ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Η Περιφέρεια απέκλεισε εργολήπτες από τις δημοπρασίες



Αποκλεισμένοι είναι επί της ουσίας οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες της Δυτικής Ελλάδας από τις προκηρύξεις των πρώτων έργων που προχωράει η Περιφέρεια προϋπολογισμού 18εκ., από το συνολικό πακέτων των 35εκ. που εξασφάλισε πρόσφατα για την περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
 
Όπως εξηγούν οι εργολήπτες οι όροι που έθεσε η Περιφέρεια για την συμμετοχή των εταιρειών στους διαγωνισμούς είναι τέτοιοι που επί της ουσίας καμία από τις τοπικές μικρομεσαίες εταιρείες δεν μπορεί να συμμετάσχει. 
 
Και τούτο, όπως υποστηρίζει μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πάτρας Πέτρος Μαντάς, παρά το γεγονός ότι πριν δημοπρατηθούν τα έργα είχε υπάρξει συνάντηση σχετική συνάντηση στην Περιφέρεια κατά τη διάρκεια της οποίας είχε αναληφθεί δέσμευση για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων.

«Οι δημοπρασίες που βγήκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος οι οποίες έχουν προϋπολογισμούς μεγάλους και ικανοποιητικούς δεν δίνουν την πρέπουσα διασπορά για να δουλέψουν οι πιο μικρές επιχειρήσεις. Η κάθε Περιφέρεια έχει ένα κατασκευαστικό δυναμικό. Αυτό οφείλουμε να το ξέρουμε. 
 
Η περιοχή μας έχει εταιρείες που είναι μεσαίες και μικρές από τις μεγαλύτερες έχει μόνο 2 ή 3. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή των έργων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές εταιρείες να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο, κι αυτή είναι μια πολιτική επιλογή. 
 
Ο νόμος που ισχύει σήμερα, δίνει τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να βάζουν κάποια όρια τζίρου και ειδικής εμπειρίας. Αυτή όμως είναι μια δυνατότητα. Εάν κινηθούν προς τα πάνω τα όρια που δίνει ο νόμος, δεν υπάρχει εταιρεία τοπική που να μπορεί να συμμετάσχει», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μαντάς ο οποίος εκτιμά ότι σαφέστατα και θα μπορούσαν τα όρια να πάνε πιο κάτω προκειμένου να μη μείνει εκτός η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών της περιοχής.

Μάλιστα ο πρόεδρος των Εργοληπτών εξηγεί ότι στην συνάντηση που είχε γίνει στην Περιφέρεια πριν τις προκηρύξεις είχε υπάρξει συμφωνία να ξεπεραστεί το θέμα που διαφαινόταν ότι πήγαινε να δημιουργηθεί. «Είχαμε συμφωνήσει ότι υπάρχει το δεδομένο ότι μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη. 
 
Για τις πρώτες δημοπρασίες όμως υπάρχει ένα θέμα καθώς δεν ελήφθη υπόψη, με αποτέλεσμα να μην καταλήξουν σε τοπικά χέρια. Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που τα χρήματα διατίθενται στην περιφερειακή αγορά, είναι και για να ενισχυθούν οι τοπικές εταιρείες. Αυτό που λέω με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι αυτό που έγινε δεν είναι παράνομο, όμως είναι επιλογή το που θα βάλει το όριο».

Ο Σύλλογος των Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί το θέμα να αντιμετωπιστεί στο μέλλον καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα θ’ ακολουθήσουν κι άλλες δημοπρατήσεις και προτίθενται να επιμείνουν με νέο γύρο επαφών.

«Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια δυσαρέσκεια που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μας ενδιαφέρει και η αυριανή μέρα. Υπάρχουν κάποια νομοθετικά πλαίσια αυτή την στιγμή. Θα εξαντλήσουμε από την πλευρά μας όλες τις δυνατότητες προς την Περιφέρεια και τις άλλες αναθέτουσες αρχές όπως οι Δήμοι, η ΔΕΥΑΠ κ.α.
 
Θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια ώστε το καθεστώς μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι τοπικές επιχειρήσεις να είναι τέτοιο που θα μας επιτρέψει να συνεχίζουμε να υπάρχουμε. Στόχος μας να ενισχυθεί η τοπική και η περιφερειακή οικονομική διασπορά… από την αρχή εμείς είχαμε πει να μην γίνουν έτσι τα πράγματα κι είχαμε υποσχέσεις ότι δεν θα γίνουν, όμως έγιναν και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε παράλληλα με τις εξελίξεις», αναφέρει με νόημα ο κ. Μαντάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: