ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Σπέκουλα σε βάρος των συνταξιούχων για αντιπολίτευση!


Φωτογραφία αρχείου του 2014.


Δημοσιεύματα των αντικυβερνητικών Μέσων αναφέρονται  σε μύρια όσα, που δεν ισχύουν όμως

Σχετικά με  σημερινά δημοσιεύματα, που αφορούν  τους συνταξιούχους και τους όρους εξόδου τους από την εργασία, πηγές του Υπουργείου Εργασίας Διευκρινίζουν τα παρακάτω για τέσσερις περιπτώσεις, που επιχειρείται σπεκουλάρισμα εις βάρος των συνταξιούχων, για αντιπολιτευτικούς λόγους.

1)    Αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης με επιφύλαξη

Η χρήση της επιφύλαξης στις αποφάσεις συνταξιοδότησης είναι μια πάγια τακτική των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης είτε όταν υπάρχει εκκρεμότητα σε ζήτημα ερμηνείας του κανονιστικού πλαισίου είτε όταν υπάρχουν στοιχεία στην απόφαση που έχουν βεβαιωθεί με υπεύθυνη δήλωση (όπως για παράδειγμα εγκύκλιος 28 του ΙΚΑ στις 28. 3.2014) ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην συνταξιοδότηση.

Η υπό αίρεση (επιφύλαξη) έκδοση αποφάσεων αποτελεί πάγια πρακτική και η εκκαθάριση πραγματοποιείται με την οριστικοποίηση των δεδομένων. 

Η επιφύλαξη για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 7 τέθηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων από 13-5-16 μέχρι την οριστικοποίηση λεπτομερειών αναφορικά με τη διαδικασία πιστοποίησης των αναγκαίων δικαιολογητικών (π.χ. μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα που απαιτείται για την εθνική σύνταξη). 

2)    Μη κατάργηση της προσαύξησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων
 
Δημοσιεύματα αναφέρονται ψευδώς στην κατάργηση της προσαύξησης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μόνο όταν οι ασφαλισμένοι δεν θεμελίωναν ή δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση λάμβαναν την προσαύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη. Ούτε με την προϊσχύουσα, δηλαδή, νομοθεσία δεν λάμβανε κάποιος την προσαύξηση της σύνταξης κάνοντας ταυτόχρονα χρήση και των μειωμένων ορίων ηλικίας.

Επισημαίνεται ότι εάν δεν γίνει χρήση των μειωμένων ορίων ηλικίας, ο ασφαλισμένος δικαιούται την προσαύξηση που αναλογεί στις επιπλέον εισφορές που έχει καταβάλει, όπως προβλέπει ο ν.4387/2016

Εδώ η διάταξη που ίσχυε πριν:

Παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν. 2084/1992
οι ασφαλισμένοι οι οποίοι υπήχθησαν στις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή τις διατάξεις για τους απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων ή σε υποθαλάσσιες εργασίες ή τις διατάξεις για τους απασχολούμενους σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα ΔΕΗ ή τις διατάξεις περί ειδικών επαγγελμάτων της παρ. 4 του άρθρου 24 του Ν. 2084/1992 και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά τις ειδικές διατάξεις  του ιδίου νόμου, λόγω αλλαγής επαγγελματικής ειδικότητας ή άλλων λόγων, δικαιούνται προσαύξησης στο ποσό της βασικής σύνταξης, που αναλογεί στα έτη ή στις ημέρες αυτές για τις οποίες καταβλήθηκαν οι πρόσθετες εισφορές για τον κλάδο των ΒΑΡΕΩΝ, κατά ποσοστό 20%

3)    Περί προσωπικής διαφοράς

Η ρητή αναφορά στο άρθρο 94 του Ν. 4387/2016 επιβεβαιώνει την ύπαρξη και την καταβολή της προσωπικής διαφοράς διευκρινίζοντας ότι η διάταξη θα εφαρμοστεί μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής προκειμένου να μην  καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους η καταβολή των οριστικών συντάξεων βάσει του Ν. 4387/16.

4)    Περί μειωμένων συντάξεων έως 30%

Η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία των νέων συνταξιούχων θα λαμβάνει μικρότερη σύνταξη σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς. Αυτό που αποκρύβεται, όμως, είναι ότι στις περιπτώσεις χαμηλόμισθων με μεγάλους περιόδους ανεργίας, οι συντάξεις τους θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το προϊσχύον σύστημα. 

Η χρήση ακραίων σεναρίων περικοπής έως 30% δεν λαμβάνει υπόψη την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ διάφοροι «ειδικοί» συγκρίνουν ποσά βάσει του ν.4387 με ποσά που προέκυπταν πριν τις μνημονιακές περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: