ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 27/11/2017



Για η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στη Βουλή

1. Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Ούτε κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι, κύριε Μητσοτάκη, και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.


Και ακριβώς επειδή εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, όταν έρχονται συνεργεία τηλεοπτικά στο γραφείο μου, δεν ξεσκονίζω το γραφείο μου, ούτε βγάζω πάνω από το γραφείο μου ακόμα και τα δώρα που μου έχουν κάνει. Εσείς, άμα έρθει κανένα τηλεοπτικό συνεργείο στο δικό σας γραφείο, να δούμε τι ξεσκόνισμα πρέπει να κάνετε, πού θα κρύψετε τα παραστατικά και τις αποδείξεις για τα δώρα της SIEMENS, για τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων», για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που βρέθηκαν στην δικογραφία και αφορούν τον Γραμματέα του Κόμματός σας.  Ενδεχομένως, όμως, και αυτά που δεν καταφέρατε να βρείτε, τα Ε9 για τη φορολογική δήλωση και το «πόθεν έσχες», που δεν έχετε καταθέσει ακόμα.

Τα επιχειρήματά σας,  ήταν mot a mot από διάφορα άρθρα γραμμής σε κυριακάτικες εφημερίδες.  Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ποιος σας δίνει γραμμή. Σας δίνουν γραμμή μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα επίθεση απέναντι στην Κυβέρνηση. 

Όλως τυχαίως εδώ και δεκαπέντε μέρες, μόλις ευρέθησαν στην επικαιρότητα τα λεγόμενα «Paradise Papers», μετά την ατυχή ερώτηση που καταθέσατε για τη βία και βρεθήκατε απολογούμενος για τις συνομιλίες του Γραμματέα σας με κυκλώματα βίας, μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν την κατάθεση της γραμματέας του κ.  Χριστοφοράκου, επιστήθιου και οικογενειακού σας φίλου, υπάρχει ένα συντονισμένο κρεσέντο μέσων μαζικής ενημέρωσης του -κατά δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη- κουμπάρου σας -ο οποίος το τελευταίο διάστημα περνάει πιο συχνά το κατώφλι του εισαγγελέα απ’ ότι την πόρτα του σπιτιού του και έχει αγοράσει επτά εφημερίδες- και οι επτά εφημερίδες του που λυσσομανούν κατά της Κυβέρνησης, αλλά και του όψιμου φίλου του τώρα, του όψιμου συνεταίρου του, που πριν λίγο καιρό ήταν στα μαχαίρια.  

 Όμως, τώρα τα βρήκαν. Και τα βρήκαν για να αντιμετωπίσουν ποιον; Τον κοινό τους εχθρό. Και ποιος είναι ο κοινός τους εχθρός; Αυτή η Κυβέρνηση που θέλει να βάλει ένα τέλος στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στα παραδικαστικά κυκλώματα, στις λογής ασυλίες, στους φοροφυγάδες.

Βλέπετε πως τελείωσε το παραμύθι ότι «είναι θέμα ημερών», ότι «δεν περνάνε οι αξιολογήσεις», ότι «καταρρέει η οικονομία», ότι «πέφτουμε στα βράχια». Βλέπετε ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι που πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια και όχι μόνο θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, όχι μόνο θα θεμελιώσει την ελληνική οικονομία σε γερές και σταθερές βάσεις, όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία με όποιον τρόπο μπορεί -και το κάνει ήδη, όπως έγινε με το κοινωνικό μέρισμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- αλλά ακριβώς για τους παραπάνω λόγους δεν θα είναι μόνο μια κυβέρνηση η οποία θα φτάσει στο τέλος της θητείας της, αλλά θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Και αυτό είναι που σας προκαλεί πανικό

Νομίζετε ότι έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις, από τους βαρόνους και τους μηχανισμούς παραεξουσίας μέσα στην κρατική δομή; Πλανάστε πλάνην οικτρά.

Λέτε ότι  ο Πρέσβης μας, λέει, στο Ριάντ ήταν αυτός ο οποίος και επεχείρησε να αναδείξει ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είναι ο εκλεκτός της Σαουδικής Αραβίας, αλλά είναι εκλεκτός του κ. Καμμένου. Αυτά στα οποία αναφέρεστε και έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης, αξιοποιώντας ενδεχομένως μηχανισμούς του κράτους, είναι ύστατη αθλιότητα να χρηματίζονται, είναι η μέγιστη μορφή κομματικοποίησης θεσμών που θα έπρεπε να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την πολιτική αντιπαράθεση αυτού του είδους.

Ο εξουσιοδοτηθείς από τη Σαουδική Αραβία κ. Παπαδόπουλος  ήρθε, τον Μάιο του 2016. Και παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε, όχι από ένα στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, αλλά από τον Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Η ελληνική πλευρά προέβη στις προβλεπόμενες διαδικασίες, για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης και ζήτησε με έγγραφο στα τέλη Αυγούστου του 2016 στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας μας να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης. 

Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ότι αυτό το έγγραφο είναι αυθεντικό και στις 17 Νοεμβρίου 2016 υπήρξε επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Τέσσερις μέρες μετά την ημέρα εκείνη, την 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που μας έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, ο πρέσβης έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο μεταξύ άλλων λέγει: Ξέρετε, υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή  που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα Υπουργού, η οποία μου ζήτησε να συναντηθούμε.   

Όταν ξέσπασε όλος αυτός ο θόρυβος  ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ μια εξήγηση: Χρυσέ μου άνθρωπε, γιατί εσύ θεωρείς ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς, αλλά κάποιος άλλος είναι, ενδεχομένως η πηγή η συγκεκριμένη, ο ενδιάμεσος που μας ζήτησες να έρθει και πού έχεις μάθει για όλα αυτά;  Η απάντησή του τότε στον Υπουργό Εξωτερικών ήταν προφορική. Είπε: Τα έχω μάθει, διότι αυτή η πηγή βρίσκεται πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Ήταν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και άκουσε τη συζήτηση.  Ζήτησε από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος.  Τότε, λοιπόν, ο Πρέσβης μας στο Ριάντ, που είναι η βασική σας επιχειρηματολογία, λέει μεταξύ άλλων το εξής: 

«Αρχική πληροφορία τον Νοέμβριο του 2016 περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού, καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο μού περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο». Και θα φαντάζεστε όλοι σας, βεβαίως, ότι θα είναι κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος κοντά στο παλάτι, κάποιος αυλικός, κάποιος πρίγκιπας, κάποιο πριγκιπόπουλο.  Είναι, όμως, Έλληνας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και το όνομα αυτού: John  Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης! Ένας Έλληνας, λοιπόν, άλλος ενδιάμεσος, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή, λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά, προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ;  Το ποιος είναι αυτός, ο άλλος ενδιάμεσος, να ψάξετε να το βρείτε εσείς. το μόνο που εγώ κατάφερα να βρω είναι ότι υπήρξε κάποτε χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους ενδιάμεσους, ενώ εμείς κλείνουμε συμφωνίες επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο με τους επίσημα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας.


2. Για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από ΔΗΣΥ-Ποτάμι (από την δήλωση του Ν. Βούτση)

Τα δύο κόμματα μπορούν να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να καταθέσουν τα έγγραφα, αλλά είναι έκθετοι προς κάθε κατεύθυνση ως προς την πράξη. Αποδείχθηκε ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος, να προετοιμαστεί το έδαφος. Διαφυλάξαμε τη Βουλή - και μέσα από την αντιπαράθεση που υπήρξε- ώστε να μην γίνει όχημα παράνομης διαχείρισης απόρρητων κρατικών εγγράφων. Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική και δεν υπήρξε κανενός είδους συγκάλυψη. Η Βουλή δεν είχε δικαίωμα να αποχαρακτηρίσει έγγραφα. Είναι λυμένα αυτά τα θέματα, αλίμονο αν ετίθετο θέμα συγκάλυψης επειδή κρατικά κυβερνητικά έγγραφα δεν δώσαμε την άδεια διά της Βουλής, να δημοσιοποιηθούν. Είναι θέμα αρχής, που τιμά τη Βουλή και δεν την αφήνει άθυρμα επικοινωνιακό των, έξω από αυτή, μεθοδεύσεων.

3. Δήλωση Ν. Κοτζιά, σε απάντηση ψεμάτων του κ. Γ. Κουμουτσάκου

Oρισμένοι αντιλαμβάνονται τη στάση ευθύνης που κρατώ, έχοντας θέσει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα, ως αδυναμία. Νομίζουν ότι μπορούν να με υβρίζουν, όπως καθημερινά κάνουν, άνευ απαντήσεων. Αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα στη Βουλή εψεύσθη συνειδητά και συκοφάντησε σκοπίμως. Η αμετροέπειά του ξεπέρασε κάθε όριο. Το να ψεύδεται κάνεις για λόγους εντυπωσιασμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ένα πράγμα. Το να ψεύδεται από το βήμα της Βουλής είναι άλλο. Ο κ. Κουμουτσάκος εδώ και καιρό δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική απαιτώντας να ανακοινώσω πριν από κάθε διαπραγμάτευση την διαπραγματευτική στρατηγική, τις θέσεις και την τακτική της χώρας. Ακόμα, επικαλείται ανύπαρκτες δηλώσεις ξένων αρχηγών κυβερνήσεων, προκειμένου η χώρα να μην προχωρήσει στη λύση προβλημάτων. Στη συνέχεια, επικαλούμενος τα ψεύδη του, προσπαθεί να στηρίξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του. Σήμερα δε, ξεπερνώντας κάθε όριο, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζω ανύπαρκτα πράγματα  για να μου αποδώσει ευθύνες που δεν υπάρχουν. Τον καλώ να αποδείξει όλα όσα ισχυρίστηκε. Αλλιώς θα έχει ομολογήσει ότι είναι ένας κοινός συκοφάντης.

4. Για τη διαχείριση απόρρητων εγγράφων (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών)

Δεν αντιλαμβανόμαστε  τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας. Αν οι κύκλοι αυτοί θεωρούν ότι η εφαρμογή των νόμων του Ελληνικού Κράτους απειλεί τη δημοκρατία, τότε αντί να κατηγορούν το Υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται και εφαρμόζει τους νόμους του Ελληνικού Κράτους θα πρέπει να ζητήσουν αλλαγή του νόμου και να εξηγήσουν για ποιο λόγο και προς τι τον ψήφισαν οι ίδιοι.

Σχετικά με τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Παιδεία (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Με τον προϋπολογισμό του 2018, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, κατά 184 εκ. € ή 3,6% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΕΘ για το 2017.
Υπενθυμίζουμε ότι:
- με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε  το 2011 (μείωση πενταετίας 2011-15 κατά 34 %),
- με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση  κατά 257 εκατ.€ ή 5,4% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016.
Με αυτό τον τρόπο ανατρέπεται η αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, οι οποίες θα μειώνονταν με βάση αυτή την πρόβλεψη το 2018 κατά 1.009 δις.   και έτσι οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα έφταναν μόλις στο 1,99 % επί του ΑΕΠ το 2018, ενώ με τον προϋπολογισμό της σημερινής κυβέρνησης θα είναι στο 2,88 %.

Για την καταβολή των νέων συντάξεων (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2017 θα πληρωθούν επιπλέον 18.734 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 5.503 νέες προσωρινές κύριες συντάξεις, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το συνολικό ύψος της πληρωμής των νέων οριστικών και προσωρινών κύριων συντάξεων, μαζί με τα αναδρομικά τους, ανέρχεται σε 105,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, με την τακτική πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου, θα επιστραφούν στους συνταξιούχους οι εσφαλμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας, αποκαθιστώντας την αδικία που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ και τα κονδύλια για τον προϋπολογισμό τους (σημεία από τη συνέντευξη Τύπου των Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση)

Από τον Π. Σκουρλέτη:

- Είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μείωσης των πόρων που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού, που συζητείται αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει αυτή τη δέσμευση. Την υλοποιεί, διότι προβλέπει μια μικρή, έστω, αύξηση των ΚΑΠ που προορίζονται για τον Α’ και το Β’ βαθμό και κυμαίνεται περίπου γύρω στο 5,5%.
-  Το περασμένο καλοκαίρι αποφασίσαμε και δώσαμε μια ουσιαστική λύση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, δρομολογώντας προσλήψεις μέσα από ένα ανοιχτό διαγωνισμό μόνιμων θέσεων. Ο αριθμός αυτός οριστικά πλέον κυμαίνεται περίπου στις 8.800 θέσεις εργασίας. Ο διαγωνισμός αυτός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
- Θα έχουμε μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, βάζοντας φραγμό τόσο σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως με σχέδιο που θέλουν να υπηρετήσουν, θέλουν να παραδίδουν το χώρο της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα τερματίζοντας και ένα καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας για τους χιλιάδες συμβασιούχους οι οποίοι ανακυκλωνόντουσαν σε αυτές τις θέσεις εργασίας. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα κατά της ελαστικοποίησης της εργασίας στο χώρο του δημοσίου. Και  δεν μεταφράζεται σε κανενός είδους δημοσιονομική επιβάρυνση, αφού όλα αυτά τα πληρώνουν οι πολίτες με την απαίτηση να παίρνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες καθαριότητας. Είναι στον τομέα των ανταποδοτικών.

Από τον Αλ. Χαρίτση:

Συνολικά από το νέο ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιούμε σήμερα προγράμματα χρηματοδότησης με δικαιούχους τους Δήμους, τα οποία ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ.
- Από το πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος το ΥΜΕΠΕΡΑΑ του νέου ΕΣΠΑ τρέχουν ήδη προσκλήσεις ύψους 1,6 δις ευρώ με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους. Αυτές οι προσκλήσεις αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων, όπου έχουν ενεργοποιηθεί πόροι επαναλαμβάνω και πάλι αναφέρομαι μόνο στους πόρους οι οποίοι αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους. Πόροι  για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων 460 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 430 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκληρωμένη διαχείριση συλλογής κι επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
- Στο κομμάτι της ύδρευσης έχει δεσμευτεί ένα κονδύλι 85 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο μάλιστα τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν οι πολύ αυξημένες αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν από τους Δήμους σε όλη τη χώρα.
- Ένα δίδυμο πρόγραμμα συναφές με αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται, είναι το πρόγραμμα για την αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος που θα χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων των Δήμων, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ.
- Το 2017 αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του εθνικού σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα 700 εκατομμύρια ευρώ στο 1 δις ευρώ και η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια, το 2019 θα φτάσει στο 1,5 δις ευρώ.
- 71 Δήμοι έχουν υποστηριχθεί από το Πρόγραμμα ΟΤΑ Support το οποίο υλοποιείται μέσω της ΜΟΔ για την υποστήριξη των Δήμων, για την υποβολή ολοκληρωμένων και ώριμων προτάσεων στα Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
- Μια πρωτοβουλία του Υπουργείου μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους συνολικού προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ και μέσω του οποίου θα παρέχεται χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.
- Με το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από κοινού από τα δυο Υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών, αλλά υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας, θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος ο σχεδιασμός είναι σε βάθος πενταετίας  να φτάσει στα 2 δις ευρώ  για έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των δήμων για 8.845 θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα(ανακοίνωση ΥΠΕΣ)

Τις αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών κάλυψης συνολικά 8.845 μόνιμων θέσεων εργασίας σε δήμους, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των δήμων, για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες (καθαριότητα και άλλες), υπέγραψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών,Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, οι οποίοι συνιστούν την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006.

Για την αξιολόγηση και τα ενεργειακά (από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)

 Δύο είναι τα θέματα αιχμής, όπου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα: 1. Το πρώτο θέμα αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%. Υπάρχει καταρχάς συμφωνία ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί η διαδικασία. Αναφέρομαι στις μονάδες της Μεγαλόπολη και της Μελίτη. Σημαντική εξέλιξη είναι η συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της συζήτησης για τη συμφωνία, όπως και άλλες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα. Η ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση μονάδων, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ενέργειες, «αντισταθμιστικά», ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. 2. Η δεύτερη ενότητα, στην οποία έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από 1/1/18, Είμαστε έτοιμοι για αυτή την απελευθέρωση. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νέο Δ.Σ. στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Yπουργείου Πολιτισμού (ανακοίνωση Υπουργείου Πολιτισμού)


Με τη συγκεκριμένη απόφαση το ΥΠΠΟΑ εκκινεί τη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ώστε να διασφαλίζεται κατά τον πληρέστερο τρόπο η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, όπως αυτοί θα προσδιοριστούν στη νέα φάση λειτουργίας του.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (σημεία από τη συνέντευξη του Χρ. Σπίρτζη)

- Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν την τεράστια κλοπή που γινόταν από τα κυκλώματα των πλαστών εισιτηρίων και καρτών. Ο μέσος όρος των μηνιαίων καρτών που πουλιόταν, ήταν περίπου 250.000. Μέχρι σήμερα έχουμε περάσει τις 330.000 προσωποποιημένες κάρτες. Τα εισιτήρια που εκδίδονται είναι πολύ περισσότερα.
- Πώς θα αγόραζαν οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών νέα λεωφορεία και κατάλληλο εξοπλισμό με το πλιάτσικο που γινόταν; Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η Αστυνομία συνέλαβε άτομα που διακινούσαν πλαστά εισιτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: