ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Το παρών δεν είναι αιώνιο, μπορεί να αλλάξει»!


Από αριστερά προς τα δεξιά: Νίκος Φίλης, Βουλευτή Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρα Βουγιουκλάκη, μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, φοιτήτρια και Ηλίας Κακκαβάς, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Καλαβρύτων, φοιτητής ΑΣΟΕΕ την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
-


Την μνήμη ημερών του αγώνα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ζωντάνεψε ο Ηλίας Κακκαβάς, πρώην μέλος της ΑΣΟΕΕ, στην  εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Μνήμη ημερών Πολυτεχνείου χθες, στην αίθουσα του Ε&ΕΣΠ, όπου εξελίχθηκε η εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντων των βουλευτών του, με  ομιλητές τους:

- Νίκο Φίλη, Βουλευτή Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ
- Ηλία Κακκαβά, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Καλαβρύτων, φοιτητή ΑΣΟΕΕ την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
- Αλεξάνδρα Βουγιουκλάκη, μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, φοιτήτρια
Την εκδήλωση άνοιξε η Αλεξάνδρα Βουγιουκλάκη, που αναφέρθηκε στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου και τη σύνδεσή τους με την σημερινή πραγματικότητα, ενώ ακολούθησε ο Ηλίας Κακκαβάς, πρώην φοιτητής της ΑΣΕΕ, από τους νεαρούς τότε που συμμετείχε στην κατάληψη. Δίνοντας μία συνοπτική περιγραφή των όσων προηγήθηκαν των τριών ημερών κατάληψης αλλά και της εξόδου των φοιτητών είπε πως η εξέγερση ήταν μία απόφαση που ξεπήδησε αυθόρμητα σαν αποτέλεσμα της θέλησης για αντίσταση στο καθεστώς των δικτατόρων, αλλά και της γραμμής των νεολαίων του Ρήγα Φεραίου που έβαλαν το ζήτημα την δεύτερη ημέρα προτείνοντας στις συνελεύσεις των φοιτητών: Δεν θα αδειάσουμε το Πολυτεχνείο, προτείνοντας πολιτική πλατφόρμα αντίστασης.
Παλεύαμε για εκλογές  και εκπροσώπηση στα ΔΣ των συλλόγων είπε.
Και την τρίτη ημέρα Παρασκευή η πολιτική πλατφόρμα που πρότεινε ήταν: Απόψε ρίχνουμε την χούντα!
Και αφού εξήρε τη θετική στάση του πρύτανη Κονοφάγου, που αρνήθηκε να πει ναι στην είσοδο της Αστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου, επισήμανε: Εάν δεν υπήρχε ο στρατός, που άνοιγε δρόμο να φύγουμε, θα είχαμε περισσότερα θύματα. Η αστυνομία βαρούσε με σιδερόβεργες στα κεφάλια των φοιτητών και όπου αλλού έβρισκε!
Από το βράδυ εκείνο η δικτατορία έδειξε τα προβλήματα που της διέλυσαν την συνοχή, κατέληξε επισημαίνοντας την συμμετοχή των πολιτών και ιδίως των Μεγαρέων, που τις ημέρες εκείνες  η χούντα ξερίζωνε τις ελιές του χάριν εξυπηρέτησης προστατευόμενού της.
Νίκος Φίλης:  Η κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να είναι έργο μόνον μίας τάξης
Ο Ν. Φίλης, αναφερόμενος στο αποτύπωμα  που άφησε ο αγώνας εκείνης της εποχής, για να το παραλάβουμε ως παρακαταθήκη, υπενθύμισε  την κινητοποίηση της κοινωνίας, που αν και διχασμένη όπως είχε εξέλθει από τον Εμφύλιο, αναζητούσε διεξόδους δημοκρατίας.
Τα Ιουλιανά  ήταν προπομπός της δικτατορίας που έρχονταν είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με το ξέσπασμά της, η κοινωνία μας από διχασμένην κια χωρισμένη σε εθνικόφρονες και μη, βρέθηκαν όλοι μαζί κρατούμενοι στα κρατητήρια των επιόρκων αξιωματικών της δεξιάς, είπε.
Από το 1950 μέχρι το 1973 είχαμε το οικονομικό θαύμα της χώρας μας, με ανάπτυξη κ.α. Παράλληλα οι γυναίκες ξέφυγαν από τα στενά οικογενειακά όρια και έγιναν υποκείμενα των εξελίξεων, με ελεύθερη κουλτούρα και ανοικτή πολιτική αντίληψη. Την ίδια εποχή ξεσπούν κινήματα αμφισβήτησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάης του 68 στη Γαλλία, νωρίτερα στην Ιταλία, κινήματα των παιδιών των λουλουδιών στις ΗΠΑ και άρνηση στράτευσης στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ταυτόχρονα με την αμφισβήτηση των δικτατοριών του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία  κια του Φράνκο στην Ισπανία, εμφανίζεται παράλληλο κίνημα και στην Ελλάδα κατά Παπαδόπουλου, αλλά και ανατροπή της δημοκρατίας του Αλιέντε στη Χιλή από τον στρατό και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο ο φόβος, που είχε καταγωγή από τους γονείς που έζησαν τον Εμφύλιο και τις συνέπειές του, έσπασε και η νέα γενιά ήταν πιο ορμητική στον αγώνα για Σοσιαλισμό. Τα στερεότυπα διερράγησαν.
Όμως το συμπέρασμα που βγαίνει σήμερα είναι πως η κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να είναι έργο μόνον μίας τάξης, αλλά ενός μπλοκ δυνάμεων, και όπως είπε ο κομμουνιστής διανοητής Ν. Πουλαντζάς: «Ή θα είναι δημοκρατικός ο Σοσιαλισμός ή δεν θα υπάρξει» τόνισε.
Ακόμη, αναφερόμενος  στην μετέπειτα κατάσταση με την αλλαγή του καθεστώτος στις ανατολικές χώρες, είπε: Από την μεταπολίτευση και δώθε  οι νέοι απέκτησαν νέα δικαιώματα που το μοντέλο του αντίπαλου δέους κράτησε ζωντανά. Μετά την πτώση έχουμε επικράτηση του μοντέλου της άκρατης αγοράς και παγκοσμιοποίηση αυτής της πολιτικής. Δυσφημίζουν ότι είναι δημόσιο και εξυμνούν τον ιδιωτικό τομέα. Φθάσαμε δε, να διακηρύττεται από πολιτικά χείλη πως «οι κοινωνικές διακρίσεις  αποτελούν φυσικό φαινόμενο» είπε κατηγορώντας έμμεσα τον Κυρ. Μητσοτάκη για αντικοινωνική συμπεριφορά.
Και κατέληξε:
Από την ήττα του καλοκαιριού  2015, αποδεχτήκαμε το 3ο Μνημόνιο, αλλά αναζητούμε κιόλας ρωγμές για τους πολλούς και προετοιμαζόμαστε για την νέα εποχή που εισέλθει η χώρα μας, με την  αποτίναξη της επιτροπείας των δανειστών το φθινόπωρο του 2018.
«Δεν θα καθίσουμε άπραγοι μέχρι τότε. Με πολιτικό σχέδιο, υλοποιούμε το παράλληλο πρόγραμμα, που αφορά τους πολλούς» είπε ο Νίκος Φίλης και τόνισε: Η νεολαία είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της κρίσης.  
Κι ολοκληρώνοντας, έδωσε το ελπιδοφόρο μήνυμα: Το παρών δεν είναι αιώνιο, μπορεί να αλλάξει»!

 Μήνυμα των Πέτρινων Χρόνων
Εμκ μέρους της εκπροσώπου του συλλόγου Πέτρινα Χρόνια διαβάστηκε το παρακάτω χαιρετιστήριο του ΔΣ του:
«Ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1945-1974 "Πέτρινα Χρόνια" συγχαίρουμε την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, γιατί η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να χαθεί. Ο αγώνας των φοιτητών για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία και ο παλλαϊκός αγώνας για  Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, αποτελεί και σήμερα το πιο μεγάλο καθήκον του λαού.
Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα, στους βασανισμένους και εξορισμένους για τους αγώνες και τις ιδέες τους.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο που χάραξαν. 
Ποτέ πια χούντα, ποτέ πια φασισμός».



Δεν υπάρχουν σχόλια: