ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά στην Πάτρα η Εβδομάδα ενημέρωσης, για τον σακχαρώδη διαβήτη



Από σήμερα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 ξεκινά στην Πάτρα η Εβδομάδα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανίχνευσης του πληθυσμού του Δήμου Πατρέων για το Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ από τα Δημοτικά Ιατρεία του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, στα πλαίσια της επιστημονικής μελέτης με θέμα «Μελέτη Παρέμβασης για το Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ στη Δυτική Ελλάδα» Patras Diabetes, η οποία πραγματοποιείται   με την υποστήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδος.


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) αποτελεί στις μέρες μας αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (2012) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation, I.D.F.) τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν περισσότεροι από 371 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το 6.6% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι των 151 εκατομμύριων το 2000. Υπολογίζεται δε, ότι το 50% των ατόμων με Σ.Δ. δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, η I.D.F. προβλέπει ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια παγκοσμίως. Τα ανωτέρω στοιχεία δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό του ΣΔ ως σύγχρονη επιδημία.

Όπως τονίζει ο κ. Γιώργος Μαντζουράνης, Γενικός Ιατρός και Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης, η νόσος δεν αφορά μόνο τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ενδεικτικά το 50% των θανάτων από ΣΔ αφορά ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, ενώ πολλές επιπλοκές εμφανίζονται πριν την ηλικία των 50 ετών, αφού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, αμφιβλιστροειδοπάθειας, νευροπάθειας και άλλων σοβαρών αγγειακών επιπλοκών.

Η υψηλή συχνότητα εμφάνισης του ΣΔ ΙΙ στο δυτικό κόσμο και η ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει συσχετιστεί σαφώς με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την αλλαγή των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών, όπως η μεσογειακή διατροφή. Στην Ελλάδα πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του – Ε.ΚΕ.ΔΙ 2012).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη παρέμβαση και αλλαγή του τρόπου ζωής μειώνει σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση ΣΔ II. Σύμφωνα με τα ανωτέρω πλαίσια, σκοπός της μελέτης Patras Diabetes είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του πληθυσμού για το ΣΔ ΙΙ καθώς ο προσδιορισμός του επιπολασμού της νόσου αλλά και των ομάδων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ΣΔ ΙΙ.

Σε επιλεγμένα σημεία της  πόλης μας από διεπιστημονικές ομάδες Γιατρών, Νοσηλευτών και Κοινωνικών Λειτουργών  θα γίνει ανίχνευση και ταυτοποίηση των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ΣΔ II, με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα γίνεται ενημέρωση για το ΣΔ και τις επιπλοκές του, ενώ παράλληλα θα δίδονται προφορικές οδηγίες και έντυπο υλικό για αλλαγή τρόπου ζωής και υγειονοδιαιτητικής συμπεριφοράς (όπως διακοπή καπνίσματος, άσκηση, απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή). Παράλληλα  στ΄ άτομα  που θ΄ ανιχνευθούν να είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση   ΣΔ  II, θα  γίνεται σύσταση  ν΄ απευθυνθούν  στο γιατρό τους  ή  θα  τους  κλείνεται ραντεβού  στα  3  Δημοτικά   Ιατρεία   για περαιτέρω  διερεύνηση.  

Πιο  συγκεκριμένα επιστημονικές ομάδες παρέμβασης θα βρίσκονται από τις 27 έως και 31 Ιανουαρίου 2014 από τις 8:30 έως 13:30 σε κεντρικά  και περιφερειακά  σημεία  της  Πάτρας όπως: Μαιζώνος και Αγ. Νικολάου (πεζόδρομος), Λαϊκές  Αγορές  (Πλατεία  Αγίας  Σοφίας, Ζαρουχλεΐκων, Ιεροθέου, Πλατεία Βούδ  κλπ) , ΔΕΗ-Ακτή  Δυμαίων, Πεζόδρομος  Ρήγα   Φεραίου κλπ. 

Τηλέφωνο για πληροφορίες   6984617547.

Δεν υπάρχουν σχόλια: