ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 31/10/2017



Για την πορεία της αξιολόγησης (από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Καθίσταται σαφής η κοινή βούληση των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην  διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη έχουν κλείσει με θετικό  τρόπο μια σειρά από ζητήματα: Η ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα 120 δόσεων, με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%. Η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες συμφωνήθηκε η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον ή την σύζυγο όσο και για τα τέκνα. 

Για την υπόθεση Αυγενάκη (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Έχουμε μείνει στην κυριολεξία άναυδοι, με τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει και οι οποίες εκθέτουν ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ και μάλιστα μια προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον ίδιο τον Γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα εξυπηρετήσεων σε άτομα του κοινού Ποινικού Δικαίου. Φαίνεται μια γενική αφωνία, όχι μόνο εκ μέρους της Ν.Δ, αλλά και από πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το 1/100 αν είχε ακουστεί για οποιοδήποτε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, θα το βλέπαμε ως πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των περισσότερων ιδιωτικών ενημερωτικών σταθμών. Αντιθέτως, αυτό το οποίο παρακολουθούμε όλες τις τελευταίες ημέρες είναι μια προσπάθεια υποβάθμισης έως και συγκάλυψης της  συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει ταρακουνήσει συθέμελα το πολιτικό σύστημα.

Για την πορεία της οικονομίας  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Παρά τον παροξυσμό καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.  Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων, διαψεύδοντας τα σενάρια περί δημοσιονομικού κενού.  Όσον αφορά το 2017, αναμένεται να καταγραφεί δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απόδοση κοινωνικού μερίσματος, όπως συνέβη και στο τέλος του 2016.

Μεγάλη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (στοιχεία ΓΛΚ)

«Βουτιά» σημείωσε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 3,559 δις ευρώ έναντι 3,909 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρων, οι οποίες τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν μείωση κατά 1,183 δις ευρώ. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ

1. Από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων, αλλά και όλων των εργαζομένων στον Τύπο καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα.  Το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ’ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι.  Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου,  Αναστασιάδη και Κουρτάκη, πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο. Πολλοί από τους μεγάλους εκδότες και ευεργέτες αυτής της χώρας ξεχνούν την προσπάθεια για την προστασία της ενημέρωσης, αλλά και των δημοσιογράφων και του κόσμου που εργάζεται στον Τύπο, όταν έρχεται η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

2. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η ανακοίνωση των 6 εκδοτικών επιχειρήσεων εναντίον της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ είναι άκρως προκλητική. Οι συγκεκριμένοι εκδότες-ιδιοκτήτες συγκροτημάτων ΜΜΕ επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα φορτώνοντας τις ευθύνες για την κρίση στον χώρο του τύπου σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους. Προς τούτο, προβαίνουν στην απολύτως απαράδεκτη και χυδαία κίνηση να απειλούν με απολύσεις, προκειμένου να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Την ίδια τακτική, άλλωστε, είχαν ακολουθήσει και οι καναλάρχες κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Αν αναζητούν υπεύθυνους για την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι εκδότες που συνέταξαν την ανακοίνωση ενάντια στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους. Οι απειλές τους θα πέσουν στο κενό. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και οι αγώνες των σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι το καλύτερο εχέγγυο για τη διάσωση του ταμείου τους.

Για το κοινωνικό μέρισμα και τη στάση της ΝΔ  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Δεν υπάρχει ένσταση από τους θεσμούς  ως προς τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Αυτή τη στιγμή, συζητούνται λεπτομέρειες, τόσο για το ποσό το οποίο θα διανεμηθεί, όσο και για τους δικαιούχους. Θα είναι υψηλότερο από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δόθηκε το 2016. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.  Αν, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματος του, επαναλαμβάνοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση.

Για την αντιπολιτευτική  στάση της ΝΔ  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Την ίδια στιγμή που το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προχωρά μεθοδικά και με ιεραρχήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο απουσιάζει παντελώς από το πεδίο των προτάσεων αλλά επιλέγει να αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, φτιάχνοντας σκιάχτρα. Είτε για τη δήθεν κατάρρευση των εσόδων, είτε για τη δήθεν αγορά του αιώνα στα εξοπλιστικά, είτε για τη δήθεν εικόνα βίας και ανομίας. Αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, η οποία ευτυχώς για τη χώρα αλλά δυστυχώς για τη ΝΔ, αποδεικνύει με σαφήνεια το εξής απλούστατο, ότι μέρα με τη μέρα υλοποιείται το πολιτικό σχέδιο με το οποίο εκλέχθηκε η παρούσα Κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2015. Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος πίσω από τις διαρκείς παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη και του κόμματος του. Που τις τελευταίες μέρες καταθέτουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την έξαρση της βίας και ανομίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως, δίνουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για μια σειρά από επιτυχίες της. Μας είναι πράγματι αδύνατο να παρακολουθήσουμε τη σκέψη του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του. Είναι όμως προφανές ότι μετά τα «επιτυχημένα» σενάρια του «φιλοεπενδυτή» ηγέτη, του «προστάτη» των αρίστων και του «πολεμίου» της οικογενειοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει για μια ακόμα φορά εικόνα σύγχυσης και αδιεξόδου.

Για τις σημερινές αποκαλύψεις στη δίκη της   Siemens (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Για κακή τύχη του προέδρου της ΝΔ  κ.Μητσοτάκη, η  κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό για την «ανομία»,  δεν συνέπεσε μόνο με το δημοσίευμα για εμπλοκή του  γραμματέα του κόμματος κ. Αυγενάκη  σε εγκληματικό κύκλωμα, αλλά και με τη συνέχιση της δίκης της Siemens. Η σημερινή κατάθεση της γραμματέως  του κ. Χριστοφοράκου, κ. Τσακάλου, για τις δωρεές της Siemens στη ΝΔ, σε μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ενδεικτική της επιλεκτικής σχέσης του ίδιου και της ΝΔ με τη «νομιμότητα». Περιμένουμε, βέβαια, και για αυτήν την υπόθεση, όπως και για την υπόθεση Αυγενάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.
ΥΓ:  Όσο για τον κ. Σαμαρά που ζητούσε να «ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας» από την «ανομία» των προσφύγων, ελπίζουμε να βρει απαντήσεις και αυτός για τις χορηγίες της Siemens στην Πολιτική Άνοιξη.

Για την συζήτηση περί εγκληματικότητας  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Οι απαραίτητες απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν και από τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή. Εκεί όμως θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για την κάλυψη που παρέχει στον Κύριο Αυγενάκη ο οποίος  φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και  παρείχε εξυπηρετήσεις  σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα δεδομένα που καταρρίπτουν έναν ακόμα ψεύτικο ισχυρισμό της ΝΔ.  Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αναφέροντας μονάχα ορισμένα από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια.  Τις συλλήψεις των απαγωγέων του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, του αποστολέα των εκρηκτικών δεμάτων, μέχρι και την εξάρθρωση για πρώτη φορά των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Και ειδικότερα, διότι αυτό είναι η ουσία του ζητήματος, θα δοθεί η ευκαιρία ώστε να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της νέας αντίληψης για την αντεγκληματική πολιτική. Μιας αντίληψης που βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα του κράτους της καταστολής και των σιδηρόφρακτων πόλεων της περιόδου 2010-2014.  Μια πολιτική που δεν πριμοδοτεί την ασφάλεια έναντι της ελευθερίας, αλλά αντιθέτως μεριμνά τόσο για την προστασία των πολιτών όσο όμως και για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Και αυτή είναι μια αρχή που στη βάση της έχει την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας και της δικαιοκρατίας.


Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες (σημείωμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την υπό κατάθεση τροπολογία)

- Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.
- Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία.
- Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).
- Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
- Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.
- Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Απάντηση Λ. Κρέτσου σε Λοβέρδο

Ο κ. Λοβέρδος έμεινε μόνος και τελευταίος να υπερασπίζεται την αεροπειρατεία των τηλεοπτικών σταθμών. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα διενεργηθεί άμεσα με τον ν. 4339/2015 -τον "νόμο Παππά"-, και οι υποψήφιοι καναλάρχες θα πληρώσουν τουλάχιστον τα χρήματα που η ίδια η αγορά καθόρισε, όπως άλλωστε απεδέχθη και το ΕΣΡ. Ο κ. Λοβέρδος γνωρίζει καλά ότι, μετά την αδειοδότηση, δεν θα αρκεί η άνευ όρων υποστήριξη στους καναλάρχες για να διατηρήσει το "στασίδι" του στις εκπομπές. Θα χρειάζεται να εκφέρει πολιτικό λόγο ουσίας - και όχι μόνο να αναμασά περσινά ξινά σταφύλια. Ως Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον καλούμε να ψηφίσει τις διατάξεις που αφορούν στην επαύριο της αδειοδότησης.

Για τα οικογενειακά επιδόματα (από τη συνέντευξη της Θ. Φωτίου)

Δεν υπάρχει κανένας όρος για περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων στην γ’ αξιολόγηση.  Συζητείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα στα οικογενειακά επιδόματα με αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί.  Δεν θα μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά επιχειρώ να βρω περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τα οικογενειακά επιδόματα για το 2018 διότι για το 2019 έχουμε ήδη βρει. Για το 2019 η κυβέρνηση έχει εγγράψει 900 εκ. ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τις εισφορές υπέρ ασθενείας (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Η παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με διάταξη του ν.4387/2016, διορθώθηκε ο λάθος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε την αδικία και έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016. Η απαραίτητη προεργασία για την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Μείωση εμφανίζει η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat

Μείωση στο 21% κατέγραψε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, σε σχέση με τον Ιούνιο (21,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 1,010 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 17,5% και στις γυναίκες στο 25,3%.


Συμφωνία του Υπουργείου Οικονομίας για χρηματοδοτήσεις ύψους 117 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Αν. Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης)
Συμφωνία ύψους 117 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2014-2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, υπέγραψαν στην Αθήνα, ο Νορβηγός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα EEA και ΕΕ, Jens Frølich Holte και ο  Αλέξης Χαρίτσης. Στη νέα περίοδο των προγραμμάτων του ΕΟΧ, οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σε τομείς του περιβάλλοντος, των ΑΠΕ, του ασύλου και της μετανάστευσης, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και επιλεγμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διοίκηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην υλοποίηση της ρύθμισης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για λόγους που έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση διαφόρων κυκλωμάτων, τα οποία λειτουργούσαν και τα οποία είχαν οργανώσει την διακίνηση πλαστών εισιτηρίων.  Σε ό,τι αφορά τις ουρές, αναγνωρίζουμε το πραγματικό πρόβλημα, για το οποίο, όμως, την κύρια ευθύνη δεν φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση του υπουργείου ήταν η ηλεκτρονική κάρτα να μπορεί να βγαίνει απευθείας από το διαδίκτυο. Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζήτησε η προσωποποιημένη κάρτα, για να βγει, να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερόμενων στα εκδοτήρια.

Έως τις 15 Νοεμβρίου θα ισχύουν οι κάρτες Οκτωβρίου για την μετακίνηση του επιβατικού κοινού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Επίσης, από την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου ο ΟΑΣΑ θα επιτρέψει την έκδοση μεμονωμένων  ηλεκτρονικών  εισιτηρίων  του 1,40 στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων αντικαθιστώντας πλήρως τα παλαιά χάρτινα εισιτήρια.

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού (απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της ΝΔ)

Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εμπεδώσει το γεγονός ότι, από το 2015, στην χώρα μας υπάρχει μια κυβέρνηση που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τον νομικό πολιτισμό, ενεργεί με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού, σε σύμπνοια με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο κίνημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες.  Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από  το κόμμα των επιχειρήσεων-σκούπα και του εγκλήματος του Φαρμακονησίου, το κόμμα των ακροδεξιών, μισαλλόδοξων  πολιτικών και κηρυγμάτων, όπως του κ. Σαμαρά για «τους μετανάστες που έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία»,  ή του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ρωτούσε «πόσο επιβαρύνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός των υπουργείων εξαιτίας των επιχειρήσεων διάσωσης».   

Για τον Γ. Μουζάλα  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Ο κ. Μουζάλας απολαύει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα παραίτησής του. Η θέση του κυρίου Μουζάλα καλύπτεται από τον κύριο Μουζάλα. Εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες και ευδοκιμήσει η υποψηφιότητά του για το Συμβούλιο της Ευρώπης, τότε προφανώς δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, μέχρι να δούμε την εξέλιξη της πορείας της υποψηφιότητας αυτής, ο κύριος Μουζάλας είναι επικεφαλής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.


Για τις κατεδαφίσεις κτιρίων στη Χειμάρρα (από τη συνέντευξη τύπου του Ν. Κοτζιά)

 Στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία, δεν τέθηκαν όροι όπως έπρεπε να είχαν τεθεί. Στη διαδικασία αφετηρίας των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή έθεσε έναν όρο, τη Δικαιοσύνη. Εμείς θέσαμε άλλους τέσσερις και υιοθετήθηκαν. Σε αυτούς τους πέντε όρους περιλαμβάνεται το θέμα της ιδιοκτησίας και της προστασίας της, καθώς και το θέμα της προστασίας της μειονότητας. Ο δεύτερος όρος αφορά την ιδιοκτησία. Είχε γίνει η λεγόμενη τότε «κοινωνικοποίηση» από το καθεστώς Χότζα που συμπεριελάμβανε και τη μικρή ατομική ιδιοκτησία. Όταν έπεσε το καθεστώς Χότζα δεν αποδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Τους τελευταίους μήνες παλέψαμε να καθυστερήσει το όποιο πολεοδομικό σχέδιο υπάρχει από την πλευρά των αλβανικών Αρχών ώστε να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες. Η απόδοση των ιδιοκτησιών έχει δυο αγαθά: Πρώτον, μπορεί να πάρεις ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία της ιδιοκτησίας σου και δεύτερον, εάν το Δημόσιο κάνει απαλλοτρίωση, όπως σε όλο τον κόσμο, πρέπει να σε πληρώσει. Αλλά στην πραγματική αξία της ιδιοκτησίας, όχι σε ψεύτικη. Αυτά που κατεδαφίστηκαν σήμερα δεν αφορούν ιδιοκτησίες με διασφαλισμένους τίτλους ή για τις οποίες ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα. Είναι ιδιοκτησίες ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτήτες, ή που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα. Μία εξαίρεση είναι το βενζινάδικο από το οποίο άρχισαν οι κατεδαφίσεις. Για το βενζινάδικο έγινε μια συζήτηση στο Υπουργείο Ενέργειας και υπήρξε μια υπόσχεση από την πλευρά του Υπουργού Ενέργειας και του Υφυπουργού του, χτες το απόγευμα αργά, ότι θα δοθεί άδεια να ανοίξει βενζινάδικο αλλού. Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί. Εμείς δε μπορούμε να απαγορεύουμε την ανάπλαση μιας τρίτης χώρας. Θέλουμε όμως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της μειονότητας -συνδυασμός δυο παραγόντων- να προστατεύονται. Προς το παρόν έχουν σταματήσει τις εργασίες κατά τα άλλα.


Για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς των καθημερινών μας μετακινήσεων, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ταξί έως τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα ποδήλατα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Δείτε συνημμένη αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Χ. Σπίρτζης για εταιρίες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου όπως η Taxi Beat:  Υπάρχει πολιτικό θέμα όταν ο κύριος Μητσοτάκης στηρίζει συγκεκριμένη εταιρία που έχει έδρα στο Λονδίνο, λειτουργεί στη χώρα μας μόνο με υποκατάστημα και στη μετοχική της σύνθεση μετέχουν εξωχώριες εταιρίες από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και τον Παναμά. Είναι πολιτικό θέμα να στηρίζεται η επιχειρηματικότητα που δεν έχει αφήσει στη χώρα μας ούτε ένα ευρώ. Δεν πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα αυτού του είδους, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ελληνικό θαύμα.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για την Εκπαίδευση (σημεία από τη συνέντευξη τύπου του Κ. Γαβρόγλου)

Δημοσιεύθηκε  η απόφαση για την έγκριση του ποσού των 11,842,340.99 ευρώ που θα δοθούν ως έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ της χώρας. Το ποσό θα διατεθεί σε έργα για τον εκσυγχρονισμό των ακαδημαϊκών υποδομών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2017.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων του Π.Δ 407 για τα Πανεπιστήμια

Το αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο θα καταθέσει Σχέδιο Νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής. Στόχος είναι οι Σχολές και τα Τμήματα που θα δημιουργηθούν να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2018 για την εισαγωγή φοιτητών στο ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, εντάσσονται και τα υπόλοιπα εγχειρήματα που έχουν προκύψει από προτάσεις των ίδιων των Ιδρυμάτων και αφορούν συνεργασίες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Στις συνέργειες αυτές, διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας.

Νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσης των διετών σπουδών οι οποίες θα παρέχονται δωρεάν με κρατική χρηματοδότηση οδηγώντας σε πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Για περισσότερα, δείτε εδώ. 


Ενισχύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σε δήμους
Ο Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 490.00 ευρώ σε Δήμους, αποκλειστικά για την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής, με σκοπό την επιδιόρθωση ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία.  Ακολούθως, εγκρίθηκαν οικονομικές ενισχύσεις στους Δήμους Ιητών, Νομού Κυκλάδων (ευρώ 180.000), Ζαγορίου, Νομού Ιωαννίνων (ευρώ 150.000) και Γεωργίου Καραϊσκάκη, Νομού Άρτας (ευρώ 80.000), αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας. Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημα που υπεβλήθη από τον Δήμο Σαμοθράκης, Νομού Έβρου, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε το νησί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: