατάλληλοι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη παρουσίαση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: 

1. Γιατί η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει την παρουσίαση που διοργανώνει ένα ιδιωτικό κολλέγιο, με σκοπό να εκμεταλλευτεί ό,τι καλύτερο «παράγει» η χώρα μας, τα μυαλά του μέλλοντος; Η υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην παρουσίαση εντάσσεται απόλυτα στις μακροχρόνιες νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία, υλοποιώντας επί της ουσίας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και των ευρωπαϊκών συνθηκών για σταδιακή απόσυρση των κρατών-μελών από τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. 

2. Γιατί παραδίδεται, κι επισήμως μάλιστα, η εκπαίδευση τμήματος του μαθητικού δυναμικού στα χέρια ιδιωτικών κολλεγίων, δηλαδή στα χέρια επιχειρήσεων και της αγοράς; Η μόρφωση είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθενός χωρίς να περιμένει τον χορηγό που θα του δώσει, αν είναι ο τυχερός κι επιλεγεί, την υποτροφία. 

3. Γιατί αραχνιάζει στις βιβλιοθήκες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου –το οποίο έχει καταργηθεί- η εργασία για τα χαρισματικά παιδιά; Ένας οδηγός 73 σελίδων για τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε «να δημιουργηθούν προοπτικές μέσω των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για υψηλής ποιότητας, απαιτητικής, ισότιμης και κατάλληλης εκπαίδευσης» για τα παιδιά με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα που φοιτούν στις διάφορες δομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μελέτη που έχει εκπονηθεί από το 2004(!) από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Βενέττα
Λαμπροπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Ή μήπως ο χρόνος και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την παραπάνω εργασία θεωρούνται ασήμαντα; 

Πέραν των παραπάνω, η εικόνα στην παρουσίαση του κολλεγίου έδειχνε έναν άλλο κόσμο μέσα στο δικό μας κόσμο, τον κόσμο που τρέχει να επιβιώσει και που καθημερινά τα δικαιώματά του λεηλατούνται, ανάμεσά τους και αυτό της παιδείας. Από τη μια τα καλοντυμένα στελέχη -πρώην και νυν- της εκπαίδευσης, από την άλλη γονείς. Οι μεν να τρέχουν να εξασφαλίσουν πελατεία για την ιδιωτική εκπαίδευση, οι δε το μέλλον των παιδιών τους μακριά από εδώ. Κατά τη μνημονιακή τριετία, άλλωστε, οι νέοι επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες υπολογίζονται σε 100.000. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να παλέψουμε για έναν άλλο κόσμο. Για μια άλλη παιδεία. Με σχολεία ανοιχτά σε όλους. Γιατί είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ισότιμα σε όλους. Γιατί είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε τα μυαλά μας στον τόπο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: