ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ανεκτίμητο άγνωστο αρχείο στα υπόγεια της Βουλής



«Σπίθα» για να ενεργοποιηθούν όλοι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης την δημοσιοποίηση του σημαντικής ιστορικής αξίας αρχείου που βρέθηκε στους χώρους της Βουλής.
 
Περίπου ο μισός όγκος των 1.180 φακέλων που περιλαμβάνονται σε 172 κούτες αφορούν τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της Τριανδρίας κατά την διάρκεια της Χούντας, όταν είχε καταλυθεί η Δημοκρατία. Μεταξύ των σημαντικών αρχείων περιλαμβάνεται και το πρακτικό της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Χούντας που κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο για να καταστείλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη του 1973.

Το αρχείο βρέθηκε σε μια κλειστή αίθουσα στον χώρο της Βουλής κατά την διάρκεια των διαδικασιών που γίνονται για το σύστημα πυρανίχνευσης. Το παλιότερο αρχείο χρονολογείται στο 1897 και το νεώτερο το 1977. Σε αυτούς τους 1.180 φακέλους περιλαμβάνονται σημαντικά αρχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων γραμμένα από το ίδιο το χέρι του Ελ. Βενιζέλου ή το πρακτικό της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που επανέφερε προσωρινά την ισχύ του Συντάγματος του 1952 μετά την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Προτροπή για δημοσιοποίηση όλων των αρχείων της χώρας μέχρι το 2021

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη «η Μνήμη να μείνει αγέραστη» κι ενέταξε την πρωτοβουλία δημοσιοποίησης αυτού του σημαντικού αρχείου στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας για ανασύσταση της ιστορικής Μνήμης, όπως η δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου, κ.α. Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης παρακίνησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινητοποιηθούν ώστε το σύνολο, αν είναι δυνατό, των αρχείων της χώρας να ψηφιοποιηθούν και δημοσιοποιηθούν έγκαιρα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε την ανασύσταση της ιστορικής Μνήμης με τρόπο αμερόληπτο εξαιρετικά σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο θα βγει η χώρα από το καθεστώς των Μνημονίων, «με τι έμπνευση, με τι ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς αναδιπλώσεις», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι η Βουλή έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία, το Τμήμα Αρχείων, ενώ έπλεξε το εγκώμιο τόσο των υπαλλήλων της Βουλής που εργάστηκαν στην πρώτη επεξεργασία του νέου αυτού υλικού, όσο και της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του εξαιρετικού πλούτου της.

Σημαντικής ιστορικής αξίας αρχεία στον χώρο της Βουλής

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι στον χώρο της Βουλής υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αρχείων από όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας της χώρας μας τονίζοντας ότι αυτά τα αρχεία «είναι εδώ, ήταν εδώ και θα είναι εδώ» για να αξιοποιηθούν και να συντηρηθούν. Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε ότι η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη αναμένεται να μεταφερθεί εντός της επόμενης 2ετίας από το Καπνεργοστάσιο σε κτίριο που βρίσκεται πίσω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής.
Στα αρχεία της Βουλής περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, χειρόγραφα πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής μεταξύ του 1844 και του 1883. Ακόμα περιλαμβάνεται το αρχείο των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας που λόγω του τότε ισχύοντος νομικού πλαισίου είχαν δηλώσει τον χρόνο κράτησης, φυλάκισης ή εξορίας τους.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: