ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

30 νέοι ογκολογικοί ασθενείς στο ΓΝΠ «Ο Αγ. Ανδρέας»

«Τον τελευταίο 1,5 μήνα εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησαν θεραπεία 30 νέοι ογκολογικοί ασθενείς. Μιλάμε για θεραπείες, που το κόστος τους, είναι εξαιρετικά μεγάλο» λέει ο Διοικητ'ης κ. Σερεμέτης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των φαρμάκων

Για θόρυβο χωρίς πραγματικό αντίκρισμα έκανε λόγο ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» , Θόδωρος Σερεμέτης μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7», δίνοντας την δική του απάντηση στην επιστολή του συλλόγου «Άλμα Ζωής» για έλλειψη σε βασικά ογκολογικά φάρμακα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. 
 
Το νοσοκομείο ξεκίνησε την αρχή της χρονιάς με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, όμως στην πορεία διαπίστωσαν ότι τα χρήματα για τα ογκολογικά φάρμακα ίσως να μην επαρκούσαν για όλο το 2017, για αυτό τον λόγο «άρχισαν οι διορθώσεις αρκετά έγκαιρα, από τον Σεπτέμβριο. Για κάποιο διάστημα δεν είχαμε προϋπολογισμό, αλλά καλύφθηκε από γειτονικά νοσοκομεία (ΠΓΝΠ)» με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» , Θόδωρο Σερεμέτη να επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, «είναι κάτι, που γίνεται και είναι λογικό, εάν ένα νοσοκομείο παρουσιάσει πρόβλημα να εξυπηρετηθεί από κάποιο άλλο, ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς».
 
Υπήρξε δεύτερη διόρθωση από πλευράς της 6ης ΥΠΕ, διότι φάνηκε ότι δεν θα επαρκεί, και για αυτό τον λόγο πιστώθηκαν επιπλέον 3,2 εκατ. ευρώ για να βγει η χρονιά, με τον διοικητή να επισημαίνει ότι ίσως και πάλι να υπάρξει πρόβλημα εξηγώντας τον λόγο.
 
«Τον τελευταίο 1,5 μήνα εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησαν θεραπεία 30 νέοι ογκολογικοί ασθενείς. Μιλάμε για θεραπείες, που το κόστος τους, είναι εξαιρετικά μεγάλο. Για παράδειγμα, κάποιο φάρμακο έχει μέση δαπάνη ανά θεραπεία της τάξεως των 5.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά υψηλού κόστους αυτά τα φάρμακα. Άρα όταν εμφανίζονται νέοι ασθενείς είναι αρκετοί για να σου τινάξουν οποιονδήποτε προϋπολογισμό στον αέρα... Εκτιμάμε και προσπαθούμε να μην έχουμε πρόβλημα μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε ο κ. Σερεμέτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν εμφανιστούν και νέα περιστατικά με ανθρώπους, που πρέπει να κάνουν χρήση ογκολογικών φαρμάκων, «θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα προσχωρήσουμε και σε άλλο αίτημα για να βγάλουμε το 2017».
 
Ο διοικητής του νοσοκομείου παραδέχτηκε ότι το διάστημα, που υπήρξε η αναστάτωση,  σε 1 ασθενή  στις αρχές του Νοεμβρίου και σε έναν τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκαν οι θεραπείες τους και πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα αργότερα. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σερεμέτης η αναβολή αυτή δεν αφορούσε τον  προϋπολογισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά υπήρξε καθυστέρηση της αποστολής της παραγγελίας από πλευράς της φαρμακευτικής εταιρείας.
 
«Αυτό είναι το μέλημά μας να μην λείψουν τα φάρμακα αλλά υπήρχε το πρόβλημα της δυσκαμψίας του προϋπολογισμού. Δεν είναι μπορείς να το λύσεις μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά χρειάζεται 1-2 εβδομάδες. Το εντοπίζεις ακόμη και 1 μήνα νωρίτερα και βλέπεις ότι θα υπάρξει το πρόβλημα, ξεκινάς τις κατάλληλες ενέργειες και μπορείς να χάσεις μερικές ημέρες ή και καμία» τόνισε ο ίδιος.
 
Οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να στείλουν τα φάρμακα με πίστωση, αλλά τα νοσοκομεία είναι δεσμευμένα και δεν μπορούν να πληρώσουν κανένα τιμολόγιο , εάν δεν έχει γίνει η παραγγελία, έχοντας κάνει την αντίστοιχη δέσμευση από τον προϋπολογισμό. Όταν πάει το τιμολόγιο να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο εάν δεν υπάρχουν οι ημερομηνίες, που πρέπει, δεν θα εγκριθεί η πληρωμή του.

Ο διοικητής του νοσοκομείου εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επεβλήθη από τους δανειστές και δεν μπορούν να την προσπελάσουν ή να την παρακάμψουν.  «Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν την πίστωση, αλλά το σύστημα δεν την δέχεται… Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε χρήματα και να περισσεύουν, που θα ήταν λογικό να τα διαθέσουμε για φάρμακο, αλλά δεν είναι στον κωδικό τον συγκεκριμένο του προϋπολογισμού. Είναι οι μνημονιακές δεσμεύσεις εάν θέλετε, που επιβάλλουν αυτού του είδους την λειτουργία. Δεν είναι πάντα κακή, αλλά δεν δίνει την ευελιξία, που θα μπορούσε. Υπάρχουν και σοβαρές καταστάσεις, που θα έπρεπε να υπάρχει μια ευελιξία, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε, ούτε αυτό να κάνουμε», κατέληξε ο κ. Σερεμέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: