ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 22/11/2017



Για την επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

1. Άτυπο κυβερνητικό σημείωμα

Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος. Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος


2. Σημεία από την επιστολή του Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής

Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως  δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν  αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου. Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.  Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη. Και τούτο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.


3. Από τη  δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου

Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων. Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες. Γι’ αυτό, πριν από λίγη ώρα, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί. Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο.


4. Για τη δημοσίευση απόρρητου υλικού (ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών)

Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ». Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.


Το ζήτημα τέθηκε και στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων: Ο Ν. Βούτσης έθεσε  θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων χθες στην Ολομέλεια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο. «Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε και προσέθεσε: «Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων - κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ΄ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο Ν. Βούτσης. Επί του ζητήματος αυτού, ουδείς εκπρόσωπος κόμματος έθεσε ένσταση.


Για τη στάση της ΝΔ σχετικά με τον προϋπολογισμό (σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών)

Στην ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η Νέα Δημοκρατία λίγο μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή, δεν απαντά ούτε σε ένα "και" της Εισηγητικής Έκθεσης και ανάλογα δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει. Αρκέστηκε, βεβαίως, σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την "ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής" και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για «νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση». Γενικώς. Όμως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στις Επιτροπές, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στην Αντιπολίτευση να αποκαλύψει την ατζέντα της και να απαντήσει στο ερώτημα που επανειλημμένως έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών στον αρχηγό της:  Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους; Από την Παιδεία; Από την Υγεία; Από την ασφάλιση; Από το Δημόσιο;

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα των φονικών πλημμυρών στη δυτική Αττική


Στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου μπαίνει εκτάκτως αύριο (10:15 πμ) προς συζήτηση, το θέμα των φονικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική και η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση τω ευρωπαϊκών κονδυλίων βοήθειας. Όπως αναφέρει ο  Δ. Παπαδημούλης, «Η πρόταση έχει κατατεθεί από τις Ευρωομάδες της Αριστεράς και του ΕΛΚ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή».


Για τις δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη στο περιοδικό Focus (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Α. Γεωργιάδης ξεπερνά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα δικά του όρια της φαιδρότητας. Με τις  δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Focus, φέρεται να εγκαλεί το σύνολο της Ε.Ε., ότι δήθεν παραβιάζει κανόνες προς όφελος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.  Δεν διστάζει, δηλαδή, να ζητά μια σκληρότερη στάση της ΕΕ απέναντι στην χώρα... Αλλά και οι φερόμενες δηλώσεις του σχετικά με την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμας Φροντίδας Υγείας  είναι αποκαλυπτικές για την άποψη της ΝΔ για την Δημόσια Υγεία, η οποία δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, αλλά εμπόρευμα, η αγορά του οποίου θα πρέπει να απελευθερωθεί.  Φαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άφησε τις τηλεπωλήσεις, για να αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο του ατζέντη επιχειρηματικών συμφερόντων.


Για τη  Συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με την ΠΟΕ – ΟΤΑ (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την πορεία διευθέτησης ορισμένων από τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογήσει σχετικές παρεμβάσεις.  Το θέμα της υπογραφής της ΣΣΕ για τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου προωθείται και σύντομα θα οριστεί συνάντηση για την συζήτηση του περιεχομένου της. Επίσης, στη φάση του προσδιορισμού των μελών της βρίσκεται η συγκρότηση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Στο ζήτημα της δυνατότητας των δήμων να απασχολήσουν προσωπικό προερχόμενο από προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, για διαγωνισμούς που, μέχρι πρότινος, είχε ανασταλεί η έκδοση οριστικών πινάκων, επισημάνθηκε ότι  τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αναγκαίων στοιχείων και από τους τελευταίους δήμους, ώστε να προχωρήσει συνολικά η διαδικασία, όπως ορίζει ο νόμος.   Παρέμβαση αναμένεται από το υπουργείο και για τα ζητήματα τοποθετήσεων του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, με παράθεση λεπτομερειών  για τους όρους τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με όσα ισχύουν.
Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε την 15η επιχορήγηση συνολικού ποσού 5.146.468,18 ευρώ σε Δήμους της Χώρας  αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 31/7/2017.


Για την Πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)
Την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2017. Το ποσό των 60.479.676,89 ευρώ θα καταβληθεί σε 270.325 δικαιούχους και αφορά συνολικά 602.824 άτομα. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου  μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.


Για τα μέτρα στήριξης του Τύπου (από την ανακοίνωση του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ)
Ο  Νίκος Παππάς, εκκίνησε σήμερα κύκλο επαφών με εκπροσώπους του έντυπου Τύπου, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Πολιτείας για λήψη μέτρων στήριξης ενός από τους κλάδους που επλήγησαν σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, με άμεση επίπτωση στις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους. Ο διάλογος με τους εκπροσώπους ιδιοκτητών και εργαζομένων, που είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Νίκο Παππά, αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών της Πολιτείας για τη διάσωση του Ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις του Τύπου θα συμβάλλουν στη στήριξη του Ταμείου –μεταξύ άλλων- με εισφορά ύψους 2% επί του ετήσιου τζίρου τους, ενώ –ως μέτρο εξορθολογισμού των βαρών- ψηφίστηκε πρόσφατα η μείωση του Ειδικού Φόρου Διαφήμισης για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.


Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο Κ.Γαβρόγλου (ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας)

Ο  Κώστας Γαβρόγλου απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου το Πόρισμα των Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την περίοδο 2011-2017 καθώς και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που του έχουν κοινοποιηθεί, για τις δικές της ενέργειες . Παράλληλα ο κ. Γαβρόγλου έδωσε εντολή στον Γ.Γ  του Υπουργείου Γιώργο  Αγγελόπουλο να διενεργήσει τον  προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.


Για τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής για την Υγεία
Τη βίαιη προσαγωγή του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου αποφάσισε, στη σημερινή της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, εάν ο ίδιος δεν παραστεί την ερχόμενη Τρίτη για να εξεταστεί ως μάρτυρας για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η απόφαση ελήφθη μετά την άρνηση επί τρεις φορές του κ. Παπαδημητρίου να προσέλθει στην επιτροπή επικαλούμενος θέματα υγείας του. Ωστόσο, η ιατρική γνωμάτευση που είχε ζητηθεί από το νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, διαβεβαιώνει ότι ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου μπορεί να υποστεί τη «βάσανο της κατάθεσης».  Στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε ως μάρτυρας η επί 4 χρόνια (από τον Δεκέμβριο του 2010 ως τον Απρίλιο του 2015) πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια ιατρικής Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού. Σε μία αποστροφή του λόγου της η κ. Κρεμαστινού υποστήριξε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά ήταν το μακρύ χέρι του υπουργείου Υγείας» και το εξήγησε λέγοντας ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ για να κάνει το έργο του είχε εξαιρεθεί από όλα ώστε να είναι ευέλικτο για να πράξει το έργο του».

Για την πορεία της επιχείρησης απορρύπανσης του Σαρωνικού (ανακοίνωση Υπουργείου Ναυτιλίας)
Στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι – Γερμανικός Μώλος συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, από ογδόντα τέσσερα (84) άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, οι οποίες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.
Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού.
Τέλος γνωρίζεται ότι στην όλη επιχείρηση συνέδραμε ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: