«Ήρθε η ώρα να παραιτηθεί»
«Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό
αγώνα – "Όχι" Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής», είναι ο
εύγλωττος τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche
Zeitung, ένα δημοσίευμα που έρχεται να προστεθεί στην ομοβροντία
δηλώσεων και δημοσιευμάτων κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη
στάση που κράτησε στο Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία αποδίδεται το
σύνολο της ευθύνης για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.
Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να μιλήσει για "μαλακή γραμμή" Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο. Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Tageszeitung, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά την παραίτηση του Σόιμπλε, τονίζοντας: «Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σοίμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες. Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία.
Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».
Ο ζαβολιάρης Σόιμπλε
«Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας», είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας για οικονομικά θέματα σε συνέντευξή του στην "Passauer Neue Presse" της Τετάρτης και τον κατηγόρησε ότι είναι "ανειλικρινής".
Η Γενική Γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».
Ο Αντιον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «με την πείσμονα άρνησή του να γίνει ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα».
«Καρφιά» από Κομισιόν
Σαφές είναι την ίδια στιγμή το μήνυμα της Κομισιόν προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος. Στην ερώτηση που αφορούσε τις αιτίες της αποτυχίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέθεσε όσα την προηγούμενη μέρα είχαν υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «οι Έλληνες έκαναν ο,τι έπρεπε προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και είναι η ώρα οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Παράλληλα, κάλεσε «όλες τις πλευρές να τιμήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων» και να συνεργαστούν για μια συνολική συμφωνία «το συντομότερο δυνατό» ενώ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ευωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το «καρφί» της Κομισιόν στρέφεται κυρίως κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των απαιτήσεων για μεγαλύτερη σαφήνεια, στις οποίες επέμεινε και χθες το βράδυ. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός πως στους «αποδέκτες» του μηνύματος βρίσκεται και το Βερολίνο, καθώς ο Σόιμπλε υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.
Βολές και από τον... συνοδοιπόρο
Δεν ξέφυγε από τα παραπάνω πλαίσια και ο Πολ Τόμσεν. Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα που υιοθέτησαν οι Έλληνες είναι πολύ δυνατό και πρόκειται για το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα».Συμπλήρωσε λέγοντας πως «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενος ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει πως για να προχωρήσει συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. «Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία» είπε, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση. «Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM, κατέληξε ο Πολ Τόμσεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου